Meares 11. pályakerékpáros világbajnoki címével történelmet írt

2015.02.22. 20:31

A pályakerékpár-világbajnokság utolsó napján az ausztrál Anna Meares írt történelmet, pályafutása tizenegyedik világbajnoki címét szerezte, írja a Velo.hu.

Az első döntő a napon a hat számból álló női omnium verseny utolsó száma, a 25 km-es pontverseny volt. Az ausztrál Edmonson vezetett összetettben a szám előtt és több részhajrát is nyert a futam közben, így magabiztosan őrizte meg elsőségét. Ez már a második aranya volt Párizsban, a világcsúcsot felállító női 4000 m-es csapatban is szerepelt. A második és harmadik helyért nagy meccset vívott a pontokkal a brit Laura Trott és a holland Kirsten Wild, végül csak egyetlen pont döntött kettőjük között, Trott javára.

A női keirin döntő érdekesen kezdődött. A felvezető kör végén az ausztrál Stephanie Morton defektet kapott, a bírók leállították a futamot, de a kerékcsere után nem engedték Mortont újra rajtolni. Honfitársa, Anna Meares viszont esélyesként versenyzett és győzött, mely 11. pályakerékpáros aranyát jelentette, ez abszolút rekordnak számít a sportágban a nők között. A holland Sperennbrinx lett a második, a bronzérmet pedig kubai versenyző szerezte meg. Ő egy szerencsés eset miatt került be a döntőbe, a selejtezőben ugyanis kizárták a fehérorosz versenyzőt, így jutott be a hetedik helyével mégis a kubai.

A férfi sprint döntőben az aranyért Bauge és az orosz Dmitriev meccselt. Mindkét futamot viszonylag simán nyerte a francia, így Pervis után továbbra is náluk maradt a pályasport királykategóriájának aranyérme.A bronzmeccs első futamán a sprint világranglistát vezető holland Hoogland haladt át elsőként a célon, de a bírók elvették tőle a győzelmet kacsázás miatt, így a másik francia, Lafarque vezetett. A második futamban visszavágott Hoogland, de a harmadik összecsapáson megint Lafarque volt a gyorsabb, így 2-1-re nyert.

A férfiak páros, 50 km-es mezőnyversenyében a britek a táv első felében körelőnyt csináltak egyedül és nagyon sokáig vezettek is emiatt. A részhajrákon az olaszok, franciák és belgák gyűjtögették szorgalmasan a pontokat, a britek viszont csak 2 pontot tudtak összehajrázni. A táv utolsó harmadában aztán a belga, olasz, spanyol, német cseh és a francia csapat is körelőnyt csinált, így Morgan Kneisky és Brian Coquard mindössze 1 ponttal, de a dobogó legfelső fokára állhatott. Bertazzo és Viviani lettek a másodikak, így a Team Sky olasz sprintere az omnium után újabb ezüstöt kapott a nyakába. A belgák fiatal pályamenői, Jasper de Buyts és Otto Vergaede lettek a bronzérmesek.