Három hetet tehet tönkre, ha a fair play csalásnak számít

2015.05.19. 21:40

Az ausztrál Richie Porte (Sky) jóval többet veszített annál a Giro d'Italia tizedik szakaszán, mint ahogy azt a célba érkezéskor gondolta. Nem elég, hogy 49 másodpercet kapott legfőbb riválisaitól, de később a zsűri megbüntette, mert egy másik csapattól kapott kereket defektje után.

Porte a tizedik szakasz céljától körülbelül öt kilométerre volt, amikor defektet kapott. Kereket nem saját csapatától, hanem az ausztrál bejegyzésű Orica GreenEdge egyik tagjától, Simon Clarke-tól kapott.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabályzata szerint ez tilos, a kétperces büntetés mellett még 200 svájci frankos bírságot is fizetni kell. Ez utóbbi aligha érdekli a csapatot, de a rózsaszín trikóra pályázó Porte már 3 perc 9 másodperccel van lemaradva az élen álló Alberto Contadortól. Ennyi hátrányt pedig borzasztóan nehéz lesz neki ledolgozni. A csapat hátralévő taktikáját át kell írni, több támadásra kényszerül a Sky, nem bízhat csak abban, hogy egy jó időfutam elég lehet az élre ugrani.

A Sky csapatvezetője, Dave Brailsford szerint Porte esetében nem az UCI-szabályt kellett volna elővenni, hanem ünnepleni a fair playt. „A legtöbb ember elfogadná, hogy hosszú ideje ez volt a sportágunk egyik legérdekesebb és legösztönösebb pillanata. Ez különösen a mi sportágunkban fontos, amit eléggé beárnyokoltak az unfair pillanatok."

Brailsford szerint az is elfogadhatatlan, hogy Clarke-ot támadják. Biztos benne, hogy fel sem merült benne, hogy Porte a szabálytalan kerékcsere miatt hátrányba kerül.

Porte teljesen jóhiszemű volt, magát buktatta le, mert a versenyt közvetítő kamerák nem rögzítették a kerékcserét. A szakasz után twitterén mondott köszönetet Clarke sportszerű tettéért, majd később egy fotó is előkerült a segítségről.