Nissany túl a csalódáson és a versenyzői bálon

2005.03.05. 12:00
Magyar idő szerint péntek dél körül rendezték meg az ausztráliai Melbourne-ben a versenyzők szezon előtti bálját, amelyiken részt vett a Minardi izraeli-magyar tesztpilótája, Chanoch Nissany is. A magyar gyorsasági bajnok már nagyon várja, hogy bemutatkozhasson, de erre a hétvégén már nem kerülhetett sor.
Február másodikán kötötte meg a Minardi csapat vezetése, és az izraeli-magyar kettős állampolgárságú Chanoch Nissany azt a szerződést, amelynek értelmében a negyvenegy éves pilóta szezon közben tesztelheti az istálló autóját. Mivel azóta hivatalosan tesztpilótát nem sikerült a csapatnak igazolnia, Nissany valószínűleg előrelépett, és ha a Minardi indulhatott volna az Ausztrál Nagydíj pénteki tréningjein, talán már a debütáláson is túleshetett volna. Igaz, ehhez még szuperliszenszre is szükség lenne.

Félelmek és csalódás

"Sajnos ez nem jöhetett össze, pedig még csütörtökön is reménykedtem benne, hogy vezethetem az autót a városi pályán" - nyilatkozta az Indexnek. Hozzátette, Stoddart egész nap igyekezett kapcsolatot teremteni a sorozat mindenható urával, Bernie Ecclestone-nal a Minardi indulása miatt, de hiába hagyott neki üzenetet, hiába kereste a szállodában, nem érte utol. Végül a Minardi elindulhat a vasárnapi futamon, miután kiderült, a csapatfőnök, Paul Stoddart mindenkit átvert rendelkezésére állnak a 2005-ös szabályoknak megfelelő alkatrészek, csak az F1 vezetőinek szánt fricska volt az istálló rajtja körüli hercehurca.

Nissany huszonnégy órás repülőútja után félt az átállás nehézségeitől, mert legutóbb tíz éve volt alkalma arra, hogy ennyire távoli időzónák között repüljön. Elárulta, probléma nélkül akklimatizálódott, és minden képzeletet felülmúl a fogadtatása, mert ennyi autogramot még életében nem osztott ki.

A kormányzónál, autóbemutatón, felvonuláson

"Nem hittem volna, hogy egy tesztpilóta is ilyen népszerű lehet, nem hittem volna, hogy a Forma-1-et ennyire szerethetik ebben az országban" - ámuldozott.

Meghívást kapott a kormányzói fogadásra, részt vett a szerdai utcai felvonuláson, értelemszerűen az autó hivatalos leleplezésén, a csapat ünnepélyes bemutatásán, járt a Ferrari által rendezett strandröplabda-partin is, ott látta életnagyságban először a hétszeres világbajnok német Michael Schumachert, bár akkor még nem beszélhettek.

Mindenki értesült róla

"A péntek esti bálon, amikor már túlestem a nagy csalódáson, hogy nem indulhatunk, akkor találkoztam a címvédővel, és sok sikert kívánt nekem. Nagy pillanat volt egyébként számomra és mindkét hazám számára is, hiszen a magyar zászló idén is jelen van a Forma-1-ben, az izraeli pedig először" - mondta.

A gyorsasági magyar bajnok a versenyzők mellett Ecclestone-nal is kezet rázott, ezzel is érzékeltették vele, mindenki értesült róla, hogy ő is ott lehet a futamokon.