Schumacher után újra egy emberfeletti a Forma-1-ben

2007.04.16. 17:50
Hiába nyert idén futamot Kimi Raikkönen, Fernando Alonso és Felipe Massa is, mégis egy huszonkét éves újonc a Forma-1 legújabb sztárja: Lewis Hamilton. Háromból háromszor dobogón volt első három nagydíján, holtversenyben vezeti a vb-t. Sir Frank Williams szerint megérkezett Michael Schumacher utódja.

Három futamon három különböző pilóta győzött a Forma-1-ben idén, mégis szinte mindenki egy negyedikről beszél: Lewis Hamiltonról.

A McLaren-Mercedes huszonkét éves újonc pilótája mindháromszor a dobogón végzett, egyszer harmadik, kétszer második lett, ami korábban még egyetlen bemutatkozó pilótának sem sikerült az F1-ben. Huszonkét pontot gyűjtött a maximálisan szerezhető harmincból, amivel Fernando Alonsóval és Kimi Raikkönennel holtversenyben vezeti a világbajnokságot.

Mivel futamgyőzelme nincs, így hivatalosan ő a harmadik, amire igyekezett is emlékeztetni az újságírókat a vasárnapi, Bahrein GP utáni sajtótájékoztatón.

"Még csak harmadik vagyok, ok? Valójában a harmadik helyen állok. Persze ez fantasztikus, ugyanannyi pontom van, mint Fernandónak és Kiminek."

A Közel-Keleten kétszeres világbajnok csapattársa, Alonso két hellyel mögüle rajtolt, három hellyel mögötte futott be, így világbajnoki esélyeivel kapcsolatban nem szerénykedett ennyire: "Ugyanannyi esélyem van vb-t nyerni, mint Fernandónak, semmit nem látok, amiért más lenne a helyzetem. Egyforma az autónk, ugyanolyan versenyképes vagyok, mint ő, és amíg kiegyensúlyozottan vezetek, tudom és érzem, képes leszek a győzelemre. Csak nem szabad hibázni, és a következő futamig hátra lévő három-négy hetes szünetből előnyt szerezni".

A tehetséget már a McLaren ellenfelei is dicsérik.

"Miután megszabadultunk Michael Schumachertől, arra gondoltam, na végre, újra van esélyünk. Erre megint feltűnik egy emberfeletti - áradozott az autosport.com-nak Sir Frank Williams. - Hamilton persze más karakter, de képességeiben ugyanaz, és hogy ez máris látszik, az elképesztő. Még csecsemő, de már osztja a nagyokat, a lehető legjobb értelemben. Sírok, mert nem egy Williamsben van, de örülök, mert a Forma-1 nyert vele. "

A Scuderia Toro Rosso tulajdonosa, Gerhard Berger kételkedett Hamilton rátermettségében, de három futam után elismerte, tévedett.

"Gratulálok a McLarennek, korábban nem hittem Hamiltonban. Ha már a gokarttól kezdve megkapsz mindent, nem tudod, hogyan kell küzdeni. Nem voltam biztos benne, de el kell ismernem, lenyűgöző, amit csinál. Jófej srácnak tűnik, a pályán meg igen tisztán vezet. A McLaren nyert vele és fordítva" - idézte Bergert az autosport.com.

Hamilton van akkora tehetség, mint Schumacher volt?

A fiatal angolt 13 éves kora óta neveli a McLaren, kilenc éve kölcsönösen azon dolgoznak, ami napjainkban történik: sikeres legyen a Forma-1-ben.

Berger állítja: "Hamilton nem egyszerűen gyors, maximálisan kihasználja az autót és saját magát is, nem hibázik, nem bánik túl keményen a géppel. Figyeli Alonsót, hogy tanulhasson tőle, mindig kézben tartja a kocsiját és még esze is van."

A következő nagydíj május 13-án, közel egy hónap múlva lesz, Barcelonában, ami az első olyan pálya idén, melyet Hamilton tényleg nagyon jól ismer.