Tour: Jack Bauer 100 méterét siratta

2014.07.20. 17:47

Martin Elmiger és Jack Bauer 220 kilométeren át volt szökésben a Tour de France 15. szakaszán, de a célvonal előtt száz méterrel megfogták őket, a mezőnyhajrát Alexander Kristoff nyerte.

Két kemény hegyi szakasz után kicsit megpihenhetett Tour mezőnye, ugyan a Tallard és Nimes közötti 222 kilométeren volt pár kisebb domb, de a lefelé menet így is több volt, mint a hegymászás.

A két hőségnap után esőt kaptak a kerékpárosok, és többször befújt az oldalszél, ami szét is szakította a mezőnyt, többen, mint például a pöttyös trikós Joaqum Rodriguez már a Pireneusokra spórolt.

Az etap vonalvezetése a sprintereknek kedvezett, de éppen az oldalszél miatt egy szökés is lehetett sikeres. Öt kilométer után Jack Bauer (Garmin-Sharp) és Martin Elmiger (IAM) lépett meg, legnagyobb előnyük nyolc és fél perc körüli volt.

A mezőny ezt el is kezdte csökkenteni, de a célhoz közeledve egyre inkább úgy tűnt, kitarthatnak Bauerék a végéig. A főmezőnyt 10 kilométerre a céltól még a Lotto vezette – a két szökevény 45 másodpercre volt – , összeállt a sor André Greipelnek, de nem tudták végigvinni kapitányuk.

Az utolsó kilométereken még mindig nem volt világos, hogy sikerül-e a szökés, a főmezőny nem csökkentette meredeken a hátrányát. A célegyenesbe fordulva azonban már nagyon látványos volt a sebességkülönbség a szökevények és a sprinterek között. Elmiger fel is adta, míg Bauer mozgosította minden tartalékát, és hajrázott. Nem volt esélye, a céltól száz méterre utolérték, végül a tizedik helyen ért célba. A Garmin bringása teljesen maga alatt volt, sírva vette tudomásul a vereséget.

„Egy gyerekkori álom, hogy a Touron nyersz egy szakaszt, mindent beleadtam, teljesen elfogytam a végére. Csalódott vagyok, hogy így alakult" – értékelt röviden Bauer.

A szakaszt Kristoff nyerte, a norvégnak ez már az idei második etapsikere. Vincenzo Nibali továbbra is az élen áll, az összetett élcsoportjában nem történt változás.

Eredmények:

15. szakasz, Tallard–Nimes 222 km
1. Alexander Kristoff (norvég) Katyusa 4:56:43
2. Heinrich Haussler (ausztrál) IAM
3. Peter Sagan (szlovák) Cannondale
4. André Greipel (német) Lotto-Belisol
5. Mark Renshaw (ausztrál) Omega Pharma-Quick Step
6. Bryan Coquard (francia) Team Europcar
7. Ramunas Navardauskas (litván) Garmin-Sharp
8. Romain Feillu (francia) Bretagne
9. Michael Albasini (svájci) Orica Greenedge
10. Jack Bauer (új-zélandi) Garmin-Sharp

Összetett:
1. Vincenzo Nibali  66:49:37
2. Alejandro Valverde +04:37
3. Romain Bardet +4:50
4. Thibaut Pinot +5:06
5. Tejay van Garderen +5:49
6. Jean-Christophe Peraud +6:08
7. Bauke Mollema +8:33
8. Leopold König +9:32
9. Laurens Ten Dam +10:01
10. Pierre Rolland +10:48