Lépét kivették, egyik veséjét is elveszítheti a bringás világbajnok

2012.12.22. 20:22

Elveszítheti az egyik veséjét is Alessandro Ballan, az országúti kerékpár világbajnoka, aki csütörtöki edzésén bukott, és szenvedett súlyos sérüléseket.

Ballan a spanyolországi Benidormban edzett, a Coll de Rates csúcsról jött le, amikor nagy sebességel bukott. Az első jelentések szerint megsérült a lépe, eltört bal combcsontja és három bordája is, az egyik a tüdejét is átszúrta.

Még aznap este megműtötték, eltávolították a lépét, majd pénteken törött lábát operálták meg az altatásban tartott kerékpárosnak, akit az orvosok reményeik szerint hamarosan felébresztenek.

A bukásban Ballan veséje is megsérült, az orvosai már elállították a belső vérzést, de egyelőre kivárnak. Ha komplikációk lépnek fel, eltávolíthatják a sérült szervet, de tudják, ha ezt megteszik, Ballan karrierjének is vége.

A Gazetta dello Sport közben kinyomozta, hogyan történt a baleset. Ballan 50-55 kilométer per órás tempóval gurult lefelé, amikor lenyúlt a kulacsához, de éppen ekkor lassított előtte lévő csapattársa is. Már nem tudott lefékezni, így lerepült az útról, azt feltételezik, a kormányba ütközve sérült meg a lépe.

Ballan elsősorban az egynapos versenyeken megy jól, többször állt dobogón a tavaszi klasszikusokon, és több kisebb tavaszi versenyt nyert már Belgiumban, de legnagyobb sikerét az olasz válogatottban érte el, 2008-ban megnyerte a világbajnokságot.