Alonso nyerte a káoszfutamot

2007.07.22. 16:15
A világbajnok remek manőverrel nyerte az Európa GP-t, és két pontra megközelítette Hamiltont a vb-n. A nürburgringi versenyen kétszer is leszakadt az ég, a győztes és a második Massa a dobogóra lépés előtt összevesztek. Raikkönen alatt megállt a Ferrari, Hamilton kilencedik lett, megszakadt százszázalékos dobogós sorozata.

Fernando Alonso nyerte az Európa Nagydíjat, ami az idei Kanadai GP-nél is izgalmasabb és mozgalmasabb volt: kétszer esett az eső, vezetett egy elsőversenyes pilóta, kicsúszott, majd visszajött a vb-éllovas Hamilton, Raikkönen alatt újra megállt a Ferrari, a győztes hat körrel a vége előtt vette át a vezetést.

A meteorológusok nagyjából a rajt pillanatára jeleztek zivatart, ami meg is érkezett, igaz, senki nem vette komolyan: minden autó száraz abroncsokkal indult a felvezető körre, annak végén egyedül a spykeres abszolút újonc, az életében először F1-futamon induló Markus Winkelhock jött a boxba vizes gumiért, és azon indult a többiek után.

Az Európa GP végeredménye
1 F. Alonso McLaren 2:06:26.358
2 F. Massa Ferrari + 8.155
3 M. Webber Red Bull + 1:05.674
4 A. Wurz Williams + 1:05.937
5 D. Coulthard Red Bull + 1:13.656
6 N. Heidfeld BMW + 1:20.298
7 R. Kubica BMW + 1:22.415
8 H. Kovalainen Renault + 1 kör
9 L. Hamilton McLaren + 1 kör
10 G. Fisichella Renault + 1 kör
11 R. Barrichello Honda + 1 kör
12 A. Davidson S. Aguri + 1 kör
13 J. Trulli Toyota + 1 kör
Nem értek célba:
14 K. Räikkönen Ferrari + 24 kör
15 T. Sato Super Aguri + 40 kör
16 R. Schumacher Toyota + 41 kör
17 M. Winkelhock Spyker F1 + 46 kör
18 N. Rosberg Williams + 58 kör
19 V. Liuzzi Toro Rosso + 58 kör
20 S. Speed Toro Rosso + 58 kör
21 A. Sutil Spyker F1 + 58 kör
22 J. Button Honda + 58

Raikkönen és Massa fordultak be legjobban, Alonso harmadik volt, a szombati balesete után tizedikként induló Hamilton a második kanyarban már negyedik. Ekkor viszont leszakadt az ég, Hamilton defekt miatt lelassult, sokan megelőzték, visszaesett.

A finn ferraris azonnal a box felé vette az irányt, de túl gyorsan akart a boxutcába fordulni, és visszacsúszott a pályára. Massa és Alonso bement, meg is kapta az esőgumikat, ám a verseny kaotikussá vált, miután a célegyenes végi kanyrban már akkora volt a víz, hogy öt autó is a kavicságyba csúszott. Köztük Hamiltoné, ám az angol nem hagyta lefulladni a motort, így kocsiját a szabályoknak megfelelően daruval visszaemelték a pályára, és körhátránnyal ugyan, de folytathatta futamot.

Winkelhock az élen találta magát, de az időjárás miatt a biztonsági autó jött be, majd a negyedik kör kezdetén a célegyenesben megállt, piros zászlóval félbeszakították a nagydíjat. A 27 éves német így is vezette a GP-t, igaz, a kocsik álltak.

A zivatar elhaladt, a nap kisütött, közel fél óra után a biztonsági kocsi lassú vezetésével újraindult a mezőny. Hamiltont előbb leghátulra sorolták, majd - egy nehezen érthető szabály miatt - megelőzhette az egész mezőnyt, és ledolgozhatta körhátrányát. Pontosan nem tudni, miért tehette ezt, ráadásul gyorsan haladva felmérte, mennyire száradt fel a pálya, és a csapattal kockáztattak: azonnal száraz gumira váltott.

