Végleges: szabálytalan a Renault-lengéscsillapító

2006.08.23. 16:38
Eltörölte a hockenheimi versenybírák engedélyező határozatát, és végleg szabálytalannak nyilvánította a Renault által kifejlesztett lengéscsillapítót az FIA fellebbviteli bírósága. A francia istálló az utolsó öt Forma-1-es futamon így valamelyest hátrányban lesz az eszközt kevesebbet alkalmazó többi csapattal szemben.
Betiltotta a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) fellebbviteli bírósága a Renault lengéscsillapítóját. A testület kedden, Párizsban ült össze, hogy megvitassa a szerkezet szabályosságát, döntésüket szerda délután hozták nyilvánosságra.

Szabálytalan, nem szabálytalan, szabálytalan

Az eszközt a Renault mérnökei fejlesztették ki tavaly, az istálló nagyjából egy éve kezdte használni Forma-1-es autóiban. Egészen idén júliusig közepéig, a francia futamig szabályos volt, akkor az FIA váratlanul betiltotta, mondván, mozgó ballaszt, és javítja az autó aerodinamikai tulajdonságait.

A soron következő, Német Nagydíjon ennek ellenére beszerelte a tartalék autójába a Renault, és a GP három tagú, FIA által kinevezett, de annak nem alárendelt bírói testülete átengedte a gépátvételen a kocsit, azaz szabályosnak találta a lengéscsillapítót.

Érvénytelen a hockenheimi döntés

Az FIA megfellebbezte a döntést, ezért a Reanult - és a másik hat csapat, amely szintén alkalmazta a rendszert - nem merte használni sem Németországban, sem Magyarországon utólagos büntetéstől tartva.

Párizsban kedden érvénytelenítették a hockenheimi bírák döntését, kinyilvánították, a lengéscsillapító használata a szabályok megszegését jelenti. Az FIA így alkalmazkodott júliusi, első tiltó határozatához.

Alonsónak hátrányt jelenthet

A Renault-csapatfőnök Flavio Briatore a Hungaroringen adott interjújában utalt rá, a Mclaren jelentette fel őket az FIA-nél, és bírálta a szövetséget, ami szezon közben módosítja az előírásokat. A szerkezet nélkül valamelyest lassabbak lehetnek a francia kocsik, az utolsó öt futamon nehezebb dolga lesz Fernando Alonsónak a Michael Schumacher elleni vb-harcban.

A világbajnokság hétvégén a Török Nagydíjjal folytatódik.