Magyarországon mindenki meg fog lepődni

PAP 6998
2022.04.29. 09:59
Balázs Tibor operatív vezető szerint az egy hét múlva kezdődő Giro d’Italia három magyarországi szakaszán olyan nézőszámot tapasztalhatunk, amin mindenki meglepődik majd.

Jövő hét pénteken a Hősök teréről indul el a háromhetes kerékpáros körverseny mezőnye, felvonultatva a sportág legnagyobb sztárjait. Balázs Tibor az Indexnek elmondta, az operatív szervezés oldaláról az általa koordinált csapat már a finomhangolásokat végzi.

A legjobb tudásunk szerint próbálunk mindig eljárni és mindent időre befejezni. Nagyon sok szereplős a történet, rengeteget tárgyalunk, még a napokban is sok egyeztetés zajlik. Ami egy nemzetközi kerékpárverseny szervezését illeti, megfelelő ütemben haladunk, az utolsó finomításokat végezzük.

Ami az operatív szervezést illeti, a csapathoz tartozik az útlezárások egyeztetése a rendőrséggel és a biztonsági szolgálatokkal, illetve az önkormányzatokkal. Idetartozik a tömegközlekedés és a MÁV-járatok összehangolása is, illetve az infrastruktúra építésének felügyelete. Sok, aprónak tűnő feladatok ezek, ugyanakkor nagyon fontos, hogy minden, a legkisebb részlet is hibátlanul működjön, hiszen végtére ezen múlik, hogy a nézők és szurkolók hogyan élik meg az eseményt, és mekkora élménnyel térnek haza.

Balázs Tibor elmondta, természetesen kikérték a hazai bringások véleményét is a szervezést illetően, beszéltek Valter Attilával és több korábbi profi versenyzővel, például Stephen Roche-csal, aki 1987-ben megnyerte a viadalt.

Egy biztos, ahogy az operatív vezető is fogalmazott, Magyarországon, de még a régióban sem rendeztek korábban ekkora kerékpáros rendezvényt.

Nagyon nehéz rangsorolni, hogy a magyar sport történetében hol helyezkedik el ez a Giro. Minden sporteseménynek van egy csúcseseménye, a kerékpározásnak ez az egyik, de összehasonlítani nem egyszerű. Láttam már Giro- és Tour-rajtokat más országból indulni, hatalmas élmény, kíváncsian várom, hogy fog nálunk megvalósulni.

Sok szurkoló kíváncsi arra, hogy hol lesznek a bizonyos szemetelőzónák, ahol a világsztárok eldobhatják a kulacsukat, de a koronavírus miatt a nagy tömörülések elkerülését szem előtt tartva ezt nem osztja meg a közönséggel a rendező.

Ennek ellenére Balázs Tibor és a szervezők is sok szurkolóra számítanak.

A koronavírus-járvány árnyékában most úgy érzem, hogy kezd újraéledni minden. Újra látom a turistákat Budapesten is, jelen pillanatban a járványhelyzet kedvező, nemcsak nálunk, hanem külföldön is. Úgy gondolom, olyan nézőszámot fogunk látni, amin mindenki meg fog lepődni.

Balázs Tibor természetesen annak örülne a legjobban, ha például Valter Attila Visegrádon szakaszgyőztesként érkezne be.

Hatalmas öröm lenne, Magyarországon hirtelen mindenki kerékpárszakértővé válna, persze jó értelemben, hiszen ez lenne a legnagyobb eredmény, amit elérhetünk.

Az operatív vezető szerint a Giro magyarországi rajtjának pozitív hatásai már most is érezhetők.

A Tour de Hongrie (amelyet a Giro második hetében rendezünk) szervezésében is részt veszek, és már akkoriban, amikor csak felvetődött a Giro magyarországi rajtjának ötlete, elkezdett növekedni az érdeklődés a magyar verseny iránt. Nagycsapatok érdeklődtek, illetve a médiafigyelem is jelentősen növekedett. Most ott tartunk, hogy 2.1-es, azaz kiemelt kategóriás versenyt rendezünk, még nem Pro Series és World Tour-esemény, viszont a mezőny nagy része World Team-csapat, és sok Pro Team is itt lesz. A mezőny gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy WT-versenyen. Fabio Jakobsen és Dylan Groenewegen összecsapása rettentően izgalmas lesz Székesfehérváron.

Balázs Tibor bízik benne, hogy az idei Girónak – amelyen három magyar bringás áll rajthoz – köszönhetően tartósan megnövekszik a kerékpársport közkedveltsége hazánkban, és több fiatal választja majd a kerékpározást mint sportágat.

Három magyarországi szakasz 

Az olasz körverseny idén hazánkból rajtol május 6-án. Az első szakasz egy 195 kilométer hosszú etap. A mezőny Budapestről indul, Székesfehérvár és Esztergom érintésével Visegrádon lesz a befutó.

A második etap (május 7.) lesz az időfutam, egy 9,2 kilométeres etap Budapesten belül, majd a harmadik szakasz (május 8.) Kaposvárról indul, a célállomás pedig Balatonfüred. A versenyzők érintik Nagykanizsát, Badacsonyt és Tihanyt is.

A három magyarországi szakasz után szünnap következik, utána Szicíliában folytatódik a verseny, amely május 29-én ér véget.

(Borítókép: Balázs Tibor. Fotó: Papajcsik Péter / Index)