Fernando Alonso győzött a Malajziai Nagydíjon

2007.04.08. 10:43
A McLaren kettős győzelmet szerzett a Malajziai GP-n, Lewis Hamilton futott be másodikként. A nagydíj a rajtnál nagyjából el is dőlt, amikor a két ezüst kocsi a pirosak elé került. Massa később lecsúszott a pályáról, Kimi Raikkönen nyugodt harmadikként jött be. A világbajnokságban Alonso átvette a vezetést a finn ferraristól.

A McLaren két autója futott be az első két helyen a vasárnapi Malajziai Nagydíjon: Fernando Alonso győzött Lewis Hamilton előtt. A kettős a rajtnál a második, illetve a negyedik pozícióból állt az élre, mindketten remekül indultak, főleg az angol.

Alonso azonnal elhúzott, Hamilton egy ideig küzdött Felipe Massával, de egyszer visszaelőzte a brazilt, aki a második próbálkozásakor lecsúszott a pályáról, és ötödiknek esett vissza.

Raikkönen nem volt képes keményen támadni az újoncot, az első kerékcsere után meg is növekedett közöttük a különbség. Alonso csak néhány körre veszítette el a vezető helyet, szinte rajt-cél győzelmet szerzett.

A hajrában Hamiltonra újra ráfutott Raikkönen, de megelőznie már nem sikerült, a finn harmadikként futott be. A spanyol versenyző így átvette a vezetést a világbajnokságban, kettővel vezet Rakkönen előtt, a harmadik Hamilton újabb kettővel van lemaradva.

Az idei második nagydíj az ausztráliai nyitófutamhoz hasonlított, izgalom csak húsz körön át volt, korán eldőlt a verseny, ám ezúttal a jócskán megerődödött McLaren javára a meggyengült Ferrari ellenében.

Alonso a McLarennel először nyert, pályafutása tizenhatodik sikere volt. Lewis Hamilton élete második versenyén is a dobogóra került, a harmadik után eggyel feljebb lépett, ő futotta a GP leggyorsabb körét is.

A Malajziai Nagydíj végeredménye
1. Alonso McLaren-Mercedes (Bridgestone) 1h32:14.930
2. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 17.557
3. Raikkonen Ferrari (B) + 18.339
4. Heidfeld BMW Sauber (B) + 33.777
5. Massa Ferrari (B) + 36.705
6. Fisichella Renault (B) + 1:05.638
7. Trulli Toyota (B) + 1:10.132
8. Kovalainen Renault (B) + 1:12.015
9. Wurz Williams-Toyota (B) + 1:29.924
10. Webber Red Bull-Renault (B) + 1:33.556
11. Barrichello Honda (B) + 1 kör
12. Button Honda (B) + 1 kör
13. Sato Super Aguri-Honda (B) + 1 kör
14. Speed Toro Rosso-Ferrari (B) + 1 kör
15. R.Schumacher Toyota (B) + 1 kör
16. Davidson Super Aguri-Honda (B) + 1 kör
17. Liuzzi Toro Rosso-Ferrari (B) + 1 kör
18. Kubica BMW Sauber (B) + 1 kör

A Malajziai Nagydíj körről körre

9.00: Elindultak az autók a felvezető körre. Az idő napos, 34 fok van, de egy zápor bármikor lecsaphat.

9.03, rajt: Alonso remekül jött el, jobban, mint Massa, a spanyol a belső íven át is vette a vezetést. Mögöttük Hamilton szenzációs rajtot kapott el, Raikkönent már az első kanyarig megelőzte, a másodikból kijövet pedig Massát is lenyomta a külső íven. A két McLaren az élen, majd jön a két Ferrari.

1. kör: Alonso egy kör alatt bő 2,5 másodperces előnyt szerzett. A Ferrarik gyorsabbak, mint Hamilton, de az angol tökéletesen tartja őket.

3: A célegyenes végén Massa kívülről próbált előzni, de Hamilton belül visszaverte, majd néhány kanyarral később a brazil elment belül, de a külső ívre sodródott, és a mclarenes visszaelőzte. Közben Raikkönen majdnem Massa elé került.

5: A Ferrari az egyenesben gyorsabb volt, de nem tudott előzni, majd Massa újra ott próbálkozott, ahol az előbb, de ezúttal is elment, de lecsúszott a pályáról a külső íven. Ötödiknek tért vissza a pályára, Nick Heidfeld mögé. Utána Kubica, Rosberg és Fisichella következnek.

6: Raikkönen beérte Hamilton, lassan próbálkozni fog. Alonso nyolc másodperccel van előttük.

