Froome-é a legnevetségesebb védekezés, amiről hallottam

2018.01.05. 14:01

A háromszoros Tour de France-győztes Greg LeMond szerint a négyszeres bajnok Chris Froome doppingügyében felesleges magyarázkodni, a kerékpárost el kell tiltani.

Froome szeptemberben, a Vuelta a Espanán adott pozitív doppingmintát, az asztmájára szedett gyógyszerében lévő szalbutamollal lépte túl határértéket, nem is kevéssel, a megengedett mennyiség dupláját mutatták ki nála az ellenőrök.

Froome és csapata, a Sky értetlenül állt az eset előtt, azt mondták, a kerékpáros a spanyol versenyen is ugyanannyi gyógyszert használt, mint korábban bármikor, és közelében sem volt a limitnek. A Sky tudományos alapon akarja bebizonyítani, hogy Froome ártatlan, és mondjuk kiszáradás miatt lett nagyobb koncentrációjú a vizeletében a szalbutamol. De már azt is elhangzott, hogy Froome a célba érkezés után használta az asztmaspray-jét, hogy ne köhögjön az interjúk alatt.

„Ez a legnevetségesebb védekezés, amit valaha hallottam. Ha igaz, amit állít, akkor nagyon egyszerű a helyzet, megszegte a szabályokat, és annak megfelelően is kéne büntetni." – nyilatkozta Greg LeMond a Timesnak.

Greg LeMond gratulál a 2013-as Tour de France-on Chris Froome-nak
Greg LeMond gratulál a 2013-as Tour de France-on Chris Froome-nak

„Tévhit, hogy a szalbutamol nem javítja a teljesítményt. Ez csak akkor igaz, ha az orvos által felírt adagot használod. Ha orálisan vagy injekcióval viszed be, ugyanúgy működik, mint egy anabolikus szteroid, hasonlóan a klenbuterolhoz. Ez az a szer, amivel Alberto Contador is pozitív lett" – mondta LeMond.

A korábbi amerikai kerékpáros a Sky-t is támadta, elég sok gyanús ügyük volt már, például egy másik Tour-győztesnek, a verseny alatt juttattak el Angliából olyan gyógyszert, amelyet bárhol meg lehet vásárolni. LeMond szerint nem tudják a hiteles kerékpározást hirdetni. 

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egykori elnöke, Dick Pound szerint, ha a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elfogadná Froome védekezését, és felmentené, akkor a WADA-nak kellene megbüntetnie a kerékpárost.