Folytatódik a kémper: gondban a McLaren?

2007.08.01. 13:45
Váratlanul meggondolta magát Max Mosley FIA-elnök: a múlt csütörtökön lezártnak nyilvánított kémper dokumentumait továbbította a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) fellebbviteli bíróságának, ami megváltoztathatja az első fokú határozatot, akár büntetheti is a felmentett McLarent.

Mégsem zárult le múlt csütörtökön a Forma-1-es kémügy: kedden az FIA-elnök Max Mosley közölte, továbbította a Motorsport Világtanács határozatát a szervezet fellebbviteli bíróságának, ami akár meg is változtathatja a döntést.

Az FIA-világtanács szűk egy hete vétkesnek találta, de nem büntette a McLarent a június végén kipattant botrány miatt. Az első tudósítások szerint a tagok bizonyítékok hiányában egyhangúan szavaztak az angol team felmentése mellett, ám később kiderült, a huszonhat főből egy ellentétesen voksolt.

Luigi macaluso, az olasz autóklub elnöke a Gazzetta dello Sport című milanói lapnak elmondta, megpróbálta meggyőzni a többieket, marasztalják el a McLarent, de véleményével egyedül maradt.

Kedden levelet írt Mosley-nak, fontolja meg az ügy folytatását - ez elnöki joga -, és kérése teljesült.

"Továbbítom a dokumentumokat a fellebbviteli bíróságnak, hogy a Ferrarit, a McLarent vagy bármelyik érintettnek tartott istállót meghallgathassa, és kiderüljön, a Világtanács ítélete helyes volt-e vagy igazságosabb konklúzióra van szükség" - írta kommünikéjében Mosley.

A Ferrari a tanács ülése után kifogásolta, hogy csak a McLaren ismertethette az esetet, másik csapat nem, mindössze megfigyelőként lehetett jelen. A magasabb fórumon a bíróság beidézhet bárkit, a Ferrari így biztosan elmondhatja saját nézőpontjából a történetet, sőt, képbe kerülhet akár a harmadik érintett gárda, a Honda is.

Az olaszok megtapsolták Mosley lépését, a McLarennél viszont csalódottak. Közölték, csak időpocsékolás az újabb meghallgatás, a végén megerősítik majd az első fokú döntést.

A Ferrari állítja, nem, és ebben az esetben a McLaren újra gondban lehet: az FIA-világtanács döntése szerint ha bizonyítékok kerülnek elő róla, hogy felhasználta a riválistól főtervezőjéhez jutott információkat, kizárhatjak a 2007-es és a 2008-as világbajnokságból is.

A fellebbviteli tárgyalás augusztus végén lesz, pontos időpontot később jelölnek meg.