2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Giro: hófalak közt szenvedtek a bringások

2013.05.19. 19:54

A 14. szakasz után a 15.-et is zord időjárás körülmények között rendezték a Giro d' Italián. A bringások hófalak között, jeges úton tekertek az Alpokban. Visconti szökésből nyerte az etapot, Nibali megőrizte a rózsaszín trikót.

A szombati szakaszhoz hasonlóan a vasárnapi útvonalát is módosítani kellett, a francia hatóságok a lavinaveszély miatt nem járultak hozzá, hogy a mezőny felmenjen a Galibier-csúcsra. A célt így négy kilométerrel lejebb, a Pantani-emlékműnél jelölték ki, de a 2259 méteres magasság is kegyetlen, főleg, hogy fagypont körüli volt a hőmérséklet.

A kerékpárosok aligha sajnálták a módosítást, szombaton is teljesen átfagytak, olyannyira, hogy többen képtelenek voltak beszélni vagy öltözködni a bardonecchiai célba érés után. Az extrém körülmények nagy egyetértést is szültek a mezőnyben, a versenyzők megállapodtak, hogy a vasárnapi első hegyen, a Mont Cenisen nem támadják be egymást, nem diktálnak erős tempót, hogy senkit se zárjanak ki végül a túl nagy időkülönbségek miatt.

A Mont Cenisen aztán Pirazzi robbantott, és ment a hegyi pontokért Chalapuddal a nyakán. Ezután egy kisebb üldözőcsoport alakult ki. Az elöl lévő kettőshöz felzárkózott Visconti, Rabottini, Borghini, Bongiornio és Weening is. Utóbbi aztán tovább is ment, és egyedül próbálkozott. Nem sokáig tudott szökésben lenni, Visconti és Rabottini megfogta, majd az utóbbi tovább is ment. Az 1566 méteres Telegraphe-ra már 42 másodperces előnnyel érkezett. A lejtőn is jól tartotta magát, majd a záró 13 kilométeres kaptatón is maradt a hóesésben annyi ereje, hogy ne érje utol az egyre gyorsuló főmezőny.

Giro d'Italia - 15. szakasz, utolsó kilométerek

A favoritok most nem adtak egymásnak időkülönbséget, Nibali még azt is megengedte magának, hogy a már sok időt vesztő Gesink, Sanchez és Martinez is ellépjen tőle. A szökési kísérlet nem tartott sokáig, az Asztana felvitte rájuk kapitányát, majd Nibali is próbálkozott a hóesésben egy-egy ritmusváltással, de végül Scarponival, Urannal és Evansszel együtt érkezett közel egy perccel Visconti mögött.

Hétfőn pihenőnap következik a Girón. Kedden 238 kilométeres átvezető szakasszal folytatják a versenyt.

Eredmények:

15. szakasz, Cesana Torinese-Col du Galibier, 145 km:

1. Giovanni Visconti (olasz, Movistar) 4:40:52 óra
2. Carlos Betancur (kolumbiai, AG2R) 42 mp hátrány
3. Przemyslaw Niemiec (lengyel, Lampre) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:

1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 62:02:34 óra
2. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) 1:26 p hátrány    
3. Rigoberto Uran (kolumbiai, Sky) 2:46 p h.