A kíméletlen hegymenet végén megint századok döntöttek

2016.05.22. 22:32

A Giro d' Italia hegyi időfutamán néhány századmásodperc döntött. A szombaton a rózsaszín trikót megszerző Steven Kruijswijk kicsivel lett második Alekszandr Foliforov mögött. Vincenzo Nibali még nagyobb hátrányba került összetettben.

Míg szombaton Alejandro Valverde veszített legtöbbet a Girón, addig vasárnap Nibali szedett össze nagyobb hátrányt a 10,8 kilométeres hegyi időfutamon az Alpe di Siusin.

Valverde magára talált, jó teljesítménnyel a harmadik helyet szerezte meg 23 másodpercet kapva a szakaszgyőztestől, és ha Kruijswijkon nem is hozott, Esteban Chaveshoz és Nibalihoz közelebb került.

Nibali nem találta igazán a ritmust sem, de egy mechanikai hiba is hozzájárult ahhoz, hogy 2 perc 10 másodpercet kapjon a szakaszon. Leesett láncát előbb maga próbálta feltenni, de sikertelen volt. Kénytelen volt kerékpárt cserélni, de ez időveszteséggel járt.

Kruijswijk bombaformában tekert, az összetettben második helyen álló Chavesra is 40 másodpercet vert. Az ő teljesítménye nem is volt igazán meglepetés, de a Gazprom-Rusvelo kerekesére, Foliforovra nem sokan fogadtak volna, hogy nyer, a rózsaszín trikós közel volt hozzá, de végül azt hozták ki, hogy néhány századdal lassabb volt. Érdekes az is,, hogy a Rusvelo másik bringása, Szergej Firszanov a negyedik helyre jött be.

Eredmények:

 15. szakasz, Castelrotto-Alpe di Siusi, 10,8 km, egyéni időfutam:
1. Alekszandr Foliforov (orosz, Gazprom-RusVelo) 28:39 perc
2. Steven Kruijswijk (holland, Team Lotto NL-Jumbo) azonos idővel
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar Team) 23 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Kruijswijk 60:41:22 óra
2. Esteban Chaves (kolumbiai, Orica) 2:12 perc h.
3. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 2:51 p h.