A vb állása
1. Lewis Hamilton 70 p
2. Fernando Alonso 68 p
3. Felipe Massa 59 p
4. Kimi Raikkönen 52 p
5. Nick Heidfeld 36 p
6. Robert Kubica 24 p
7. Giancarlo Fisichella 17 p
8. Heikki Kovalainen 15 p
9. Alex Wurz 13 p
10. David Coulthard 8 p

A mezőny a hatodik körben gyorsíthatott újra, Winkelhockot szinte mindenki egy kör alatt megelőzte, néhány forduló után a Massa, Alonso, Raikkönen sorrend alakult ki az élen. Hamiltonnak nem jött be a rizikó, az aszfalt még nem volt elég száraz, mindenki elment mellette, le is csúszott a pályáról, újra körhátrányba került.

Massa és a többi menő három-négy körrel később váltott csak száraz abroncsra, Hamilton így újra körön belülre jöhetett, de legalább másfél perces hátránnyal továbbra is utolsó, tizenhetedik volt.

Massa utolérhetetlennek tűnt, Alonsót befogta Raikkönen, de a finn autója a 34. körben lelassult, és a boxutca elején megállt. Brazil csapattársa viszont az utolsó tankolások után is simán az élen maradt, előnye nyolc másodperc volt, biztos győztesnek látszott. Mindketten újfent lekörözték Hamilton, a McLarentől utasították, engedje el őket. Nem volt náluk lassabb, így látványosan el kellett vennie a gázt.

Alonso ugyan a hajrára megközelítette, de szinte kizárt, hogy megelőzte volna Massát, ha nem ered el újra az eső hét körrel a befejezés előtt. A vizes abroncsokon a világbajnok sokkal gyorsabbnak bizonyult, ugyan két körön át kiélezett harcot vívtak, össze is értek, de látszott, Alonso el fog menni. Három környire a leintéstől sikerült neki, remekül, a külső íven. A két autó újra összekoccant, ám egyik sem sérült meg.

A spanyol elhúzott, biztosan győzött, a második Massát lemaradva követte Mark Webber, aki méterekkel szerezte meg a dobogós helyet Alex Wurz előtt. Coulthard, Heidfeld, Kubica, Kovalainen végeztek a további pontszerző helyeken. Heidfeld a 20. körben kilökte Ralf Schumachert, az esetet a versenybírák vizsgálták, de végül versenybalesetnek minősítették, így megtarthatja a három pontot.

Hamilton az utolsó körben előzte meg Fisichellát, jött fel kilencediknek, amiért már nem jár semmi.


Nézze meg képeinket!

Megszakadt eddigi százszázalékos dobogós sorozata, már csak két ponttal vezeti a világbajnokságot csapattársa, Fernando Alonso előtt. A spanyol idén harmadszor győzött, sikere a vb miatt rettentően fontos. Látszott is ez örömén és izgatottságán: a dobogóra menet leszúrta Massát, miután az gratulált neki a győzelemhez.

A kétszeres bajnok kérdőre vonta a brazilt, miért ment neki, állította, direkt csinálta. Massa erre felkapta a vizet: "Győzöl és ilyenekt mondasz? Győzöl és ezt mered állítani?". Alonso annyit felelt, "ilyet akkor sem szabad csinálni", mire Massa azzal zárta le a vitát, "inkább tanulj meg vezetni". Alonso néhány perc múlva bocsánatot kért, majd a sajtótájékoztatón újra.

A sorozat két hét múlva a Hungaroringen folytatódik a Magyar Nagydíjjal.

Az Európa GP körről körre

13.58: Az eső gyorsabban jön, mint várták, állítólag már három perc múlva elered.

13.59: Száraz gumival indulnak a legtöbben az előrejelzés ellenére.

14.00: Elindultak az autók a felvezető körre.

Rajt: Nagyjából a rajt pillanatában ahogy mondták, eleredt az eső. Raikkönen jött el legjobban, majd Massa, Alonso, Hamilton, de az angol valamilyen hiba miatt néhány kanyar alatt visszaesett.

