Vissza a rovatcímlapra foci eb
Belföld Külföld Európai Unió Tech Gazdaság Bulvár Vélemény Sport Kult Lapcsalád
h i r d e t é s
Hírek
Program
Selejtezo~k
Felkészülési meccsek
Taktikák
Csapattörténelmek
Sztárok
Szövetségi kapitányok
Statisztika
Stadionok
Szabályok
Eb-történelem
Fórum
Képek

Döntő
Portugália - Görögo. 0-1

Elődöntők
Görögo. - Csehország 1-0
Portugália - Hollandia 2:1

Negyeddöntők
Cseho.-Dánia 3:0
Svédo.-Hollandia 0:0
Franciao.-Görögo. 0:1
Portugália-Anglia 2:2
korábbi eredmények »


« Beharangozó Közvetítés Összefoglaló »


Portugália - Anglia
június 24., csütörtök 20:45 Helyszín: Lisszabon, Luz
Vezeti: Meier (svájci)
Portugália:

Ricardo, Andrade, Costinha, Figo, Miguel, Nuno Valente, Carvalho, C. Ronaldo, Maniche, Deco, Nuno Gomes
Kispad:

Ferreira, Jorge, Couto, Petit, Pauleta, Rui Costa, Sabrosa, Quim, Beto, Tiago, Moreira, Postiga
Anglia:

James, Gary Neville, Ashley Cole, Gerrard, Terry, Cambell, Beckham, Scholes, Rooney, Owen, Lampard
Kispad:

Bridge, Robinson, Phil Neville, King, Carragher, Hargreaves, Joe Cole, Dyer, Heskey, Walker, Vassel
Sérült:

Butt

Az angolok ellen búcsúzhat a házigazda

   Portugália - 694
   Döntetlen lesz - 123
   Anglia - 750

Az Index tippje
Portugália - Anglia    2:3

Görögország - Portugália2:1
Anglia - Franciaország1:2
Oroszország - Portugália0:2
Svájc - Anglia0:3
Spanyolország - Portugália0:1
Anglia - Horvátország4:2
Anglia - Portugália2:2
Hollandia - Portugália1:2
Görögország - Portugália1:0

Meccsek száma19
Portugália győzelmei3
Döntetlenek7
Anglia győzelmei9
Portugália góljai22
Anglia góljai42

27.3 Életkor (év) 26.1
180.0 Magasság (cm) 180.7
74.5 Testsúly (kg) 76.4
28.7 Válogatottságok (db) 27.2
5.3 Vál. gólok (db) 3.6
még több adat »

Az Európa-bajnokság első negyeddöntője mindjárt az egyik legnagyobb csatát hozhatja csütörtök este Lisszabonban: a csoportjukból idegfeszítő körülmények között továbbjutó házigazda portugálok a nagy lendületet vett angolok ellen próbálnak közelebb kerülni a nagy álomhoz, a hazai tornanyeréshez. Az elődöntőért folyó párharcok legkomolyabbika ez, hiszen két, a végső győzelemre is esélyesnek tartott gárda játszik egymás ellen.

Egy az útjuk

Több szempontból is azonos utat járnak be a csapatok az Eb-n. Figóék a görögök elleni csúfos kudarccal indítottak, míg Beckhamék szinte megalázó körülmények között, a hosszabbítás perceiben kaptak ki a franciáktól. Mindkét csapat felállt a sokkból, a szigetországiak a svájciak és a horvátok ellen összesen négy gólt szerző tinédzsersztár, Rooney vezérletével értek a negyeddöntőbe, a portugáloknál pedig a szintén fiatal Christiano Ronaldo hozott új lendületet.

Nuno Gomes szívesen emlékszik a négy évvel korábbi meccsre

A csütörtöki összecsapás előtt több múltbeli csatát is emlegetnek: 1966-ban az angolok voltak hazai pályán a világbajnokság elődöntőjében, és búcsúztatták a legendás Eusébióval felálló délieket; 2000-ben, az Eb-n a csoportmeccsek során találkozott a két csapat, akkor 2-0-s brit vezetés után fordítottak a portugálok. Ehhez még hozzá lehet venni a 2002-es távol-keleti vb negyeddöntőjének brazil-angol (2-1) meccsét is, ugyanis a világbajnok kispadján a hazaiak jelenlegi kapitánya, Luis Felipe Scolari ült.

Nuno Gomes a négy évvel ezelőtti eindhoveni találkozóra emlékszik a legszívesebben: "Karrierem legfontosabb meccse volt. Az tett engem igazi futballistává, mert akkor voltam először kezdő a válogatottban" - emlékezett a spanyolok ellen győztes gólt szerző csatár.

