Ez az olasz mindenkit legyűr a meredeken

2014.05.17. 17:40

Diego Ulissi ellenállhatatlan hajrával nyert a Giro d' Italia nyolcadik szakaszán. Ezzel újabb hegyi befutót húzott be. Az összetettben Cadel Evans vette át a vezetést.

Bár már több mint egy hete tart a Giro, csak szombaton jött el az első igazán kemény szakasz, a Foligno és Montecopiolo közötti 179 kilométeren három kategorizált hegyet kellett megmászni a mezőnynek. Az első, az 1358 méter magas, közel tízszázalékos átlagmeredekségű Cippo di Carpegna a tíz évvel ezelőtt meghalt Marco Pantaninak volt a kedvenc edzőterepe, így a szakaszt is az ő emlékének ajánlották.

A Carpegna lába előtt azonban még közel 130 kilométert kellett tekerni, ezt próbálta meg kihasználni egy tízfős szökevénycsoport, amelyik még a szakasz elején lépett meg. Kilenc perc előnyt sikerült összehoznia ennek a csapatnak, de a Carpegnánál már csak öt perc volt a különbség. Az élcsoport szétzilálódott, Julian Arredondo (Omega Pharma-QuickStep), Stefano Pirazzi (Bardiani CSF), Perrig Quemeneur (Europcar) maradt elöl, majd Arredondo egy támadás után egyedül maradt.

A főmezőnyben Nairo Quintana csapata, a Movistar állt előre tempót diktálni az emelkedő alján, – a rózsaszín trikós Michael Matthews már ekkor lemaradt, –  de viszonylag hamar elfogyott az erejük, visszacsúsztak a mezőnybe. Az AG2R vállalta magára a vezetést, Domenico Pozzovivót próbálták kedvező helyre behozni. A Carpegnán Arredondo haladt át elsőként, több mint fél percet vert Pirazzira, míg a mezőny kétperces hátránnyal kezdte meg a 17 kilométernyi lejtmenetet.

A lefelét a Tour de France-okon legendás hegyi szakaszokat is nyerő Pierre Rolland használta ki. A technikás lejtőzéssel közel egy percet vert a főmezőnyre, Cadel Evansre, Quintanára és Uranra. Rollandnak aztán a szökésből elöl maradt Quemeneur is besegített, és már másfél perces lett az előnye.

A francia állhatatosan tekert, a Monteciopolón, három kilométerre a céltól utolérte Arrodondót. Fél perccel mögötte haladt a mezőny, amiben szinte az utolsó pillanatig kivártak az akciókkal. Meglepetésre nem indítottak támadásokat. Ötszáz méter volt már csak, amikor Dani Moreno robbantott a 13 százalékos meredekségű részen, mindenki meglepett, Rolland-t utolérte, de aztán hirtelen lemerevedett. Az élbolyból ekkor Robert Kiserlovski szakadt el, mögötte Diego Ulissi tempózott. Az első hegyi befutót nyerő olasznak azonban volt még egy sebessége, lekerülte Kiserlovskit, és második szakaszát nyerte. A negyedik helyen érkező Quintana hozott két másodpercet Evansen, aki ötödik helyével átvette az összetettben a vezetést.

A Giróról ITT is talál még érdekes cikkeket.

Eredmények:

8. szakasz
1. Diego Ulissi - Lampre-Merida 4:47:47
2. Robert Kiserlovski - Trek
3. Wilco Kelderman - Belkin 0:00:06
4. Nairo Quintana - Movistar
5. Cadel Evans - BMC 0:00:08
6. Rigoberto Uran - Omega Pharma-Quick-Step
7. Domenico Pozzovivo - AG2R
8. Rafal Majka - Tinkoff-Saxo 0:00:14
9. Fabio Aru (Ita) - Asztana 0:00:17
10. Ryder Hesjedal - Garmin Sharp 0:00:20

Összetett:
1. Cadel Evans - BMC 34:22:35
2. Rigoberto Uran - Omega Pharma-Quick-Step + 00:57
3. Rafal Majka - Tinkoff-Saxo +1:10
4. Steve Morabito - BMC +1:31
5. Fabio Aru - Asztana  +1:39
6. Diego Ulissi - Lampre-Merida +1:43
7. Wilco Kelderman Belkin +1:44
8. Nairo Quintana - Movistar +1:45
9. Robert Kiserlovski - Trek +1:49
10. Domenico Pozzovivo - AG2R +1:50