1. kör: Az egész mezőny kijött esőgumiért, Raikkönen is próbálkozott, de valószínűleg a víz miatt átcsúszott a boxutcán.

Leintés utáni nyilatkozatok

Fernando Alonso: "Nagyon fontos ez a győzelem, kicsit emiatt talán túl is reagáltam néhány dolgot. Felipétől már bocsánatot kértem a jelenetért. Kemény csata volt, kétszer össze is értünk, kieshettünk volna, de végül sikerült megelőznöm. Nagyon élveztem az egész futamot, az esőt a végén különösen. A bajnokságban még bármi történhet, nagyon hosszú a szezon, ki tudja, mi történik két hét múlva a Hungaroringen".

Felipe Massa: "Fernando azt állította, direkt mentem neki. Soha nem csinálnék ilyet, most sem direkt volt. Egyszerűen szoros küzdelem volt. Ha meg ideges, az nem az én bajom".

Mark Webber: "Különleges nap ez a csapatnak, jó érzés pontokat szerezni, főleg, hogy Coulthard ötödik lett. Örülök, hogy a dobogóra állhattam".

Lewis Hamilton: "Új tapasztalattal gazdagodtam, megtudtam, hová mennek azok, akik nem végeznek a dobogón. Rossz hétvége volt, meg kell tanulnom a leckét, és meg is fogom. Ha a végén nem kell lassítanom és elengednem Massáékat, meglett volna legalább egy pont".

Kimi Raikkönen: "Nagyon csalódott vagyok, közvetlenül Massa és Alonso mögött voltam, meggyőződésem, meg tudtam volna nyerni a futamot. De aztán tönkrement a hidraulika".

2. kör: Az esőgumin indult Markus Winkelhock vezet, aki első futamán vesz részt.

3. kör: Az első kanyarban hat autó csúszott ki, köztük Hamilton. A Safety Car a pályán, ömlik az eső.

4. kör: Hamilton autóját visszatették a pályára egy daruval, és folytatja a versenyt. Ez szabályos, mert nem fulladt le a motorja. Winkelhock, Massa, Alonso az első három.

5.: Piros zászló, leállították a futamot. Az eső közben elállt, már süt a nap. Az autók a célegyenesben sorakoztak föl.

A sorrend négy kör után: Winkelhock, Massa, Alonso, Webber, Coulthard, Kovalainen, Raikkönen, Wurz, Barrichello, Fisichella, Hamilton a 17., utolsó, egy kör hátránnyal. A verseny 14:35-kor folytatódik a biztonsági kocsi felvezetésével.

Közben kiderült, a vezető Winkelhock a boxból indult vizes gumival, a felvezető kör végén jött be lecseréltetni. Az előrejelzések szerint két perccel az újraindulás után ismét esni fog.

14.34: Indítják a motorokat. Egyelőre szépen süt a nap.

14.35: Folytatódik a futam, a biztonsági kocsi vezetésével elindult a mezőny. Elől Winkelhock, hátul Hamilton. Lassan haladnak, előzni tilos. A legtöbben átmeneti időre való gumival indultak, a pálya néhány pontján újra esik. Winkelhocknak teljes esőgumijai vannak.

5. kör: Heidfeld jött a boxba kerékcserére.

6.: Hamilton a biztonsági autó mögött visszaveheti a körét, megelőzheti az összes kocsit, a safety car-t is, és körhátrány nélkül állhat a mezőny végére.

7.: Hamilton bejött a boxba és száraz gumit rakatott föl. A biztonsági kocsi elengedte a mezőnyt, de a valószínű a többieknek is ki kell majd jönniük, mert az aszfalt szárad.

Az újraindulásnál szinte mindenki megelőzte Winkelhockot, Massa, Alonso a sorrend elől. A pálya még nem elég száraz, Hamilton sok helyen lassabb a többieknél, újra elmentek mellette.

9.: Kovalainen és Raikkönen az ötödik helyért előzgetik egymást. Hamilton lecsúszott a pályáról, de visszajött. Biztos utolsó, tizenhetedik.

