Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A járdán bringázás működő trükk, de csapda is

2017.09.06. 16:52

A Tour of Britain-en szigorú volt a zsűri, simán kizárt két olyan bringaversenyzőt, akik az útról letérve a járdán tekerve követték a mezőnyt. 

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség úgy négy éve alkotta meg azt a szabályt, leginkább biztonsági okokból, hogy verseny közben csak úton szabad haladni, tilos lemenni járdára, bringaútra, ösvényre. 

Persze sok olyan helyzet van, amikor sokkal kényelmesebb például a járdán tekerni, például nem kell kínlódni a mezőnyben a helyezkedéssel, és például egy macskaköves versenyen nyilván jobb a sima felületű sétaút, mint a rázós kő. Előnyt lehet szerezni ott. A tavaszi klasszikusokon rendszeresen menekülnek is ide a bringások, de eddig nem lett senkinek belőle nagyobb baja. Sokszor csak papíron létezett ez a tiltó szabály, illetve az enyhébb büntetési tételt, a 200 svájci frankos pénzbírságot választották a zsűrik. 

jardazas.png

A Tour of Britain-en viszont nem kegyelmeztek, Bryane Lewist és James Lowsley Williamst is kizárták a versenyből, mert járdáztak a mezőny körül. A szökevénycsoportot akarták utolérni, az út mellett előzték a bolyt.

A zsűri elég hamar figyelmeztette őket, és közölte velük a kizárást. Az ilyen ítéletekkel elég hamar megtaníthatják a többi kerékpárost is a szabályok betartására.

(via Cylingweekly)