Mark Cavendish sikerével zárult a Giro d’Italia utolsó magyarországi szakasza

20220508163840 PAP 4042
2022.05.08. 17:44
A brit Mark Cavendish sikerével zárult a Giro d’Italia harmadik, utolsó magyarországi szakasza. A Kaposvár és Balatonfüred közötti, 201 kilométeresre felduzzasztott távot 4:56:39 óra alatt tette meg. Az összetett élén változatlanul a holland Mathieu van der Poel áll.

A holland Mathieu van der Poel várta rózsaszín trikóban a harmadik szakaszt, a mieink közül Valter Attila állt a legjobban, ő a 40. helyen várta a vasárnapi etapot.

A Filippo Tagliani, Mattia Bais, Samuele Rivi alkotta trió már a rajt után gyorsan megszökött a mezőnytől, nem sokkal később pedig már öt perccel vezetett.

A Kicsi, a Nagy, a Pókember és az Indián

A nagykanizsai részhajrát Tagliani húzta be Rivit és Baist megelőzve, előnyük viszont három percre csökkent, amit még 100 kilométerrel a vége előtt is tartottak.

Hévízhez érve alig több mint két perc volt a differencia, a badacsonyi részhajránál pedig már csak 1:24 percre voltak az üldözők – ezt a sprintet is Tagliani nyerte meg.

A kis Valter összecsapása a nagy Valterral – a szurkolók egy csoportja próbálta meg felvenni a ritmust a profikkal. 

A szökevények, úgy tűnt, hogy 50 kilométerrel a cél előtt kezdenek elfáradni, hiszen itt hirtelen bezuhant az előnyük, amely már az 50 másodpercet sem érte el pillanatokkal később.

Hamarosan Rivi gondolta úgy, hogy a már fél perccel sem vezető „édeshármasból” kilépne, Taglianit gyorsan meg is rogyasztotta ezzel, de Bias tartotta vele a lépést, a dinamikus duó pedig újra elszakadni kezdett a többiektől, ahhoz képest, hogy a két részhajrát is megnyerő társukat pillanatok alatt beérték – 41 kilométerhez érve újra egy perc fölé kúszott a differencia, 40-nél pedig már 1:16 volt az előny. 

Harminchoz érve mindketten megpróbálkoztak egy sikertelen szökési kísérlettel, miközben a mezőny magasabb tempóra váltott, és villámgyorsan közeledett a duóra – alig 20 másodperc volt ekkor már a differencia, végül 28 kilométerrel a vége előtt fogyott el Riviék előnye. 

A tihanyi hegyi sprintre Rick Zabel és  Pascal Eenkhoorn   ment el különversenyre, utóbbi nyerte ezt a részhajrát, és az utolsó tíz kilométerhez érve tíz másodperces előnyre tett szert – ez hattal a vége előtt fogyott el.

A nap fő favoritjának Caleb Ewant és Mark Cavendisht várták a szakírók, utóbbi csapata pedig egy kilométerrel a vége előtt megindította a végső támadást, és a brit hatalmas hajrával meg is nyerte a 16. Giro-szakaszát – kilenc év után az elsőt. 

A legendás kerékpáros a magyar szurkolókat dicsérte a szakaszt követően, Valter Attila ugyancsak remek hangulatról számolt be. 

GIRO D’ITALIA

3. SZAKASZ, KAPOSVÁR–BALATONFÜRED, 201 KM

  • 1. Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) 4:56:39 óra
  • 2. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) azonos idővel
  • 3. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) a. i.
  • ...41. Fetter Erik (EOLO-Kometa) a. i.
  • ...48. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
  • ...172. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 1:06 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

  • 1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 9:43:50 óra
  • 2. Simon Yates (brit, BikeExchange-Jayco) 11 másodperc hátrány
  • 3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) 16 mp h.
  • ...40. Valter 1:02 perc hátrány
  • ...101. Fetter 3:07 p h.
  • ...167. Peák 7:25 p h.

A 105. Giro d'Italia résztvevői a hétfői szünnap után már Szicíliában folytatják: az Avolából induló 172 kilométeres szakasz az Etnán zárul hegyi befutóval. A 3445,6 kilométer össztávú viadal május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

(Borítókép: Mark Cavendish a célban. Fotó: Papajcsik Péter / Index)