Eszter, Eliza
EUR 382,17 Ft
USD 358,36 Ft
14 °C
24 °C

Macska-egér játék döntött a legszebb kerékpárversenyen

2019.03.10. 08:19

A francia Julian Alaphillipe nyerte nagy taktikázás végén a Strade Bianche-t, amit sokan a legszebb országúti kerékpárversenynek tartanak. 

Az olaszországi Strade Bianche nem tartozik a tavaszi klasszikusoknak nevezett versenyek közé, nincs is akkor múltja, mint a Milánó–San Remónak vagy a Párizs–Roubaix-nak, de nehézségé és látványossága miatt évről évre népszerűbb. 

A Strade Bianche azokról a fehéres színű, szórt kavicsos földutakról kapta a nevét, amelyekre a verseny közben ráterelik a bringásokat. A 184 kilométeres távon 11 ilyen szektort kellett teljesíteni. Száraz időben óriási porfelhőben, esősben mindenhonnan fröcskölő sárban tekernek a versenyzők, nehezítve a dolgukat, de növelve a látványosságot, aminek jó részét a dimbes-dombos toszkán táj már biztosítja.

A terep a táv utolsó harmadára már szétkapta a mezőnyt, kisebb csoportokban küzdöttek a bringások. A céltól 23 kilométert Jakob Fuglsang (Astana) indította meg a döntő támadást, amihez csak Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) és az inkább ciklokrosszosként ismert Wout Van Aert (Jumbo-Visma) tudott csatlakozni.

A hármasból aztán Van Aert leszakadt, úgy tűnt, hogy csak a harmadikét helyért küzdhet a félperces hátrányával. Fuglsang és Alaphilippe taktikázása aztán váratlanul jó helyzetbe hozta. Fuglsang többször megpróbálta leszakítani francia riválisát, de nem volt sikeres. Az utolsó két kilométeren pedig egyre lassult a tempó, szinte meg is álltak a bringások. A pályaversenyekről ismert macska-egér játék kezdődött, mindketten a másikra vártak.

Van Aert felért rájuk, Fuglsang arra számíthatott, hogy az elég robbanékony Alaphilippe-nek nehezebb dolga lesz az utolsó emelkedőn, ha kétfelé kell figyelnie, de ez nem jött be. 

Az utolsó ötszáz méterig szinte kényelmesen tekertek az emelkedőn, mintha csak egy hétvégi biciklizésen lennének, de ekkor megindult Fuglsang a szűk utcán. Alaphillipe gyorsan lereagálta, és könnyedén visszaelőzte a dánt és megszerezte a győzelmet. Az elcsigázott Van Aert már nem tudott sprintelni, a harmadik lett.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!