Kár volt lebecsülni a bringás Nagypapát

2013.09.16. 09:20

A 42 éves Christopher Horner minden idők legidősebb győztese lett a háromhetes körversenyek történetében. Az amerikai kerékpáros 37 másodperccel előzte meg Vincenzo Nibalit, és lett a Vuelta a Espana győztese, és szerinte még csak élete formájában sem volt.

A piros trikó sorsa már szombaton eldőlt, Horner és Nibali végsőkig gyötörte egymást az Angliru meredekjén, amiből az amerikai jött ki jobban. Nem is volt már más feladata, minthogy a mezőnnyel együtt érkezzen a madridi célba.

Horner, akit a csapattársai is Nagypapának szólítanak, ezt meg is tette, és győzelmével felülírta Fermin Lambot rekordját. A belga 1922-ben 36 éves volt, mikor megnyerte a Tour de France-ot.

A Radishack kerékpárosát előzetesen senki nem sorolta az esélyesek közé, még akkor sem, mikor a harmadik szakaszt megnyerve átvette a piros trikót. Akkor sem vették igazán komolyan, mikor fogadkozása után el is érte azt, amit akart, a 10. szakaszon hozott győzelme után újra viselhette a piros trikót. A verseny utolsó hetéig sem Valverde, sem Rodriguez, sem Nibali nem számolt vele favoritként. Hiba volt. Horner állhatatossága a végső sikert is meghozta, amikor tudott, támadott, és nem félt az idei Girón félelmetesen domináló Nibalitól.

Az amerikai kerékpáros meg is jegyezte, hogy nem csak a Vueltán, de szinte egész karrierje során azt érezte, hogy alábecsülik. Szerinte a 2010-es és 2011-es Touron, vagy a 2009-es Giró és Vueltán is erősebb volt, mint most, de azokon bukások vagy a csapatérdek megfosztotta attól, hogy igazán jó eredményt érjen el.

Senki sem számolt azzal, hogy a korábban Armstrong segítőjeként ismert, vénnek számító bringás végig magas szinten teljesítve kibír három hetet. Hogy mitől volt ilyen erős? A megfejtések számosak: a doppingvádakat, ahogy a Touron Froome, ő sem kerülhette el. Hegyi szakaszon mért teljesítménymutatói alapján ő is bekerült a mutánsok közé. Más vélemények szerint az lehetett a siker kulcsa, hogy míg ellenfelei szinte kivétel nélkül letekerték már valamelyik háromhetest (Giro d' Italia, Tour de France), és több ezer versenykilométer volt a lábukban, addig ő csak a Vueltára készült. Egy tavasszal szerzett térdsérülés miatt jóformán a teljes szezont ki kellett hagynia. Nem tudni, ez volt-e az oka, de Horner az egész három hetet különösebb krízis nélkül vészelte át, saját bevallása szerint sem tekert olyan zónában, amiben az utolsó tartalékait kellett felélnie.

Meglepő, hogy 42 évesen nyerni tudott, de az eredményeit nézve látható, az utóbbi három évben kezdett beérni (illetve kapott olyan lehetőséget, hogy csak magáért hajtson), akkor, amikor más versenyzők már régen visszavonultak. Horner 39 évesen lett először top 10-es háromhetesen, 2010-ben 9. helyen fejezte be a Tourt, és az utána következő években is dobogós tudott lenni többnapos versenyeken. De egész karrierje a későn érésről szólt, 33 éves volt, amikor az első profi szerződését kapta.

Hornernak is voltak kétségei, hogy sérült térddel, 42 évesen egyáltalán mit keres még a profi mezőnyben, de a fia eloszlatta ezeket, és az ő hatására nyerte meg a Vueltát.

„Azt mondta, ne vonuljak vissza, mert eddig mindig beszélhetett arról a haverjainak, hogy az apja olyan profi, aki a Giróra és más versenyekre edz. Minden pedálfordulatomnál át tudtam érezni, amit mondott. De most már azt is mondhatja, az apja nyerte az első Vueltát Amerikának, és ő az első negyvenvalahány éves, aki Grand Touron győzött, és ez már olyan valami, aminek már egész életében örülhet."

„Hogy még mennyi ideig fogok versenyezni? Fogalmam sincs, legalább két-három évig még jó volna. Ha így pörögnének még a lábaim, folytatom, de remélem, azért már az eddig teljesítményem is nagyra értékelik. Ez volt életem legnehezebb győzelme" – nyilatkozta a zárószakasz előtt.

Meglepő, de Hornernak egyelőre nincs élő szerződése 2014-re, a sérülése miatt nem is volt sok lehetősége, hogy bizonyítsa, érdemes vele számolni.

Eredmények, 21. szakasz:

Leganes-Madrid, 109,6 km:

1. Michael Matthews (ausztrál, Orica) 2:44:00 óra
2. Tyler Farrar (amerikai, Garmin) azonos idővel
3. Nikias Arndt (német, Argos) a. i.

Az összetett végeredménye:

1. Christopher Horner (amerikai, RadioShack) 84:36:04 óra
2. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 37 mp hátrány
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 1:36 p h.