Szalmaszál Baumgartnernek

2005.04.15. 11:17
A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) a Red Bull Racing kérésére eltörölte a pénteki szabadedzéseken résztvevő harmadik pilótákra vonatkozó korlátozását: a San Marinó-i futamtól minden szuperlicenccel rendelkező sofőr tesztelhet, nem csak az, aki az előző két évben hat vagy kevesebb futamon indult.
A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) megváltoztatta a pénteki szabadedzések egyik fontos szabályát. Eddig a tavalyi világbajnokság 5-10. helyén végzett csapatok, amelyek a hétvége első napján három autót indíthatnak, csak olyan pilótát ültethettek a harmadik gépükbe, aki az elmúlt két évben nem indult hatnál több Forma-1-es futamon. A Red Bull Racing indítványára viszont ezt a kitételt eltörölték, így bárki vezetheti a plusz kocsit, ha megvan az induláshoz szükséges versenyzői jogosítványa, az F1-es szuperlicenc.

Klien kedvéért változtattak

Az osztrák-angol istálló az év elején három pilótát szerződtetett, a skót David Coulthardnak fix helyet ajánlottak, míg Christian Klient és Vitantonio Liuzzit felváltva szerepeltetik a versenyeken. Idén eddig rendre Klien állhatott rajthoz, a tavalyi F3000-es bajnok Liuzzi csak pénteken körözött. A San Marinó-i GP-re viszont utóbbi foglalhatja el a versenyülést, ám az osztrák nem vehette volna át a helyét a harmadik autóban, mert tavaly a Jaguarral az összes - tizennyolc - futamon részt vett. Az istálló ezért kérvényezte az FIA-nál az előírás megváltoztatását, a szervezet pedig eltörölte azt, így Klien jövő pénteken volán mögé ülhet.

A Sauber keres valakit péntekre

A szabálymódosítás hajszálnyi esélyt jelenthet Baumgartner Zsoltnak is az F1-es visszatérésre, hiszen, annak ellenére, hogy 2003-ban kettő, 2004-ben tizennyolc GP-n indult, akár ő is vezethet pénteken. Mindössze egy csapat van viszont, a Sauber, amely megbízható harmadik pilótát keres, és ha találna, talán indtana egy harmadik kocsit is.

A McLarennél Pedro de la Rosa és Alex Wurz, a Toyotánál Ricardo Zonta szerepelt eddig idén a tartalék autóval, ám a japánok San Marinótól kezdve bevethetik a tavaly visszavonult, de tesztelőként az istállónál maradt Olivier Panist is. A BAR-nál - amely már jelezte, nem tervezi Baumgartner szerződtetését - az angol Anthony Davidson indul.

A Minardinál nem valószínű Baumgartner visszatérése

A Jordan-Toyotánál Robert Dornboos fut péntekenként, míg a Minardi eddig nem vetett be plusz kocsit, és Baumgartner néhány héttel ezelőtti nyilatkozata miatt a magyart szinte biztosan nem is alkalmaznák újra. A Forma-1-ben persze minden előfordulhat, de visszatérésére kevés az esély.