Wigginsék száguldása sokkolta a mezőnyt

2012.07.09. 18:06

A sárga trikós Bradley Wiggins remek időfutammal és szakaszgyőzelemmel megerősítette a vezető helyét a Tour de France összetettjében. A címvédő Cadel Evansnek a hegyeken kell megpróbálnia megszerezni a győzelmet.

A Tour ritkán dől el az első felében, de a 9. szakasz időfutama meghatározó lehet a verseny későbbi kimenetelében. A sárga trikós Bradley Wiggins és sky-os csapattársa, Christopher Froome demoralizálta az ellenfeleket, az egyenkénti futamon simán verték az időfutam-specialistákat is.

Az elsők között rajtolt Gustav Larsson, a 2008-as olimpiai másodikja hozta a tőle elvárhatót, a célban átvette a vezetést a 41,5 kilométeres időfutamon, 54:19-es idejét sokáig nem fenyegette veszély.

Csak a holland Lieuwe Westra előzte meg tíz másodperccel. Ezt az időt egy másik specialista, a 2011-es időfutam-világbajnok, Tony Martin tudta megjavítani. A német minden időmérőnél elsőként haladt át, 29 másodpercet vert Westrára.  A 67.-ként induló Martin hősisesen küzd, törött sajkacsonttal versenyez. Még az első szakaszon bukott, és azóta fájdalomtól szenvedve teker. A csapatorvosa azt tanácsolta neki, hogy adja fel a versenyt, de Martin még ragaszkodott az egyenkéntihez, de valószínűleg a következő szakaszon már nem lesz ott rajtnál.

A német veterán Jens Voigt is meglepően jó időt ment, bár nem tartozik a szám specialistái közé. Az első két időmérőnél közel volt Martinhoz, végül 28 másodpercet kapva másodikként érkezett.

Martin sokáig tartotta magát, de a prológot is megnyerő Fabian Cancellara már az első időmérőnél átvette a vezetést, 16,5 kilométernél már 39 másodperccel előzte a németet. Sylvian Chavanel is jól kezdett, csak hét másodpercet kapott Cancellarától, aki továbbszáguldott, végül 1:19-et vert Martinra, és az élre ugrott.

A BMC Tejay Van Garderen nagyon bekezdett, az első pontnál három másodpercet vert Cancellárára, a 31 kilométernél lévő másodiknál is volt még két másodperc előnye, de az utolsó tíz kilométeren visszaesett, végül kilenc másodperccel kikapott.

Van Garderennél már csak Froome okozott nagyobb meglepetést, nagyon megnyomta az első dombot, 24 másodpercet adott az élen álló svájcinak. Az utolsó előttiként induló tavalyi győztes Cadel Evans nem volt igazán formában, egy perccel gyengébbet ment Froome-nál. A sárga trikós Wiggins pedig még öt másodperccel gyorsabb is volt sky-os csapattársánál.

A második ellenőrző pontnál sem változott az állás, Froome megjavította az addigi legjobb időt, majd jött Wiggins, aki 16 másodpercet vert rá. Evans nem tudott feljavulni a táv második felére sem, több mint egyperces hátrányban volt.

A célban Froome volt az első, aki 52 percen belül teljesítette a távot, Evanst 1:07-tel verte, de az ausztrál megőrizte összetettben a második helyét. Wiggins az utolsó tíz kilométeren is gyorsult, 35 másodpercet vert Froome-ra.

Az összetettben közel két perc az előnye, Evans nem javult igazán az időfutamban, a Critérium Dauphiné-en is nagyon kikapott a brittől. Ha nyerni akar, a hegyeken kell támadnia, de nem lesz könnyű dolga. Wiggins segítője, Froome is erős a hegyen, kettejükkel kell küzdenie, és meglehet, inkább a második helyét kell majd megvédenie.

Kedden pihenőnap lesz a Touron. Szerdán 194,5 kilométeres hegyi szakasz vár a mezőnyre, három kategorizált emelkedővel, bár nem csúcson lesz a cél, valószínűleg csak a favoritok kisebb csoportja marad elöl a végén.

Eredmények:


9. szakasz, Arc-et-Senans - Besançon 41,5km
1. Bradley Wiggins (Sky Procycling)     51:24    
2. Christopher Froome (GBr) Sky Procycling     0:00:35    
3. Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan     0:00:57    
4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team     0:01:06    
5. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-QuickStep     0:01:24    
6. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team     0:01:43    
7. Peter Velits (Svk) Omega Pharma-QuickStep     0:01:59    
8. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale     0:02:07    
9. Gyenisz Mencsov (Rus) Katyuha Team     0:02:08    
10. Andreas Klöden (Ger) RadioShack-Nissan     0:02:09

Összetett (sárga trikó):
1. Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling     39:09:20    
2. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team     0:01:53    
3. Christopher Froome (GBr) Sky Procycling     0:02:07    
4. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale     0:02:23    
5. Gyenisz Mencsov (Rus) Katyusa Team     0:03:02    
6. Haimar Zubeldia Agirre (Spa) RadioShack-Nissan     0:03:19    
7. Maxime Monfort (Bel) RadioShack-Nissan     0:04:23    
8. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team     0:05:14    
9. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto     0:05:20    
10. Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale     0:05:29