195-ből 46-an értek célba, bombameglepetés a kerékpár-vb-s túlélők viadalán

mads-pedersen-is-world-champion
2019.09.29. 18:12

Óriási meglepetéssel ért véget a kerékpáros világbajnokság férfi mezőnyversenye. A 23 éves dán, Mads Pedersen győzött a túlélőshow-ra emlékeztető futamon. Az ezüstérmet az olasz Matteo Trentin, a bronzérmet pedig a svájci Stefan Küng nyerte meg. Mindössze 46 versenyző fejezte be a 260 kilométeres, szakadó esőben és nehéz körülmények között megrendezett világbajnoki küzdelmet.

Az egy hete zajló Yorkshire-i országútikerékpár-világbajnokság utolsó versenyszáma a férfiak mezőnyversenye volt. A vasárnapi időjárás az előző napi, napsütéses női mezőnyversennyel ellentétben, igazán angolos volt, sőt még egy kicsit több is annál. A hatóságok sárga figyelmeztetést adtak ki a világbajnokság helyszínének környékére, mivel a szokásosnál is több eső hullott Észak-Angliában.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) és a világbajnokság brit szervezői a rossz körülmények és az áradások miatt módosították az útvonalat. Az eredetileg 280 kilométeresre tervezett versenyt 23,5 kilométerrel rövidítették, a végén pedig hét helyett kilenc kört kellett megtenniük a versenyzőknek Harrogate körül. A változtatás miatt két nagyobb emelkedő is kikerült a versenyből, de az útvonalat még így sem lehetett könnyűnek nevezni, és a sprinterek végső esélyeit sem növelte sokkal a változtatás.

Az első sikeres szökésre húsz kilométert kellett várni. A tizenegy fős csoportba olyan sztárok kerültek be, mint a Giro-győztes Richard Carapaz és a Vueltát megnyerő Primoz Roglic, valamit a Touron és a Vueltán is szakaszt nyerő Nairo Quintana.

A főmezőnyt leginkább az ausztrál, a holland és a francia válogatott vezette. A friss időfutam-világbajnok, Rohan Dennis dolgozott a legtöbbet az élen, aki ezúttal is egy BMC kerékpáron tekert.

Az úttest néhol kevéssé volt alkalmas a versenyzésre, több helyen vízátfolyásokon kellett áthajtaniuk a versenyzőknek, és a defektek is gyakoriak voltak a mezőnyben. 175 kilométerre a céltól sajnos a magyar válogatott Dina Márton keveredett bukásba. Egy autó elsodorta, amitől elesett, és kissé megütötte magát. A bukás után még visszaült és tovább tekert, de sok értelme már nem lett volna befejeznie a vb-t, így sok másik leszakadóval együtt inkább kiszállt a versenyből. Később a magyar válogatott másik tagja, Kusztor Péter is a verseny feladása mellett döntött.

Amikor a mezőny a Harrogate-i körpályára érkezett, a 2012-es világbajnok, a belga Philippe Gilbert bukott. Hiába állt meg, és segített neki 19 éves csapattársa, Remco Evenepoel, már nem sikerült felzárkózniuk, ők is feladták a versenyt.

Hat kör után már csak alig hetven versenyző volt versenyben a 195 indulóból.

Többek között a címvédő Alejandro Valverde, illetve Richard Carapaz, Primoz Roglic és Nairo Quintana is feladta a versenyt.

65 kilométerre a céltól az amerikai Lawson Craddock és a svájci Stefan Küng indított támadást. Az amerikai nem bírta sokáig a nagy tempót, de az olasz Gianni Moscon és a dán Mads Pedersen is fel tudott érni Küng mellé. A verseny egyik legfőbb esélyese, a holland Mathieu Van Der Poel nem akarta elengedni ezt a csoportot, és az olasz Matteo Trentinnel együtt még sikerült felzárkózniuk.

Két körrel a befutó előtt Van Der Poel csoportjának már 25 másodperc előnye volt a főmezőnnyel szemben, amit aztán gyorsan egy percre növeltek. Az üldözőcsoport vezetését a belgák és a franciák vették át, mivel nem volt elől versenyzőjük. Az utolsó kör kezdetén még 45 másodperc volt a szökevények előnye, így gyakorlatilag eldőlt, hogy közülük kerül ki az új világbajnok. Már csak 12 kilométer volt a célig, amikor olyan történt, amire senki sem számított.

Az idén legyőzhetetlennek tűnő, cyclocross-világbajnokságot is nyert Mathieu Van Der Poel ereje teljesen elfogyott.

Az olaszoknak ennél jobban nem is alakulhatott volna ez a világbajnokság, hiszen két emberük is elöl volt, akitől pedig mindenki a legjobban tartott, a vége előtt eléhezett. 5 kilométerrel a befutótól, az utolsó emelkedőn Küng állt az élre, minden erejét összeszedve olyan nagy tempót ment, amivel sikerült leszakítania Moscont. A sprintet Trentin indította 200 méterre a céltól, mindenki arra számított, hogy innen nyerni fog.

de Mads Pedersen erősebb volt nála, és megnyerte a világbajnokságot.

Dán versenyző még korábban sosem viselhette a világbajnoki címért járó szivárványszínű trikót a felnőttek között. Az ezüstérmet Trentin, a bronzérmet Küng nyerte meg. A 2015 és 2017 között sorozatban három vb-t nyerő Peter Sagan ötödik lett.

Ez hihetetlen! Erre nem számítottunk, amikor délelőtt elindultunk. Eleinte csak a túlélés, a túlélés és a túlélés volt a célunk. Amikor megláttam a célvonalat, azt reméltem, hogy elmúlik majd a fájdalom, és tudok egy jót sprintelni. Hat és fél óra tekerés után már nem sok maradt bennem. Muszáj koncentrálni, és végig elöl kell lenni, nem lehetsz balszerencsés. Minden versenyző álma, hogy ezt a mezt viselhesse. Még mindig hihetetlen, hogy ez sikerült nekem

- mondta az élete győzelmét arató, újdonsült világbajnok.

A következő, 2020-as világbajnokságot Svájcban, Vaud és Valais kantonokban rendezik majd.

Eredmények:

  1. Mads Pedersen (dán) 6:27:28 óra
  2. Matteo Trentin (olasz) azonos idő
  3. Stefan Küng (svájci) + 0:02 mp. hátrány
  4. Gianni Moscon (olasz) + 0:17 mp. h.
  5. Peter Sagan (szlovák) + 0:43 mp. h.
  6. Michael Valgren (dán) + 0:45 mp. h.
  7. Alexander Kristoff (norvég) + 1:10 p. h.
  8. Greg Van Avermaet (belga) a. i
  9. Gorka Izagirre (spanyol) a. i.
  10. Rui Costa (portugál) a. i.

(Borítókép:  Mads Pedersen a győztes pillanatban.  ROAD WORLD CHAMPIONSHIPS / Yorkshire 2019 / UCI)