Fernando Alonso letagadta, hogy bírálta a Renault-t

2006.10.05. 18:03
Cáfolta Fernando Alonso a Japán GP csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy egyik hétközi interjújában vádolta volna csapatát, a Renault istállót. A világbajnok szerint csak pletyka, hogy a francia gárda nem akarja, hogy ő legyen a világbajnok. Riválisa, Michael Schumacher nyugodtan készül, élvezi a szoros csatát, és a hétvégére jósolt borús idő sem ijeszti meg.
Elkezdődik pénteken az első szabadedzéssel az év utolsó előtt Forma-1-es nagydíja Japánban. A hajrá előtt két pilóta esélyes a vb-címre: a vezető Michael Schumacher és a második Fernando Alonso azonos pontszámmal állnak, a ferraris eggyel több győzelme miatt (7-6) vezet.

Schumacher mögött 16 év tapasztalata

Legutóbb, múlt vasárnap, Kínában a hétszeres bajnok nyert, és vette át a vezetést csapatának kedvezőtlen körülmények között, így a szuzukai pályán, ami az egyik kedvence, optimista.

"Nincs előnyünk a riválisokkal szemben, jónak kell lennünk, jobbnak, mint Kínában. Fekszik nekünk a pálya, és nagyon motiváltak vagyunk" - nyilatkozta Schumacher Japánban az f1racing.net-nek.

A kiélezett helyzet egyértelműen az ő újabb sikerét jelentheti: "Sokszor kerültem már hasonló szituációba az elmúlt években, jól tudom, hogyan kezeljem. Elég tapasztalt vagyok, 16 éve ezt csinálom, remélem, ez elég lesz".

A Bridgestone jobb vizes szereplést ígér

Alig egy hete, Kínában esett, és a hétvégére sem jósolnak kedvező időt. Péntekre egyérteműen csapadékot várnak, szombatra és vasárnapra felhős, borult ég az előrejelzés. Idén Magyarországon és Kínában bebizonyosodott, ha az aszfalt vizes, a Renault, illetve Alonso a Michelin gumikkal előnyben van a Ferrari és Schumacher Bridgestone-jaival szemben.

Schumacher vasárnap világbajnok lehet
Michael Schumacher esélyesként indul a Japán GP-n, ha győz, és Alonso nem szerez pontot, ő a világbajnok. Karrierje alatt eddig ötször ment az utolsó előtti versenyre vb-esélyesként, négyszer megszerezte a címet. Ebből csak egyszer biztosította be az utolsó előtti GP-n vb-címét, 2000-ben, a harmadikat, Szuzukában, ám ekkor már Japánba is jelentősnek mondható pontelőnnyel érkezett. Idén ugyanúgy áll, mint Alonso, 116-116 at arány.

"Az időjárásnak javulnia kell a hétvégére, de ha esik is, tettünk lépéseket" - árulta el Schumacher. A Bridgestone mérnökei konkrétan nem sokat javíthattak átmeneti (intermediate, nedves időre való) abroncsaikon négy nap alatt, amiben bíznak, az a pálya anyaga: Szuzuka kevésbé sima, mint Shanghaj, úgy gondolják, itt jobban tapadhat az ő gumijuk is.

Bárhogyan is alakul, kiélezett lesz, ezt élvezi Schumacher: "Remek csata várható Alonsóval, mindketten élvezzük, és már várjuk, hogy elkezdődjön".

"Csak pletyka"

Spanyol riválisa a hét elején az AS című spanyol lapnak adott hosszú interjújában elbizonytalanította csapatát, kritizálta a Renault, a Michelint és márkatársát, Giancarlo Fisichellát, de a csütörtöki, szuzukai sajtótájékoztatón letagadta, hogy bármi rosszat is mondott volna róluk.

"Nem, semmi problémám senkivel, egyáltalán. Szerintem ezek csak pletykák" - válaszolta az egyik újságíró kérdésére. Annyit ismert el, hogy úgy érezte, csapata nem segítette őt százszázalékosan, de azt képtelen volt megmondani, mi többet kellett volna érte tennie.

Alonsónak mindegy, milyen idő lesz

Természetesen ő is foglalkozott az időjárással: "Mindegy, mi lesz, versenyképesek vagyunk szárazon és esőben is. Száraz pályát szeretnék, normál versenyt, a vizes mindig bizonytalanabb".

Jean Todt Ferrari-csapatfőnök beszólt a Renault-nak hétközben, azt kifogásolta, hogy a francia-angol team pilótái furcsa módon tartották maguk mögött Schumachert Kínában. Alonso elmondta, nem érti, mire gondolt a menedzser, ők ugyanis valóban versenyeztek, amikor odavissza előzgették egymást.

Kínában nem volt csapattaktika?

"Fisichella megpróbált engem leelőzni, majd én visszaelőzni őt. Semmi játék nem volt, épp ellenkezőleg" - idézte az autosport.com Alonsót. A 25 éves klasszis hangsúlyozta, épp ez volt az egyik problémája a Renault-val és Fisichellával: nem hagyták, hogy ő vezesse a versenyt.

Az említett interjúban Alonso elárulta, úgy érzi, a Renault-nak fontosabb a konstruktőr-vb megnyerése, mint a pilóták közötti győzelem, ezt csütörtökön is megerősítette. "Az istállónak jobban kell a csapat-vb, de mindkettőt meg akarják nyerni, ez biztos".

"Schumacherrel fantasztikus volt"

Korábban a spanyol bírálta ellenfelét, az évvégén viszavonuló Michael Schumachert is, akit minden idők legsportszerűtlenebb Forma-1-es pilótájának nevezett. Szuzukában kijelentette: "Jó csatát akarunk a pályán, nagyon tiszteljük egymást. Michael a legtöbbszörös bajnok, a Forma-1 legendája. Remek érzés, hogy élete utolsó két versenyén mérkőzhetek vele, már eddig is fantasztikus volt ez az év".

A Japán GP első szabadedzése magyar idő szerint pénteken hajnalban indul, a második reggel hét órakor kezdődik.

Briatore hisz Alonsónak
"Nonszensz, hogy ezt mondta volna, de megértem a keserűségét egy ilyen vereség után - reagált a Spanyolországban megjelent Alonso-interjúra Flavio Briatore Renault-csapatfőnök. A menedzser pilótájához hasonlóan optimista: "Még mindig hiszek benne, hogy meg tudjuk nyerni mindkét világbajnokságot. Bizonyítottuk, hogy minden szituációban gyorsak tudunk lenni, alkalmazkodunk, bármit küld is nekünk az Isten".