A brit bringások volt orvosa beismerte, sokat hazudott

2019.10.31. 12:01

A Brit Kerékpáros Szövetség és a Team Sky pálya- és országúti kerékpároscsapat korábbi orvosa, Dr. Richard Freeman az Általános Orvosi Tanács (GMC – egy brit állami testület, ami az országban praktizáló orvosok hivatalos nyilvántartását is vezeti) meghallgatása előtt beismerte, hogy korábban többször nem mondott igazat, és tiltott tesztoszteront küldött a brit válogatott és a Sky csapat magas rangú vezetőjének, írja a Guardian.

A vizsgálat hivatalos megkezdése előtt Freeman ügyvédje, Mary O'Rourke megerősítette, hogy védence elismeri, hogy harminc tasak Testogelt, vagyis tesztoszteron-készítményt rendelt, ami szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján, és ezeket a manchesteri pályakerékpáros velodromba küldte el még 2011 májusában.

Azt viszont O'Rourke tagadja, hogy Freeman célja ezzel az lett volna, hogy a tiltott szerrel javítsa a brit bringások teljesítményét. Ezzel szemben - állítása szerint - Shane Sutton, a brit szövetség és a Sky akkori vezetőjének kérését teljesítette, ugyanakkor Sutton a tanúvallomásában tagadta, hogy tudomása lett volna a csomagról. A ügyet hivatalosan november 5-től fogják kivizsgálni Manchesterben, és várhatóan december 20-ig tart majd.

A mostani vizsgálat előzménye, hogy a 2009 és 2017 között a Brit Kerékpáros Szövetség és a Sky alkalmazásában álló Freeman meghallgatását az ügyben már februárban el kellett volna kezdeni, de akkor a rossz egészségi állapota miatt ezt hónapokkal elnapolták, írja a BBC.

Freeman várhatóan beismeri, hogy korábban többször is hamisan nyilatkozott, és nem megfelelően vezette az orvosi nyilvántartást. Az adatok közül néhány egy olyan laptopon volt, amit 2014 augusztusában elloptak, azóta sem került elő, és a rajta lévő adatokról sem készült biztonsági mentés. Állítólag az elveszett adatok között vannak annak a rejtélyes esetnek a részletei is, amikor a 2011-es Critérium du Dauphiné körversenyen a Brit Kerékpáros Szövetség manchesteri központjából egy csomagot juttattak el Franciaországba, a Sky csapatbuszára. Dave Brailsford csapatvezető évekkel korábban azt mondta, hogy csak Fluimucil nyákoldó volt a csomagban.

O'Rourke elmondta, hogy Freeman korábban „sokszor hazugságot beszélt”. Freeman hozzátette, hogy eddig nem bírta magát rávenni, hogy elmondja az igazságot – még a saját ügyvédjének sem – de most itt van, és az igazat fogja mondani. Freeman ezek után várhatóan elveszíti orvosi engedélyét. O'Rourke védekezése szerint a tesztoszteronra nem a versenyzőknek, hanem Suttonnak volt szüksége. A GMC egy endokrinológus szakértőt kért fel ennek kiderítésére, aki szerint Suttonnak nincs olyan orvosi problémája, aminek kezeléséhez tesztoszteronra lenne szüksége.

A GMC-t képviselő ügyvéd, Simon Jackson is sürgette a testületet, hogy vizsgálják meg Freeman korábbi állításait is, mivel azokban ellentmondások vannak. Freemant a GMC egyébként sportspecialista orvosként regisztrálta, a kerékpárosok előtt a Bolton Wanderers futballklub akadémiájának orvosa volt, ebben a szerepben pedig külön feladata volt a doppingellenes intézkedések kezelése.

A GMC vizsgálata eredetileg 22 vádpontot állított Freemannel szemben, beleértve a tesztoszteron rendelését, a szer alkalmazását és a hamis tanúzását, amit például a Brit Antidopping Csoportnak tett 2017 februárjában. Ekkor azt mondta, hogy a Fit4Sport Limited cég csak tévedésből kézbesítette a tesztoszteroncsomagot, amit a visszaküldés után megsemmisítettek. Ezekből a vádpontokból Freeman most már csak hármat vitat.

A brit sajtó szerint a vizsgálat során sok minden kiderülhet a Brit Kerékpáros Szövetség és a Team Sky belső működésének világából, akik már egy évtizede mind a pályán, mind az országúton uralják a sportágat. 2008 óta a brit pályakerékpárosok 20 aranyérmet nyertek az olimpiákon, a Team Sky (és jogutódja, a Team Ineos) az elmúlt nyolc évben hétszer nyerte meg a Tour de France-t.