Tour: Wiggins egy másodpercet sem enged

2012.07.08. 18:01

A Tour de France 8. szakaszán célba ért egy szökés, Thibaut Pinot győzött a hét hegyet tartalmazó etapon. A sárga trikós Bradley Wigginst több favorit is támadta, de egy másodpercet sem engedett, hétfőn az időfutam után még nagyobb lehet az előnye.

Mark Renshaw, a Rabobank sprintere előzetesen az idei Tour egyik legnehezebb szakaszának nevezte a nyolcadikat, bár igazán nehéz hegyek nem voltak az útvonalon, hét kategorizált emelkedő tördelte a 157, 5 kilométeres etapot. A nehézséget nem is feltétlenül a hegyek, hanem azok a kerékpárosok jelentették, akik úgy gondolták, tökéletes a terep a szökéshez.

Voltak páran, így lüktető iramban kezdődött a nap. A start után rögtön Jens Voigt lépett meg, a 40 éves német nyert már hosszú szökésből szakaszt, és mivel az összetettben esélyes csapattársai elszállni látszanak a szombati etap után, a Radioshack-Nissannak a részsikerekre kell rámennie. Voigtra időről-időre megpróbáltak felkapaszkodni, végül egy 20 fős csoport alakult ki elöl 60 kilométer megtétele után. Innen szökött meg Jeremy Roy, aki a negyedik hegyi hajrának már egyedül vágott neki.

A mezőnyt a szombaton a sárga trikót megszerző Sky vezette, 70 kilométer után úgy űnt, belenyugodtak a szökésbe, egyperces hátrányuk hamar megduplázódott. Mivel senki nem veszélyeztette az elmenésben a sárga trikót, visszaálltak, a hétfői időfutamra pihentek rá egy kicsit.

Royhoz később De Weert, Kessiakoff, Kruijswijk és Pinot zárkózott fel, de nem sokáig maradt együtt a csoport, Kessiakoff robbantott. Jó tempót kapott el, magabiztosan haladt, sorra elsőként ért a csúcsokra. Pinot és Gallopin próbált rá felmenni, de egyperces előnyét tartani tudta. A főmezőny élére 120 kilométernél a Liquigas állt az élre, mivel Gallopin feljött összetettben, és már a harmadik Nibalit is veszélyeztette.

Az utolsó, első kategóriás hegyen, Kessiakoff elmerevedett, Pinot viszont jó ritmusban ment fel, és átvette a vezetést a Col de la Croix tetején. Az utolsó 17 kilométeren is élen maradt, de már csak fél perce volt a célban, mert a csúcs előtt a szombaton egy defekt miatt másodperceket veszítő Van den Broeck támadta be a sárga trikóst. Kemény tempót diktált, pillanatok alatt szétszóródott a főmezőny, de Nibali, Wiggins, Evans és Mencsov is az élen maradt. A lejtőn a technikás Nibali próbált megúszni, de végül ő is visszaolvadt a mezőnybe. Már csak két kilométer volt, amikor Van den Broeck egy körforgalmat ügyesen véve minimális előnyt szerzett, hamarosan Evans is csatlakozott hozzá. Öt-hat másodpercet rávertek a többiekre, de a célba már együtt érkeztek, Wiggins jól védekezett, nem hagyta az elmenést, Evans nem tudott tízmásodperces hátrányából faragni.

Kessiakoff ugyan elbukta a szakaszgyőzelmet, de elég pontot gyűjtött a hegyeken, így átvette Froome-tól a pöttyös trikót.

Hétfőn 41,5 kilométeres időfutam következik, Bradley Wiggins mutatott jobb formát a szezonban, növelheti az előnyét Evans-szel szemben. Cancellaraé is lehet a szakaszgyőzelem, Nibali és Mencsov időfutama a dobogó szempontjából lehet fontos.

A szakaszon folytatódott az idei bukássorozat. Samuel Sanchez a tavalyi pöttyös trikós is kiesett a versenyből. Négy kerékpáros bukott egy úthoz túl közel ülő néző miatt, Sanchez került a kupac aljára. Sokáig fel sem tudott kelni, hordágyon vitték el, a kórházban kiderült, karját törte. A pekingi olimpiai bajnok fel is adta a versenyt.

Eredmények:

8. szakasz, Belfort-Porrentruy 157,5km
1. Thibaut Pinot (Fra) FDJ-Big Mat 3:56:10
2. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:00:26
3. Tony Gallopin (Fra) RadioShack-Nissan 0:00:26
4. Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 0:00:26
5. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:26
6. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol Team 0:00:26
7. Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:00:26
8. Gyenisz Mencsov (Rus) Katyusa Team 0:00:26
9. Haimar Zubeldia Agirre (Spa) RadioShack-Nissan 0:00:26
10. Fränk Schleck (Lux) RadioShack-Nissan 0:00:30

Összetett (sárga trikó):

1. Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 38:17:56
2. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:00:10
3. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:16
4. Gyenisz Mencsov (Rus) Katyusa Team 0:00:54
5. Haimar Zubeldia Agirre (Spa) RadioShack-Nissan 0:00:59
6. Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:01:32
7. Maxime Monfort (Bel) RadioShack-Nissan 0:02:08
8. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol Team 0:02:11
9. Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale 0:02:21
10. Rein Taaramae (Est) Cofidis  0:02:27

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó):

1. Fredrik Kessiakoff (Asztana) 21 pont
2. Christopher Froome (Sky) 20 pont
3. Cadel Evans (BMC) 18 pont