Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két riválisa lehet Baumgartnernek a Minardi-ülésért

2004.09.06. 15:05
Az idény végén lejár a két Minardi-pilóta, Baumgartner Zsolt és Gianmaria Bruni szerződése az olasz-ausztrál csapatnál, és valószínű, hogy csak az egyikükét hosszabbítja meg Paul Stoddart, az istálló tulajdonosa. Bruninál Baumgartner mindenképpen esélyesebb a folytatásra, ám rajta kívül még négyen szívesen versenyeznének a Forma-1 legkisebb csapatánál. A magyarnak nem csak saját teljesítménye, de F-1-es kapcsolatai is számítanak majd a tárgyalásoknál, mert egy francia és egy portugál versenyző kifejezetten esélyes a Minardi-szerződésre.
Az idei Forma-1-es szezonból még négy verseny hátra van, ennek ellenére már hónapok óta, valójában a szezon elejétől fogva zajlanak az átigazolási tárgyalások a pilóták, a menedzserek és a csapatvezetők között.

Baumgartner és Bruni szerződése is lejár

Szinte az összes hely el is kelt már a következő szezonra, ám a Minardinál még van szabad ülés, kettő is. Pontosabban csak akkor, ha a vezetők nem tartanak igényt az idei pilótapárosra, Gianmaria Brunira és Baumgartner Zsoltra, akiknek szerződése egyaránt lejár ezév végén.

Természetesen mindketten maradni szeretnének a kiscsapatnál, ami viszont Bruninak nem lesz könnyű feladat. Az olasszal a szezon közben többször is elégedetlenek voltak a szponzorok, és egyszer Paul Stoddart csapatfőnök is kritizálta a teljesítményét.

"Van okom reménykedni"

Persze azóta Bruni összeszedte magát, megbízhatóbban vezet, és az utolsó négy futamon megválthatja belépőjét a következő idényre is. Vele ellentétben Baumgartnerrel mindig is elégedettek voltak az istállónál, ő egyszer még pontot szerzett, így nem is csoda, hogy reménykedik a folytatásban.

"Célom, hogy jövőre is a Forma-1-ben versenyezhessek, viszont még nem foglalkozom a következő szezonnal. A tárgyalásokat majd a menedzseremre hagyom, de azt hiszem, van okom reménykedni, és folytathatom a Minardival" - nyilatkozta a jelen lévő újságíróknak a múlt heti monzai tesztelésen a 23 éves pilóta.

Az egyik pilótának szinte biztosan mennie kell

Az utóbbi években egyszer sem fordult elő viszont, hogy a Minardi két szezonon át ugyan azzal a két versenyzővel induljon, így biztosan nem alaptalanul merült föl még augusztusban a Renault-tesztpilóta, Franck Montagny neve.

A huszonhét esztendős franciát, akit az egyik leggyorsabb fiatal pilótának tartanak, állítólag a Renault mindenképp szeretné a rajtrácson látni, hogy tapasztalatot szerezzen. Ráadásul a bérét is állnák, sőt, támogatnák a Minardit is, cserébe az indulási lehetőségért.

Orosz és portugál pilótával teszteltek

Stoddart viszont eddig nem vette fel a kapcsolatot Montagnyval, viszont két másik pilótát kipróbált a múlt héten. A Róma melletti Vallelunga-pályán a portugál Tiago Monteiro és az orosz Szergej Zlobin is egy-egy napig körözhetett a fekete autóval.

Előbbi már 28 éves, és az amerikai CART-sorozatban versenyez, míg utóbbi csak azért ülhetett a Minardi volánja mögé, mert szponzora, az orosz SMP Commercial Bank ismét támogatja az istállót.

A tesztet vezető csapatnévadó Giancarlo Minardi viszont mindkettejükkel nagyon eleégedett volt a gyakorlás után: "Jobban teljesítettek, mint vártuk, ezért novemberben újra ki akarjuk őket próbálni. Szerintem Monteiro már tökéletesen felkészült a Forma-1-es karrierre".

Montagny vagy Monteiro lehet befutó

Rajtuk kívül talán még az idei hivatalos tesztpilóta, Bas Leinders léphet eggyel feljebb. A fiatal holland az idény elején még lassabb volt, mint Bruni vagy Baumgartner, ám versenyről versenyre feljődött, és már többször elófordult, hogy a pénteki szabadedzéseken az egyik, de volt hogy mindkét pilótát megelőzte.

Jelöltek tehát vannak a következő szezonra, közülük komolyan valószínűleg csak Montagny vagy Monteiro pályázhat F-1-es ülésre. Zlobin legkomolyabb eredménye az orosz Lada-bajnokság megnyerése volt, amely még kissé távol áll a Forma-1-től, Leinders szponzora pedig szezon közben szakított a Minardival.

Frank Tamás kapcsolatai dönthetnek

A francia és a portugál helyzete reménykeltő, mert tehetségük mellett pénzük - szponzoruk - is van, vagyis már csak a személyes kapcsolat hiányzik, az a személy, aki meg tudja "győzni" Stoddartot, hogy az ő védence az ideális választás. A legjobb kontakttal viszont Baumgartner Zsolt rendelkezik, hiszen ügyeinek intézője, Frank Tamás még az F-1 urával, Bernie Ecclestone-nal is napi kapcsolatban áll.