10.: Mark Webber a harmadik, Raikkönen már bejött száraz gumiért. Hamiltoné volt a leggyorsabb kör, Raikkönentől vissza is vette a körét. Már előzgeti a lassabb kocsikat az angol.

11.: Massa és Alonso is kereket cseréltek, Webber szintén, mindannyian száraz abroncson. Hamilton azonos körbe került velük, Raikkönen megelőzte Webbert és feljött harmadiknak. Coulthard az élen.

14.: Massa, Alonso, Raikkönen, Webber, Wurz az első öt, Hamilton a 17., utolsó.

15.: Raikkönené a leggyorsabb kör, a dobogósok nagyjából hat másodpercen belül vannak.

16.: Raikkönen folyamatosan futja a leggyorsabb köröket, már csak 1,5 másodpercre van Alonsótól. Legutóbb Hamilton viszont jobb kört futott a finn ferrarisnál.

17.: Kovalainen elment Wurz mellett a célegyenes végén, és már ötödik.

19.: R. Schumacher kicsúszott a célegyenesre fordító kanyarban, mert Nick Heidfeld nekiment a belső íven. A BMW-st valószínűleg meg is büntetik.

22.: Massa négy másodperces előnyt szerzett Alonso előtt, Raikkönen szűk egy másodperccel a spanyol mögött. Újra Hamiltoné a leggyorsabb kör, de még a 14. Trullitól is majdnem 20 másodpercre van.

25.: Hamilton tankolt, Massa növelte előnyét, Alonsótól picit lemaradt Raikkönen.

27.:Kovalainen tankolt, a hatodik helyről ment ki.

30.: Massáé a leggyorsabb kör, egyre magabiztosabb a brazil.

33.: Hamilton megelőzte Fisichellát, és feljött a 13. helyre.

34.: Raikkönen Ferrarija lelassult, a boxutcát elérte, de tovább nem jutott, feladta a futamot.

37.: Alonso tankolt és kapott új abroncsokat.

38.: Massa járt a boxban, és simán visszajött Alonso elé. Fél célegyenessel vezet a világbajnok előtt, mintegy nyolc másodperccel.

41.: Hamilton megelőzte Barrichellót, és feljött tizediknek.

42.: Webber Tankolt, ő a harmadik.

43.: Massa és Alonso között hat másodperc alá csökkent a különbség.

46.: Hamilton látványosan lelassított, hogy elengedje Massát, a brazil lekörözte őt.

47.: Öt másodperc alatt a különbség Massa és Alonso között. Még 13 kör a végéig, bármi lehet.

48.: Hét perc múlva állítólag újra esni fog. Massa 4,5 másodperccel Alonso előtt.

50.: Tíz körrel a vége előtt négy másodperccel vezet Massa. Kovalainen a nyolcadik helyen kockáztatott, bár még maximum csak csöpög a pálya egy részén, intermediate gumit rakatott föl.

52.: A pálya egyik pontján rendesen esik.

53.: Massa és Alonso is kijöttek átmeneti gumiért. Webber is megérkezett új abroncsért.

54.: Massa már csak egy másodperccel Alonso előtt.

55.: Alonso és Massa két körön át kerék kerék ellen mentek, végül Alonso a külső íven ment el, a két kocsi össze is ért.

57.: Alonso elhúzott, Massa, Webber, Wurz a további sorrend.

60.: Alonso megnyerte az Európa GP-t. Massa a második, Webber óriási csatában, hajszállal Wurz előtt harmadik. Hamilton az utolsó körben megelőzte Fisichellát, és kilencedikként futott be. Coulthard, Heidfeld, Kubica, Kovalainen az 5-8. helyen, de Heidfeldnek még gondjai lehetnek, mert kilökte R. Schumachert, és az esetet vizsgálja az FIA.

A dobogóra menet Alonso leszúrta Massát, amiért az előzésnél összeütköztek, felemlegette, hogy idén már Barcelonában is ezt csinálta vele. Massa azt felelte, úgy viselkedik mint egy újonc, és tanuljon meg vezetni.

Az eredményhirdetés utáni sajtótájékoztatón Alonso bocsánatot kért Massától.