Nem is a saját vérem volt a testemben

2013.02.21. 18:38

A spanyol doppingdoktor, Eufamiano Fuentes ellen már több kerékpáros is vallomást tett, de a Puerto-ügy egyik koronatanúja Tyler Hamilton lehet, aki Lance Armstrong megbuktatásában is jelentős szerepet játszott. Hamilton is Fuentes kliense volt, olimpiai győzelme előtt is kapott vérátömlesztést, de ő is az életével játszott. Elméletileg Alberto Contador is tanúskodott volna, de a spanyol kerékpárost végül nem hallgatják meg, valószínűleg ő járt ezzel a legjobban.

„2004 júliusában a Tour de France közben és az olimpia előtt is kaptam olyan vérátömlesztést, amitől belázasodtam" – vallotta Hamilton.

Az athéni olimpián az időfutamot megnyerő kerékpáros még akkor lebukott a doppingellenőröknél, a leadott vérminta nem is az övé volt, de ügyvédei tisztára mosták a labor gondatlanságára hivatkozva, és még nyolc évig megtarthatta az aranyérmét. Aggodalomra azért volt oka, a vérátömlesztésbe bele is halhatott volna: „Azt mondták, egy másik személy vére volt a testemben. Most vagy a teszt volt rossz, vagy más vérét kaptam meg, de játszottak a véremmel" – mondta Hamilton, aki azt vallotta, hogy egy másik kerékpáros, Santi Perez is elcserélt vértasakok miatt bukhatott meg.

Hamilton azonban akkor élhette át a legnehezebb pillanatokat, amikor az egyik rosszul sikerült vérátömlesztés után 30-40 perccel azt vette észre, hogy megfeketedett a vizelete.

Fuentes-per

Fuentes pere január végén kezdődött Madridban. A doppingdoktor és négy társa ül a vádlottak padján a spanyol kerékpársportot alapjaiban megrázó úgynevezett Puerto-ügyben. A botrány 2006 májusában pattant ki, amikor egy razzia során számos doppingkészítményt és mintegy kétszáz, vért tartalmazó tasakot foglalt le a rendőrség több madridi lakásban.

Hamilton előtt az olasz Ivan Basso, a német Jörg Jaksche és spanyol Jesus Manzano kerékpárosok is vallottak Fuentes ellen, és elismerték, hogy igénybe vették a szolgáltatásait. Az orvos többek között Jan Ullrich, Oscar Sevilla, Alejandro Valverde bringásokkal, a világbajnok atléta Marta Domínguezzel, valamint futballistákkal és más sportolókkal is kapcsolatban állt. Ha bűnösnek találják őket a sportolók egészségének - illetve életének - veszélyeztetésében, szabadságvesztésre ítélhetik őket a népegészségügyi törvények megsértése miatt. Az eljárás nem doppingolásra ösztönzés, hanem doppingolásban való közreműködés bűncselekménye miatt folyik ellenük.

Sokba került a Siberia

Hamilton 2002-ben, egy autópálya parkolójában találkozott először Fuentesszel, emlékei szerint a most Alberto Contador csapatvezetőjeként dolgozó Bjarne Riis mutatta be őket egymásnak, már akkor is a vérátömlesztés volt a téma. „Azt is tudtam, hogy EPO-t, tesztoszteront és más doppingkészítményeket is tud adni. Ezeket, növekedési hormont és inzulint ajánlott nekem."

Fuentes megkérte az árát a kezeléseknek, Hamilton évi 25 és 30 ezer euró közötti összegeket fizetett ki neki, plusz ehhez jöttek a doppingszerek árai. Az olimpia évében Fuentes megduplázta a szolgáltatásának díját, mert neki is sokba került a Siberia nevű hűtési rendszer üzemeltetése. Hamilton tudomása szerint Fuentes a vértasakok hosszú távű hűtésére használt Siberiát csak hat-hét kiemelt kliens számára tartotta fent.

Hamilton vallomása szerint tizenötször találkozott Fuentesszel, aki a kerékpáros versenyprogramját elemezve előre megadta neki, hogy melyik szert meddig alkalmazhatja, hogy elkerülje a lebukást. Hamilton elmondta, titkos telefonokon beszélgettek egymással.

Contador nem tesz vallomást

Eredetileg azt tervezték, hogy a védelem tanújaként idézik be Alberto Contadort, de a Tour de France-győztes kerékpáros végül nem megy el a bíróságra. Contador korábban a Liberty Seguros és az Asztana csapatban tekert, amelyeknek a szintén a vádlottak között található Manolo Saiz volt a vezetője. A feltételezések szerint mindkét csapat tervszerűen működött együtt Fuentesszel. Ezt korábban nem sikerült bebizonyítani, és míg néhány kerékpáros, Valverde vagy Ullrich belebukott a doppingdoktorral való kapcsolatába, addig Contador megúszta az eltiltást.

Valószínűleg most is ez motiválhatja, próbál nem belekeveredni az ügybe, hogy ne törjön meg még egyszer a karrierje. Még egyszer aligha állhatna elő azzal a védekezéssel, hogy véletlenül doppingolt. Bár egykori csapattársai tagadták, hogy bármiféle kapcsolatuk lett volna Fuentesszel, a doppingdoktor 2007-ben maga mondta egy interjúban, hogy Contador is a kliensei között volt. A spanyol sajtó azt is tudni véli, hogy a sportolókat kódnevekkel és számokkal nyilvántartó orvos Contadort AC-vel jelölte.