Szalontay Sándor olimpiai bajnokot és világbajnokot is ledurrantott a sprintben

2018.07.11. 18:21

Szalontay Sándor fontos győzelmet aratott hétvégén a pruszkowi pályakerékpáros versenyen. A sprintszám reményfutamában megkapta az olimpiai bajnokot és a világbajnokot is, de mindkettejüket legyőzte. Karrierje fontos állomásának nevezte ezt a győzelmet.

Jövőre a lengyelországi Pruszków rendezi a pályakerékpáros világbajnokságot, ezért idén a legnagyobb nevek is elmentek az ottani versenyre, hogy megismerkedjenek a helyszínnel és teszteljék magukat a vb-pályán.

Szalontay az időmérőn a 10 másodperces határon belülre került, 9,97-et hajtott, ami a 11. legjobb idő volt. Az első párharcában kikapott a német Büttichertől, így a reményfutamba került. A nyolcba kerülésért kemény ellenfeleket kapott, a hatszoros olimpiai bajnok brit Jason Kennyt, – 2012-ben és 2016-ban is ő nyerte a sprintet az olimpián – , valamint a hatszoros világbajnok francia Francois Pervis-t. Kenny indította meg elég messziről a hajrát, de Szalontay jól reagált, és kívülről, hosszabb távot hajtva is elég könnyedén ellépett a brit mellett, a francia pedig már korábban feladta.

„Nem mindennapi volt a futamom, a két leggyorsabb embert kaptam meg, rajtam volt a stressz, de nyerni akartam. Amikor elment Kenny, volt még bennem annyi kraft, hogy el tudjak menni kívül is, a jó reakcióidőmmel és a robbanékonyságommal hoztam ki ezt a győzelmet. Nagyon értékesnek tartom ezt a sikert, laikus szemmel mindenképpen az, de szakmailag is" – mondta Szalontay.

Elmondta, hogy amikor két ember megy egy futamban, még ki lehet állni a pályára egy előre eltervezett taktikával, de a reményfutamban, ahol három ember van, ez már nem működik. „Néha, ha nagyon erős vagy, lehet előre okoskodni, de itt teljesen spontán alakult minden. Ha leheletnyivel később indítok, már nem nyerek."

A nyolc között Szalontay egy másik angollal, Jack Carlinnal került össze, őt mát nem tudta megverni, végül időeredménye alapján a nyolcadik helyet érte el a magyar bringás.

A karrierjét nemrégen újraindító versenyző a cseh Pavel Burannal dolgozik együtt pár hónapja, és továbbra is azt tartják a legfontosabbnak, hogy Szalontay futamokat nyerjen, nem az időket nézik. A magyar pályakerékpáros legközelebb az Európa-bajnokságon versenyez.