Az akkori tizenegyekből a portugáloknál Gomes és Figo, valamint Gary Neville, Sol Campbell, Beckham, Scholes és Michael Owen csap össze csütörtökön.

A kapitányok egymást dicsérik

Scolari szerint az angol csapat sokkal jobb a két évvel ezelőttinél, rengeteget fejlődött. "Eriksson nagyon jó munkát végzett, az angol válogatott már nem a beívelgetések csapata, annak ellenére, hogy még mindig alkalmazza ezt" - dicsért a brazil szakember. "Nem hiszem, hogy ennek most lenne jelentősége" - jegyezte meg az ellenfél skandináv trénere a 2002-es mérkőzésről. "Az akkori eredmény már a múlt része. Én amúgy kedvelem Scolarit, remek ember és természetesen edzőként is kiváló" - udvariaskodott a mindig elegáns Eriksson.

A csütörtöki meccs felvezetése azonban nem a kapitányokról, nem is az ellenfélként játszó a madridi galaktikusokról - Figo és Beckham -, hanem a két fiatal csillagról, Ronaldóról és Rooney-ről szól.

Eriksson nem beszél a góllövésről Rooney-nak

"Remélem, hogy folytatja remeklését, hiszen elképesztően játszott az eddigi mérkőzéseken. Úgy gondolom, nagy játékos lehet belőle. Ha továbbra is sokat dolgozik, akkor óriási jövő előtt áll" - mondta Sven-Göran Eriksson az Everton csatáráról. A kapitány egyébként már a horvátok elleni meccs után megelőlegezte a bizalmat a 18 éves játékosnak, amikor Peléhez hasonlította őt.

"A négy gólja mellett az összjátékból is jól kivette a részét, a labdát pedig nagyon jól tartja meg, nehéz ellene védekezni" - jellemezte Rooney játékát a svéd szakember, aki szerint a tini a legjobb időpontban lendült formába, a válogatott szempontjából nem is lehetne jobb az időzítés. "Az eszembe sem jut, hogy a góllövésről beszéljek neki" - jelezte Eriksson, hogy beszélgetéseik a taktikai elemekre korlátozódnak.

Scolari nem ájult el a tinizsenitől

Az ellenfél vezére nagyra tartja ugyan egész Anglia "Roo"-ját, de azért honfitársához, a "fekete gyöngyszemhez" nem hasonlítaná. „Pelé csak egy volt, ezer évig tervezhetnék számítógéppel az utódját, akkor sem lenne ugyanolyan" - fogalmazott Scolari.

A 2002-es világbajnok mestere saját újdonsült csillagával, Ronaldóval foglalkozik inkább: "Az Angliában töltött egy év alatt, s a legutóbbi négy hétben is sokat fejlődött, rengeteg változott és érett a játéka". "Örülök annak, hogy jól kezeli a felelősséget, s egyéni érdekei helyett inkább a csapatot helyezi előtérbe, nem futballozik öncélúan" – mondta a Manchester United játékosáról, aki a brazil kapitány szavaival ellentétben első, görögök elleni fellépésén meglehetősen egyénieskedően futballozott, aztán nagyot javult játéka.

A portugálok csak veszthetnek

A csütörtöki meccs után a portugálok mindenképpen rosszul járhatnak: ha vereséget szenvednek, házigazdaként még az elődöntőig sem jutnak el, ha viszont győznek, a csalódott angol szurkolók tehetnek maradandó kárt Lisszabonban.


Ha győzni akarunk, nagyon jól kell játszanunk. Ha csak jól játszunk, nem fogunk győzni. Úgy gondolom, 50-50 százalék a csapatok esélye a nyerésre. Ha csak néhány lehetőséget is hagyunk Rooney-nak, az végzetes lehet számunkra. Egy olyan játékos ellen kell felvennünk a versenyt, aki kedvtelésből lövi a gólokat. De nem fogunk külön rá figyelni. Ő sem egyedül játszik, hanem egy nagyszerű csapat egyik tagja. Anglia kemény, jól szervezett ellenfél. Nagyon erős.

Nem lesz könnyű a házigazda ellen, de ebben a szakaszban már semmi esetre sem lenne egyszerű a dolgunk. Az egyetlen, amiben javulnunk kell, az a rögzített játékhelyzetekben való védekezés - két szabadrúgás Horvátoroszág ellen, két gól. Nicky Butt kivételével mindenki egészséges, eltiltottunk nincs, alig várjuk a csütörtök estét.


h i r d e t é s




Impresszum | Hirdetési árak | Szerzői jogok
© 2024 Index.hu Rt