Már nem iszik, ezért megy jól a sárga trikós

2012.07.10. 19:27

Bradley Wiggins a Tour de France-on is ott folytatta a szezonját, ahol abbahagyta. Szombaton egy hegyi szakaszon megszerezte a sárga trikót, majd hétfőn egy brutálisan jó időfutammal még növelte is az előnyét. Az idei többnaposokon verhetetlen volt a brit, eddig sem volt sikertelen, már nyert három olimpiai aranyat, de nehéz időszakai is voltak karrierjében. Az alkoholizmussal is megküzdött.

Wiggins pályaversenyzőként kezdte, egyéni és csapatüldözéses versenyeken indult. 2000-ben már bronzérmet nyert az olimpián, majd csapatban 2004-ben az olimpiai arany is összejött. Négy év múlva, Pekingben pedig már duplázott, egyéniben és csapatban is győzött. Wiggins a hosszú időfutamokon is kiváló, ez senkinek nem meglepetés, de hogy az emelkedőkön is a legjobb hegyimenőkkel tud tartani, az már sokakat megdöbbentett.

000 DV1213144
Fotó: Joel Saget / AFP

Nem most következett be a hirtelen javulás. A 2009-es Tour negyedik helyét sem szerezhette volna meg, ha nem megy jól a hegyi szakaszokon. A britet már Lance Armstronghoz is hasonlították, és a doppingolást sejtenek az ő sikerei mögött is.

Wiggins a France 2 tv-nek azt nyilatkozta, hegymászói képességei a kemény edzéseknek, a diétának, valamint az életmódváltásnak köszönhetőek. Nem mindig folytatott sportszerű életet. „Ma már semmit sem iszom, nem úgy, mint korábban. 2004-ben az olimpia után szinte alkoholistává váltam.” Az olimpia után sorra járta a partykat, és mindig ő volt az utolsó, aki távozott. „24 évesen már mindent elértem, nem maradt más nekem, csak a sör. Hat órán át jött az egyik üveg a másik után” - ismerte be Wiggins.

Egy korábbi interjúban elárulta, 12-13 pint (ez összesen 7-7,5 liter) sört döntött le naponta a helyi kocsmában, nyitástól zárásig maradt, de sokszor unalmában is ivott, a reptereken az indulásra várva órákon át sörözött, és azt ette, amit elé tettek.

Egy évig élt így, csak a fia születésekor változott meg. Akkor kezdett diétázni is, kilenc kilót leadott, 82-ről 73-ra ment le, kétségtelen, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a hegyeken is versenyben maradhasson.