Cancellara brutálisan erős, de Sagan nyert

2012.07.01. 18:12

A Tour de France első szakaszát a szlovák Peter Sagan nyerte Fabian Cancellarát lehajrázva, aki megvédte a sárga és zöld trikót is.

A Tour első szakasza a tavaszi egynapos ardenneki versenyeket idézte, a 198 kilométer kisebb-nagyobb dombokon haladt és a célt is egy kisebb emelkedő tetején tűzték ki.

Pár kilométerrel a rajt után azonnal megindultak a támadások, egy hatfős csoport össze is tudott állni, és ellépett a mezőnytől. Közülük a dán Michael Morkov állt legjobban az összetettben, 24 másodpercet kapott csak az időfutamon a győztes Cancellárától. A szökevénycsoport közel ötperces előnyt hozott össze ötven kilométer alatt, de messzebbb nem engedte el őket a mezőny. A Radioshack fegyelmezetten összeállt és vezette a sárga trikósnak az üldőzést. A táv utolsó harmadáig azonban tartották a 3-4 perces különbséget.

A szökevények közben a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikóért küzdöttek a negyedik kategóriás emelkedőkön egy-egy pontokért. Az első hajrát Morkov, a másodikat Urtasun vitte el, a harmadik megint a dáné lett. A negyedik hegyi hajrát ismét Morkov nyerte, ezzel megszerezte a pöttyös trikót.

Nagyot csatáztak a 117. kilométernél a sprint részhajráért is, azt Yohann Gene vitte el, 20 pontot kapott érte. A három perccel később érkező mezőnyből a klasszikus sprinterek mentek a pontokért, Matthew Goss nyert Mark Cavendish előtt.

A mezőny az utolsó 20 kilométerig hagyta menni a szökevényeket, onnan óriási tempózás kezdődött. A szakaszgyőzelemre esélyesek csapatai próbálták a mezőny elejére kihozni az embereiket. Tíz kilométernél a Lotto diktált elől, a belga Van den Broeckért dolgoztak, de nem bírták a végéig. Az utolsó háromkilométeres emelkedőn sűrűsödtek az akciók, Sylvan Chavanel szakadt el 1800-nál, de nem tartott ki sokáig. Háromszáz méterrel később a sárga trikós Cancellara lépett meg, tempóját csak a szlovák Peter Sagan tudta átvenni, őket Boasson Hagen üldözte egyedül. Cancellara nyert már így szakaszt, hogy az utolsó kilométeren meglepte a mezőnyt, most azonban nem jött neki össze, és végül összettben növelni sem tudta növelni az előnyét. A sárga trikós hiába kiabált rá idegesen Saganra, hogy ő is vezessen neki, a szlovák nem állt előre, taktikusan kivárt. Cancellara tudta, hogy ellenfele nála jobb hajrás, így kissé hitehagyottan lassított, és ez éppen elég volt, hogy utolérje őket a mezőny.

Sagan végül sprintben megszerezte első Tour-szakaszgyőzelmét, Cancellara másodikként érkezve megőrizte a sárga és a zöld trikót is.

A hétfői második szakasz a sprintereknek kedvez, csak egy kisebb emelkedő lesz a 207,5 kilométeren, a célhoz pedig széles, egyenes út vezet, ami ideális ahhoz, hogy összeálljanak a sprinterek felvezetővonatai. Mark Cavendish 21. Tour-szakaszát nyerheti, kérdés, ki állíthatja meg. Goss, Peter Sagan és Greipel is ott lehet a végén.

Eredmények:

1. szakasz, Liége–Seraing, 198 km

1. Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale 4:58:19
2. Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan
3. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling
4. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team
5. Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team
6. Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team
7. Robert Gesink (Ned) Rabobank Cycling Team
8. Daniel Martin (Irl) Garmin - Sharp
9. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Sharp
10. Dries Devenyns (Bel) Omega Pharma-QuickStep

Összetett: (sárga trikó)

1. Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan    5:05:32   
2. Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling     0:00:07      
3. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma           
4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team     0:00:10      
5. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling     0:00:11         
6. Gyenisz Mencsov (Rus) Katyusa Team     0:00:13      
7. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team           
8. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team            
9. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale     0:00:18      
10. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Sharp    
29. Robert Gesink (Ned) Rabobank Cycling Team     0:00:26
31. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto          0:00:28
45. Fränk Schleck (Lux) RadioShack-Nissan    0:00:38

Pontverseny: (zöld trikó)

1. Fabian Cancellara 55 pont
2. Peter Sagan 49 pont
3. Edvald Boasson Hagen 42 pont