21 éves Vuelta-kezdő vert át mindenkit

2013.09.06. 18:55

Sikeres szökést hozott a Vuelta a Espana 13. szakasza. Az etapot a franciák 21 éves tehetsége Warren Barguil (Argos-Shimano) nyerte, aki a táv felénél formálódott élboly tagjait 1,2 km-rel a cél előtt hagyta állva. Barguilt az enyhén emelkedő utolsó kilométeren a szökés jóval rutinosabb tagjai már nem tudták utolérni és végül 7 másodperc előnnyel haladt át a célvonalon. Az összetett élén nem változott az állás. A favoritok rápihentek a következő napokra, így Vincenzo Nibali (Asztana) őrzi az előnyét üldözői előtt. A velo.hu cikke.

A hétvégi nagy hegyi befutók előtt egy felemás szakasszal folytatódott a 2013-as Vuelta. A versenyzőkre 169 km megtétele várt, ahol 50 km-rel a cél előtt egy helyenként 16%-os első kategóriás emelkedő magasodott. A nap kifejezetten kedvezett a szökéseknek, és ezt sokan igyekeztek is kihasználni. Az első két órában folyamatosan érkeztek a támadások, de 10-20 másodpercnél jobban senki sem tudott ellépni.

Végül 75 km-t kellett várni, amíg kialakult egy életképes csoport. Az élen egy 18 fős boly formálódott, melyben Michele Scarponi (Lampre) vagy éppen Bauke Mollema (Belkin) olyan versenyzők voltakk maguknak, akik a Vuelta előtt még az összetettre is esélyesek voltak. Az elmúlt közel két hét során azonban akkora hátrányt szedtek össze, hogy nem jelentettek veszélyt a dobogóért harcolókra.

A szökevények 2-3 perces előnyt alakítottak ki maguknak, melyet szinte végig őriztek. Az 50 km-rel a cél előtt húzódó emelkedőn a szökésből tízen tudtak megragadni az élen. Az esélyesek pedig a papírformának megfelelően nem bántották egymást. A legmeredekebb részeken a piros trikós Vincenzo Nibali csapata az Asztana és a top10-be két versenyzőt is delegáló Katyusa együtt vezették át a karavánt.

A hegy után 485 méterről ereszkedett vissza a tengerpartra a mezőny. A nem túl veszélyes lejtmenetben az élen haladók előnye 3 perc fölé hízott. A főmezőnyben az FDJ.fr csapata igyekezett felvállalni az üldözést, de 2 percnél közelebb nem kerültek. Az utolsó 10 kilométeren már biztosra lehetett venni, hogy a szökevények közül kerül ki a győztes. Jerome Coppel (Cofidis) és Egoi Martinez (Euskaltel – Euskadi) indítottak először, majd hozzájuk Scarponi is felzárkózott.

A trió azonban összhang híján nem tartott ki a célig. Az utolsó 2 km-re összezárt az élboly és mire az első háromhetesét teljesítő Warren Barguil (Argos-Shimano) szemfüles támadására a riválisa reagáltak, eldőlt a szakasz sorsa. Az esélyesek, az amolyan vihar előtti csendet hozó etapon, közel 3 perces hátrányban értek célba. Közöttük a különbségek nem változtak.

További érdekességeket itt olvashat a Vueltáról.

A szakasz végeredménye
1. Warren Barguil (francia, Argos-Shimano)              4:00:13      
2. Rinaldo Nocentini (olasz, AG2R)    0:00:07      
3. Bauke Mollema (holland, Belkin)           
4. Ivan Santaromita (olasz, BMC)           
5. Xabier Zandio Echaide (spanyol,  Sky)

Az összetett állása
1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana)    49:29:02      
2. Nicolas Roche (ír, Saxo-Tinkoff)         0:00:31      
3. Alejandro Valverde (spanyol,Movistar)      0:00:46      
4. Christopher Horner (amerikai, RadioShack)            
5. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa )           0:02:33