10: Hamilton könnyebben tartja Raikkönent, mint előtte Massát. Alonso már tíz másodperccel vezet. A hatodik helyért Rosberg és Kubica harcolt, de a BMW-s kiállt kereket cserélni. Mintegy 15 másodpercig parkolt, sok időt veszített.

13: Alonso tovább növelte előnyét, Massa a negyedik helyért támadja Heidfeldet.

16: Alonso már 15 másodperccel vezet, Raikkönen nem képes komolyan támadni Hamiltont az elhasznált motorjával. Massa tankolt és kereket cserélt.

17: Alonso is kijött tankolni, lágy gumit kapott újra, mint Massa. Raikkönen szintén üzemanyagot vett föl, lágy keveréket, Hamilton vezet.

A dobogósok nyilatkozatai

Fernando Alonso : "Tudtuk, hogy az esélyünk az, ha a rajtnál a Ferrarik elé tudunk kerülni. Nekem sikerült, be tudtam férni Massa mellé, aztán láttam, hogy Lewis is eljött. Az ő indulása kulcsfontosságú volt, így maradt egy autó köztem és az első Ferrari között. Kívülről nem tűnhetett nehéz győzelemnek, de az volt, a meleg és a gumik miatt itt mindig minden bizonytalan. Ráadásul az első kerékcseréig nem működött a rádióm, ugyanaz történt velem, mint Kimivel Ausztráliában. Figyeltem a jelzőtáblákat, de így se voltam benne teljesen biztos, hogy kinn lesznek a szerelők, amikor a boxba érek. Örülök a győzelemnek, amikor a télen először a McLarenbe ültem, nem gondoltam, hogy ilyen korá nyerni fogunk. A siker ellenére a Ferrari még előttünk jár, de hamarosan felzárkózhatunk hozzá, és beérhetjük".

Lewis Hamilton : "A rajt izgalmas volt, az utána lévő körök még inkább, az eddigi legváltozatosabb futamom volt. A tükrömben két piros pontot láttam, majd Massa előzni próbált, de kifékezte magát. Előbb visszaelőztem, utána pedig pedig lecsúszott a pályáról. A végén kissé melegedett a motor, és azt hittem, Raikkönen jóval mögöttem van, meglepett, hogy csak hat másodperc volt közöttünk. Igyekeztem a célig a maximumot nyújtani, küzdöttem, hogy behúzzam ezt a második helyet. Köszönöm a csapatnak a munkát, nagy siker ez mindenkinek".

Kimi Raikkönen : "Örülök a dobogónak, de csalódott vagyok, hogy nem sikerült nyernem. Pontokat szereztünk, fontos egységeket, ez a legfontosabb. A rajt előtt ez is volt az elsődleges célunk".

19: Hamilton járt a boxban, tökéleteset futott az utóbbi két körben, a kerékcsere is az volt, az angol majdnem egy célegyenesnyi előnyt szerzett Raikkönennel szemben. Heidfeld vezet, de még nem tankolt.

21: Heidfeld is tankolt, a sorrend: Alonso, Hamilton, Fisichella, Raikkönen, Heidfeld, Massa, Rosberg, Coulthard.

23: Fisichella járt a boxban, a mögötte lévő eggyel feljöttek, az olasz nyolcadiknak tért vissza a pályára.

27: Semmi változás, biztos McLaren-vezetés.

30: Alonso nyolc másodperccel van Hamilton, hússzal Raikkönen előtt. A negyedik Heidfeld 26-ra, mögötte kettővel Massa.

38: Hamilton jött tankolni, Massa mögé állt vissza.

39: Alonso is letudta második tankolását, Raikkönen mögé jött vissza. A finn vezet, de tankolnia kell. Massa is tankolt az ötödik helyről.

40: Raikkönen is kapott benzint, visszaállt a sorrend. Alonso, Hamilton, Raikkönen, Heidfeld, Massa.

43: Nico Rosberg leparkolt a pálya mellett, feladta.

46: Raikkönen öt másodpercre feljött Hamiltonra, a mclarenes kissé lassul. Kubica kipördült a kavicságyba.

52: Hamilton lassul, négy körrel a vége előtt már csak két másodperc előnye van Raikkönen előtt.

56: Hamiltonnak egy másodperc előnye maradt az utolsó körre. Alonso az élen több mint hússzal vezet.

58: Alonso simán nyerte a nagydíjat. Lewis Hamilton magabiztosan jött be másodiknak, Raikkönen a harmadik. Negyedik Heidfeld, ötödik Massa.