Erzsébet
1 °C
4 °C

Szalontay Sándor olimpiai bajnokot és világbajnokot is ledurrantott a sprintben

2018.07.11. 18:21

Szalontay Sándor fontos győzelmet aratott hétvégén a pruszkowi pályakerékpáros versenyen. A sprintszám reményfutamában megkapta az olimpiai bajnokot és a világbajnokot is, de mindkettejüket legyőzte. Karrierje fontos állomásának nevezte ezt a győzelmet.

Jövőre a lengyelországi Pruszków rendezi a pályakerékpáros világbajnokságot, ezért idén a legnagyobb nevek is elmentek az ottani versenyre, hogy megismerkedjenek a helyszínnel és teszteljék magukat a vb-pályán.

Szalontay az időmérőn a 10 másodperces határon belülre került, 9,97-et hajtott, ami a 11. legjobb idő volt. Az első párharcában kikapott a német Büttichertől, így a reményfutamba került. A nyolcba kerülésért kemény ellenfeleket kapott, a hatszoros olimpiai bajnok brit Jason Kennyt, – 2012-ben és 2016-ban is ő nyerte a sprintet az olimpián – , valamint a hatszoros világbajnok francia Francois Pervis-t. Kenny indította meg elég messziről a hajrát, de Szalontay jól reagált, és kívülről, hosszabb távot hajtva is elég könnyedén ellépett a brit mellett, a francia pedig már korábban feladta.

„Nem mindennapi volt a futamom, a két leggyorsabb embert kaptam meg, rajtam volt a stressz, de nyerni akartam. Amikor elment Kenny, volt még bennem annyi kraft, hogy el tudjak menni kívül is, a jó reakcióidőmmel és a robbanékonyságommal hoztam ki ezt a győzelmet. Nagyon értékesnek tartom ezt a sikert, laikus szemmel mindenképpen az, de szakmailag is" – mondta Szalontay.

Elmondta, hogy amikor két ember megy egy futamban, még ki lehet állni a pályára egy előre eltervezett taktikával, de a reményfutamban, ahol három ember van, ez már nem működik. „Néha, ha nagyon erős vagy, lehet előre okoskodni, de itt teljesen spontán alakult minden. Ha leheletnyivel később indítok, már nem nyerek."

A nyolc között Szalontay egy másik angollal, Jack Carlinnal került össze, őt mát nem tudta megverni, végül időeredménye alapján a nyolcadik helyet érte el a magyar bringás.

A karrierjét nemrégen újraindító versenyző a cseh Pavel Burannal dolgozik együtt pár hónapja, és továbbra is azt tartják a legfontosabbnak, hogy Szalontay futamokat nyerjen, nem az időket nézik. A magyar pályakerékpáros legközelebb az Európa-bajnokságon versenyez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?