McLaren: csak Coughlan tudott a Ferrari-dokumentumokról

2007.07.17. 11:37
A McLaren továbbra is állítja, munkatársai közül csak a Forma-1-es kémügyben kulcsszereplő Mike Coughlan tudott a hozzá került titkos Ferrari-tervrajzokról. A szakember vallomását a hétvégén nyilvánosságra hozó la Repubblica napilap értesülései félrevezetőek.

Cáfolja a Mclaren, hogy főtervezőjén kívül másik alkalmazottja tudott vagy látta volna a Ferrari titkos dokumentumait, amiket a szakember lakásban találtak meg.

Az olasz la Repubblica napilap a hétvégén nyilvánosságra hozta a Forma-1-es kémügyben gyanúsított mclarenes, jelenleg felfüggesztett Mike Coughlan eskü alatt tett nyilatkozatának részleteit, amiben állította, több munkatársának is megmutatta a terveket.

A Mclaren szerint a lap információ "pontatlanok és félrevezetőek".

"A McLaren megerősíti, hogy a Ferrari által perelt alkalmazottján kívül másik munkatársának soha nem volt birtokában a Ferrari semmiféle dokumentuma" - közölte a csapat hétfő este.

A Ferrarinál azt sejtik, a menedzserigazgató Jonathan Neale biztosan tudta, mit rejteget beosztottja.

"Arról, hogy otthonában a Ferrari dossziéját tartotta, az istálló egyik másik tagja sem tudott 2007 július 3-a előtt" - szól a kommüniké. Július 3-án pattant ki az ügy, a McLaren aznap függesztette fel Coughlant, mert felmerült a gyanú, hogy a Ferrari bizalmas információi kerültek hozzá.

Azóta az olasz istálló Londonban eljárást indított a mérnök ellen, de több vádpontban peren kívül megállapodott vele, mert belement, hogy segít a Ferrarinak az ügy részletes felderítésében.

Az említett nyilatkozatban eskü alatt vallotta, a McLarennél többen is tudtak, illetve látták a terveket.

Az angol team ennek ellenkezőjét állította az eset kipattanása óta, továbbá azt, hogy az értékes információkat nem használták föl saját Forma-1-es autójuk építésekor, sem más célra.

Az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség), ami a bírósági eljárásokkal párhuzamosan, sportszempontból vizsgálja az ügyet, július 26-ra hívta Párizsba meghallgatásra a két istálló képviselőit.

A Forma-1 legnagyobb botránya június közepén kezdődött, amikor olasz lapok megírták, a Ferrari szabotőr akcióra utaló nyomokat talált versenyautóin néhány nappal a Monacói GP előtt.

Július elején a járda beperelte gyanúsítottját, Nigel Stepneyt: felmerült, a koordinátor bizalmas adatokat csempészett a Mclarenes Coughlanhez. Stepney ezt cáfolta, a másik fél a la Repubblica szerint azt elismerte, hogy hozzájutott a papírokhoz, de az újságban megjelentek alapján nem tudja, kitől kapta azokat.

Az FIA azt ígérte, három héten belül dönt a lehetséges büntetésekről, a bírósági eljárás évekig elhúzódhat.