A Pit Bull sírva is harcol a Touron

2014.07.16. 17:58

A Tour de France előtt Andrew Talanskyt is esélyesnek tartották arra, hogy összetettben a legjobb tíz között végezzen, de többször bukott, így annak is örülhet, hogy egyáltalán versenyben maradt a 11. szakaszon, amit Tony Gallopin nyert meg egy jól időzített szökéssel.

A hétfői hegyibefutós szakasz és a pihenőnap után egy klasszikus átvezető szakasz várta a mezőnyt, ahol négy kisebb hegy ellenére még sprinterek is reménykedhettek a győzelemben. Leginkább Peter Sagannak feküdt a szintrajza alapján ez az etap, de a Cannondale bringása a részhajránál csak a tizedik helyet szerezte meg, nem tűnt kirobbanó erőben lévőnek.

A mezőny gyorsan kezdett, ezért is alakult ki csak sikeres szökés 40 kilométer után. Az idei Touron már többször próbálkozó Martin Elmiger (IAM), Cyril Lemoine (Cofidis) és Anthony Delaplace (Bretagne) épített fel hat percnél is több előnyt.

Ezt 150 kilométernyi versenyzés alatt minimálisra csökkentette a főmezőny, miközben újabb és újabb akciók indultak. A csapatkapitányát vesztett Saxo-Tinkoffból Nicolas Roche próbálkozott Jan Bakelantsszal, Elmigert utolérve az élre is álltak, majd Jesus Herrada Lopez és Cyril Gautier is csatlakozott hozzájuk.

Andrew Talansky
Andrew Talansky

Talansky, a Garmin-Sharp első embere már a szakasz eleje óta szenvedett, két korábbi bukását nem tudta kiheverni, óriási hátfájdalmakkal tekert. Többször maradt hátra az orvosi kocsihoz is konzultálni. A főmezőny egyre távolabb került tőle, körülbelül 82 kilométer után maradt magára, folyamatosan kapta a perceket. 140 kilométer után meg is állt, leült, és már úgy tűnt feladja a versenyt a Critérium Dauphiné meglepetésgyőztese, aki Contadort és Froome-ot is megverte. Talanskyba csapatvezetője, Robbie Hunter vert lelket, így a küzdőképessége és lobbanékony természete miatt Pit Bullnak is nevezett kerékpáros szipogva, könnyeit törölgetve visszaült a nyeregbe, és a hátralévő közel 50 kilométert is egyedül szenvedte végig. Végül 32 percet kapott a szakaszgyőztestől.

Nem ő volt az első, aki mindent megpróbált az idei Touron, ahogy láttuk, Froome törött csuklóval, Contador törött sípcsonttal próbált meg versenyben maradni mielőtt feladta, Tiago Machado pedig a mentőautóból szállt vissza a versenybe.

Contador a Vueltán még ott lehet

Két hét múlva dől el, hogy a sípcsonttörést szenvedett Contador el tud-e indulni az augusztus 23-án rajtoló Vuelta a Espanán. "A jó hír, hogy az ínszalagok nem sérültek, így nem lesz szükség műtétre. Tizenöt nap múlva meglátjuk a javulás mértékét. Végzünk majd néhány tesztet, és utána hozzuk meg a végső döntést az indulásáról" – nyilatkozta a Tinkoff-Saxo sportigazgatója, Philippe Mauduit. Contador hétfőn esett el a Tour 10. szakaszán. A Saxo kedden közleményében tudatta, hogy Emilio Butragueno és a Real Madrid támogatásával egy madridi specialista veszi kezelésbe Contadort, akinek a felépülése várhatóan hat hetet vesz igénybe. (MTI)

 Az utolsó húsz kilométeren újabb elmenésekkel próbálkoztak, a legvégére Michal Kwiatkowski, Tony Gallopin, Sagan, Nicholas Roche és Elmiger maradt elöl, pár másodperccel hajtottak a főmezőny előtt. A céltól két kilométerre Gallopin indított, és sikerült is úgy százméteres előnyt szereznie. Az üldözőkben nem volt meg az összhang, senki sem vállalta magára a vezetést, Sagan idén nehezen kezeli az ilyen helyzeteket. Nem akarja, hogy szélárnyékát kihasználva a végén megverjék. De ilyen taktikával esélye sincs a győzelemre.

Gallopin számítása bevált, bár hátul összeért a két sor, egykerékpárnyit a célvonalig megőrzött előnyéből, és összejött neki a szakaszgyőzelem. Alighanem ezzel túlteljesítette várakozásait, mert már a sárga trikót is viselhette egy napig.

Vincenzo Nibali az élcsoporttal érkezett, és továbbra is őrzi a sárga trikót.

Eredmények:

11. szakasz, Besancon–Oyonnax 187,5 km
1. Tony Gallopin (francia) Lotto-Belisol 4:25:45
2. John Degenkolb (német) Team Giant-Shimano
3. Matteo Trentin (olasz) Omega Pharma-Quick Step
4. Daniele Bennati (olasz) Tinkoff-Saxo
5. Simon Gerrans (ausztrál) Orica Greenedge
6. José Joaquin Rojas (spanyol) Movistar Team
7. Greg Van Avermaet (belga) BMC Racing Team
8. Samuel Dumoulin (francia) AG2R La Mondiale
9. Peter Sagan (szlovák) Cannondale
10. Kévin Reza (francia) Team Europcar

Összetett:
1. Vincenzo Nibali (olasz) Asztana 46:59:23
2. Richie Porte (ausztál) Sky +2:23
3. Alejandro Valverde (spanyol)  Movistar +2:47
4. Romain Bardet (francia) AG2R +3:01
5. Thibaut Pinot (franci) FDJ.fr +3:47
6. Tejay Van Garderen (USA) BMC +3:56
7. Jean-Christophe Péraud (francia) AG2R +3:57
8. Rui Costa (Por) Lampre-Merida +3:58
9. Bauke Mollema (holland) Belkin +4:08
10. Jurgen Van Den Broeck (belga) Lotto-Belisol +4:18