Armstrong doppingdoktora 1 milliót kaszált

2012.10.12. 07:10

Az Amerikai Doppinellenes Ügynökség (USADA) több mint ezeroldalas jelentést készített Lance Armstrongról és csapatáról , amelyben bebizonyítják, tervszerűen doppingoltak. A pályafutása során hét Tour de France-ot nyerő kerékpárosról kiderült, nemcsak eredményei miatt volt nagy befolyása, de a doppingolás szervezése miatt is. A tökéletes, nyom nélküli doppingolásban az olasz doktor, Michele Ferrari volt az egyik kulcsszereplő, Armstrong egymillió dollárt fizetett neki segítségéért.

Az USADA Armstrong több egykori csapattársának tanúvallomásából állította össze jelentését. A tanúk azonban maguk is részesei voltak a doppinghálózatnak, így ők sem kerülhették el az eltiltást. Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters és David Zabriskie egyaránt hat hónapot kapott.

Levi Leipheimer
Levi Leipheimer
Fotó: Garrett Ellwood

Többen közöttük közleményben is elismerték a doppingolást a jelentés nyilvánosságra hozatala után. Leipheimer EPO-t és tesztoszteront használt, és vérátömlesztéssel is élt, 2000-ben és 2001-ben, amikor a US Postal versenyzője volt, és 2007-ben is, amikor a Discovery Channelnél volt Armstrong csapattársa, de amikor más csapatban tekert, akkor is doppingolt. Az eltiltás mellett pénzbüntetésre is kötelezték, nyolc év alatt szerzett pénzdíjainak összegét kell befizetnie az USADA-nak.

A legszofisztikáltabb, legprofibb és legsikeresebb doppingprogram, ami valaha volt a sportban - így jellemezte Armstrong hálózatát az USADA, és úgy vélik, a kerékpáros mellett csapatvezetője, Johan Bruyneel volt az egyik kulcsszereplő, mert az új csapattagoknak ő tanította meg, hogyan doppingoljanak. A vallomások szerint nem válogatott az eszközökben, ha rábeszéléssel nem ment, megfélemlítette a bringásokat, akiknek vérértékeiről mindig naprakész információ voltak, ahogy arról is, mikor várhatóak az ellenőrzések. Zabriskie-t is nehéz helyzetbe hozta, amikor az nem fogadta el a „regenerációt segítő injekciókat”, a 40 ezer dolláros fizetését 15 ezerre csökkentette.

„A Grand Tourok előtt minden szál nála futott össze, amikor a vérdoppingolást szervezték, tudta, mikor van szüksége EPO-ra a sportolóknak a vérvétel után, hogy regenerálódjanak, és visszaálljanak korábbi vérértekeik. Jelen volt a vérátömlesztéseknél is, és több alkalommal személyesen adott át teljesítményfokozókat a kerékpárosoknak“ - áll a jelentésben.

Lance Armstrong
Lance Armstrong
Fotó: Lucas Jackson/Files

Armstrong is valóságos doppingkultuszt teremtett, aki vele egy csapatban volt, nem maradhatott ki a doppingolásból, volt, hogy csapattársával, Vaughtersszel osztozott az EPO-n. Sőt, Armstrong előtte adta be magának, egyszer azt mondta: „most már te is EPO-s vagy, már nem írhatsz könyvet erről.” Ezzel is erősítette a hallgatást, társai cinkosaivá is váltak. A csapattársak egymás között is továbbosztották a szereket, Armstrongtól általában Hincapie kapott először, aki a saját adagját lecsípve adott belőle másoknak is.

Vande Veldének egy idő után elege lett a doppingolásból, mert félt a lebukástól, úgy véli, azért nem indulhatott a 2002-es Touron, mert már nem követte Ferrari doppingprogramját. Armstrong és Bruyneel később szemtől szemben megmondta neki, kikerülhet a Postal Service-ből, ha ódzkodik a teljesítményfokozóktól.

A doppingdoktor nagyot kaszált

Az olasz doppingdoktor 1996 és 2006 között bizonyíthatóan kapcsolatban állt Armstronggal, a nyomozás során a két fél közötti pénzmozgást tárták fel, eszerint a tíz év alatt több mint egymillió dollárt utalt át Armstrong Ferrarinak egy svájci bankszámlára, és akkor is gyakran váltottak emaileket, amikor hivatalosan nem álltak kapcsolatban. Tyler Hamilton állítja, több alkalommal látta, amint Ferrari EPO-injekciót adott be Armstrongnak, és ő is tőle kapta a szert egy 1999-es edzőtáborban. Ugyanezt vallotta még öt másik egykori US Postal-kerekes is.

Ferrari ellen nemcsak a vallomások szólnak, de tárgyi bizonyítékok is. Egy házkutatás során megtalálták Kevin Livingstone-nak írt edzéstervét is, amelyen saját kézírásával azt is jelezte, mikor, milyen teljesítménynövelő szert kell használnia. George Hincapie is együttműködött Ferrarival, először 2000-ben mutatták be neki Armstrong utasítására. Hincapie azt vallotta, Ferrari éves közreműködéséért 15 ezer dollárt kért tőle.

Michele Ferrari
Michele Ferrari
Fotó: Nico Casamassima

Ferrarit már júliusban elítélték és tiltották el egy életre a szervezett doppingolásban való részvételéért. A tesztoszteront olívaolajos keverékben szájon át juttatta a kerékpárosok szervezetébe, hogy gyorsan regenerálódjanak, és bátorította őket az EPO-használatra is. Állítólag ez volt hírhedtté vált mondása: „Csak olyan veszélyes, mintha meginnál tíz liter narancslevet.”

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek 21 napja van arra, hogy megvizsgálja az USADA dokumentumait, és ha akar, fellebbezzen az ítélete ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál.