Gyorshajtó tini Kubica helyén

2007.06.15. 13:30
Első Forma-1-es versenyére készül Sebastian vettel, aki a sorozat legfiatalabb pilótája lett, amikor tavaly 19 évesen indult a Török Nagydíj szabadedzésein. Még mindig tinédzser, de van már három F1-es rekordja, Indianapolisban Robert Kubicát helyettesíti a BMW-ben.

Fernando Alonso 2001-es bemutatkozása óta először indul tinédzser a Forma-1-ben, Sebastian Vettel első futama a hétvégi Amerikai Nagydíj lesz. A német tehetség a vasárnapi megdöbbentő balesete után még versenyzésre nem alkalmas Robert Kubicát helyettesíti a BMW-nél.

"Természetesen várom az első nagydíjam, bár jobb lett volna, ha nem ilyen körülmények miatt kerül rám a sor. Sosem kellemes, ha a csapattársad baleset miatt nem vezethet" - nyilatkozta csütörtökön Vettel, miután kiderült, lengyel társát nem engedik volán mögé.

A július 3-án húszéves reménység tavaly augusztusban az F1 történetének legfiatalabb résztvevőjeként, 19 esztendősen és 53 naposan a Török GP pénteki szabadedzésén mutatkozott be. Azonnal nyert egy tréninget és a nap legjobb körét futotta. Két héttel később Monzában ismételt, már mindkét gyakorlást megnyerte, a szezon végéig az élmezőnyben volt. Idén az első két nagydíj péntekjén ült autóba, utána a BMW úgy döntött, inkább állandó versenyzőinek ad több felkészülési lehetőséget.

Indianapolisban még nem vezetett, ennek ellenére az istálló hivatalos tesztelőjeként ő volt az egyértelmű választás Kubica autójába.

"Ismeretlen terület nekem ez a pálya, de készültem a beugrásra, és pénteken van két kilencvenperces tréningem, hogy megtanuljam. A kocsi nem újdonság, rengeteget mentem már vele" - idézte Vettelt az autosport.com.

Hazája, Németország legnagyobb reménysége, a sajtó Michael Schumacher utódjának szánja. A rekordhalmozó hétszeres bajnok klasszishoz hasonlóan neki is van már három csúcsa: tavaly Törökországban az F1 legkorábban szabálytalankodó, leggyorsabban megbüntetetett, illetve legfiatalabban elmarasztalt pilótája lett, amikor élete első szabadedzésére indulva a boxban kilenc másodperc után átlépte a megengedett sebességet: akcióját 1000 dolláros csekkel díjazták.