Prost: Csak Sennát tiszteltem

2004.04.16. 10:49
A tíz éve halott legenda, Ayrton Senna balesete után Michael Schumacher és Gerhard Berger a visszavonuláson gondolkodott, Alain Prost pedig rájött, hogy egyetlen igazi ellenfelét veszítette el.
A Forma-1 történetének talán leglegendásabb alakja, Ayrton Senna 1994. május 1-én halt meg a San Marinó-i Nagydíjon. Halálának tízéves évfordulóján egyre több egykori versenyzőtársa nyilatkozik vele kapcsolatos emlékeiről, barátai, ellenfelei és kollégái mondják el, milyennek látták az alig harmincnégy évesen halálos balesetet szenvedett klasszist.

"A Forma-1 jelképe volt"

Napjaink legnagyobb sztárja, Michael Schumacher volt talán az utolsó, aki versenyautójában látta a háromszoros világbajnokot, hiszen épp előtte haladt a Williams-Renault, amikor az imolai pálya Tamburello kanyarjában elhagyta az aszfaltot.

"Rettenetes hétvége volt, Ratzenberger meghalt, majd másnap Senna is. Képtelen vagyok feledni a pillanatokat, amint követem őt, majd eltűnik előlem - emlékezett vissza az F-1 fekete hétvégéjére a ferraris. - A halála sokkolt engem. Ez volt az első alkalom, hogy szembe kerültem egy halálesettel a sportban, amit űzök. Még az is megfordult a fejemben, hogy abbahagyom a versenyzést"

A német a sportág legnagyobb alakjaként jellemzi a brazilt: "Senna a Forma-1 jelképe volt, rengeteget köszönhetünk neki, többek között azt, hogy napjainkban nem kell halálesettől tartanunk".

Mindent föláldozott a versenyzésért

A McLaren csapatfőnöke, Ron Dennis 1988 és 1993 között dolgozott együtt a dél-amerikai bajnokkal, akit a legcéltudatosabb pilótának tart.

"Senna tisztában volt vele, hogy ő sem legyőzhetetlen, ismerte képességeinek határait. Tudta, hogy a Forma-1 az életét is elveheti, de vállalta a veszélyt. Végül sajnos így is történt, azért halt meg, amit a legjobban szeretett, ami a szenvedélye volt. A legcéltudatosabb pilóta volt, akit valaha ismertem, kizárt az életéből minden más élvezetet, sokkal többet áldozott föl, mint a versenyzőtársai" - mondta Dennis a Reuters tudósítóinak.

Az angol menedzser viszont nem titkolta el azt sem, hogy Michael Schumacher és Senna között akadtak súrlódások: "Senna úgy érezte, Schumachert nem érdekelte más, csak a győzelem, bármi áron".

"Csak őt tiszteltem"

A némettel is akadtak nézeteltérései a brazilnak - egy hockenheimi teszten nyakon is ragadta a fiatal Schumachert, amiért az veszélyesen vágott elé az egyik kanyarban - legnagyobb riválisával, Alain Prosttal viszont szinte csak konfliktusai voltak.

A négyszeres világelső francia épp a csütörtökön ismerte el, hogy egykori mcLarenes csapattársát tartotta a legnagyobbnak az ellenfelei közül: "Senna volt az egyetlen pilóta, akit valaha is tiszteltem. A motiváltsága elkápráztatott, mindig képes volt kihozni magából a maximumot".

Berger, az egyetlen barát

Gerhard Berger három éven át versenyzett egy istállónál Sennával, és ő volt talán az egyetlen társa a Forma-1-ben, aki közel tudott kerülni hozzá, és a barátjának mondhatta.

"Ayrton olyan tökéletes pilóta volt, hogy senki nem gondolta, bármi is történhet vele. A halála után azonnal vissza akartam vonulni, néhány napig úgy éreztem, vele együtt a sportág is meghalt" - szólt az osztrák.

Senna tízéves Forma-1-es pályafutása alatt három világbajnokságot (1988, 1990, 1991) és negyvenegy futamot nyert, az első rajtkockát pedig még mindig világcsúcsot jelentő 65 alkalommal szerezte meg.