Tökéletes Coulthard!

2000.07.02. 16:43
David Coulthard mesterien vezetve - még Schumachert is megelőzte! - szerezte meg idei harmadik győzelmét a Francia Nagydíjon. A dobogóra a skót mögött a szintén mcLarenes Hakkinen, illetve Barrichello állhatott föl. Mivel Michael Schumacher kiesett, a világbajnokság ismét nyitottnak látszik.
Meglepetés már a rajtnál: a szezonban először mindenki gond nélkül jön el! A hajtűkanyar után Schumacher, Barrichello, Coulthard, Hakkinen a sorrend, őket az ismét remekül rajtoló Villeneuve és Frentzen követi a pontszerző helyeken. A kerékcserék első fordulójáig nyugodt versenyt láthatunk: mindössze Alesi megpördülése és Zonta kicsúszása számít említésre méltó eseménynek.

Coulthard a nyerő
A tankolások a 18. és a 25. forduló között zajlanak, problémája senkinek sem akad. Coulthardnak olyannyira nem, hogy kiállása előtt még a pályán sikerül megelőznie Barrichellot, aki a cserék vesztesévé válik: a másodikról a negyedik helyre esik vissza. A brazil előtt Schumacher, Coulthard, Hakkinen, mögötte Villeneuve, Trulli a sorrend.

Schumacher a boxból való visszatérése után lassulni látszik, Coulthard és Hakkinen is mindössze néhány kör alatt közvetlenül a nyomába ér. A 34. körben a skót az előzéssel is megpróbálkozik, ám a külső ívre szorul, ott pedig a német mellett lehetetlen elmenni. A mcLarenes az esetnél kissé megsértődik, s középső ujjával küldi melegebb éghajlatra Schumachert.

A Ferrari első számú pilótája egyre lassul, már Barrichello is a nyomában liheg. A 40. fordulóban megtörténik az előzés: Coulthard az Adelaide hajtűkanyarba érve a féktávon könnyedén dolgozza le néhány méteres hátrányát, majd a külső, onnan pedig hirtelen belső ívre kormányozza autóját. Schumacher tehetetlen, - bár a kigyorsításkor a két kerék összeér - hagyja elmenni a skótot.

A Francia Nagydíj végeredménye
1. Coulthard
2. Hakkinen
3. Barrichello
4. Villeneuve
5. Ralf Schumacher
6. Trulli
Néhány körrel később újra a szerelőkön a sor. A második Schumi Hakkinennel a nyomában egyszerre megy a boxba, de a finnek nem sikerül a pályán kívüli előzés. A pit stopok vesztese ismét Barrichello, aki 16 szekundumon át vesztegel a depóban. Coulthardnak nincsenek gondjai, közel három másodperces előnnyel tér vissza a ringre, s folyamatosan távolodik a Ferrari németjétől. A további pontszerző helyeket (5. és 6.) Villeneuve és Trulli foglalják el. A jordanes olasz azonban nem sokáig örülhet, mert Ralf Schumacher hamar hátrébb taszítja őt.

Az élen eközben Coulthard már megnégyszerezte előnyét az egyre lassabb Schumacher előtt, akit 59 kör elteltével Hakkinen is könnyedén előz meg. Néhány kanyarral múlva pedig Schumi füstölgő motorral gurul a fűre, versenyének vége. A német kiválásával Trulli újra pontszerző helyen találja magát.

A hátralévő időszakban már semmi különös nem történik, így Coulthard meggyőző fölénnyel (15sec.!) nyeri meg a futamot, s csökkenti 12 pontra a hátrányát a világbajnoki küzdelemben.