Schumacher jubíleumi győzelme

2001.07.01. 16:23
Michael Schumacher élete 50. győzelmét aratta Magny Cours-ban, s már csak egyetlen siker választja el Alain Prost rekordjától. A Francia GP dobogójára Ralf Schumacher és Barrichello állhatott még föl, Hakkinennek ezzel szemben még elindulnia sem sikerült.
A Francia Nagydíjon folytatódott Mika Hakkinen "üldöztetése", hiszen a kétszeres finn világelső már a felvezető körre sem tudott elindulni: valószínűleg ismét a McLaren startelektronikája okozta a hibát.

A Schumacherek jól rajtoltak

A Schumacher-fivérek remekül vágtak neki a viadalnak
A finnel szemben a Schumacher-fivérek remekül vágtak neki a viadalnak. Az életében először a pole-ból induló Ralf elsőnek, míg bátyja másodiknak fordult, sarkában David Coultharddal, majd Montoya, Barrichello és Trulli következett.

Egészen a huszonegyedik körig egyhangú körözés folyt a pályán, az első hatban semmi nem változott, csupán Barrichello boxkiállása jelentett némi eseményt. A brazillal szemben - aki háromszor állt ki - szinte mindenki a kétstopos taktikát választotta, melynek első részletét a 29. fordulóig gond nélkül teljesítette is.

Schumacher a kerékcserék során előzte meg öccsét

A tankolások után Michael Schumacher került az élre, öccse, Ralf és Coulthard elé, negyediknek jött föl Barrichello, majd Montoya és Trulli zárta a vezető hatost.

David Coulthard azonban nem sokáig élvezhette a dobogós helyezését, ugyanis a depóbéli gyorshajtás miatt tízszekundumos büntetést kapott, melynek letöltése után az ötödik pozícióba tért vissza.

Újabb húsz körön át nem történt semmi

Az élen ismét majd' húszkörnyi csendes körözgetés kezdődött, amit ismét csak Barrichello kerékcseréje tört meg. A brazil egy helyet esett vissza, a negyedik volt Michael, illetve Ralf Schumacher és Montoya mögött. A kolumbiai eközben szépen ledolgozta a csapattársával szembeni hátrányát, s a második kiállás előtt szinte nullára csökkentette a kettejük közötti különbséget, sőt a boxban meg is előzte kollégáját.

Az utolsó üzemanyagfelvételt követően Michael Schumacher tartotta biztos, 15-17 másodperces előnyét Montoyával szemben, mígnem a williamses, motorhiba miatt az 52. körben feladta a viadalt.

Két fordulóval később Barrichello letudta utolsó pit stopját is, visszatértével pedig - 18 körrel a kockás zászló előtt - kialakult a futam végső sorrendje. Michael Schumacher megszerezte életet 50. Forma-1-es győzelmét, megelőzve öccsét, Ralf Schumachert és csapattársát, Barrichellót. A brazil ferrarist Coulthard követte mindössze egy másodperces hátránnyal, majd Trulli következett. A hatodik helyen az Irvine kiállásának köszönhetően - az ír remekül vezetett, s a pontszerzéstől a Jaguar-motor hibája miatt esett el - feljebb kapaszkodó Heidfeld végzett.

Schuminak már csak egy győzelem kell a rekordhoz

Michael Schumacher pályafutása egyik legsimább győzelmét aratta Magny Cours-ban, s már csak egy győzelem választja el őt attól, hogy beállítsa Alain Prost rekordját. Ami azonban talán még ennél is fontosabb: az összetettben a német előnye már 31 pont a második Coultharddal szemben.

Hivatalos végeredmény

Francia Nagydíj (72 kör, 305.886 km)
1. Michael Schumacher (német, Ferrari) 1:33:35.636 ó (196.093 km/ó átlagsebesség)
2. Ralf Schumacher (német, BMW-Williams) 1:33:46.035
3. Barrichello (brazil, Ferrari) 1:33:52.017
4. Coulthard (skót, West-McLaren-Mercedes) 1:33:52.742
5. Trulli (olasz, Jordan-Honda) 1:34:43.921
6. Heidfeld (német, Sauber-Petronas) 1 kör hátrány