Hamilton: A balhé kiütött minket, de nyertünk

2007.08.05. 18:41
A szombati McLaren-botrány volt a fő téma a Magyar Nagydíj után is, a győztes Lewis Hamilton, a negyedik Fernando Alonso, és főnökük, Ron Dennis is kitért a balhéra nyilatkozatában. A második helyezett Kimi Raikkönen szerint unalmas futam volt.

"Eseménydús hétvége volt az egész csapatnak, sok érzelemmel, boldog vagyok, hogy a nürburgringi kisiklás után újra a csúcson lehetek" - nyilatkozta a Magyar Nagydíj után a győztes Lewis Hamilton.

A szombati McLaren-belviszály ellenére az istálló a pilóták versenyében pozitív hétvégét zárt, a büntetés miatt a konstruktőrök között viszont nem kapott pontot.

Elcsúszhattak volna

"Könnyen félrecsúszhatott volna a nagydíj az események miatt, valamennyire leterített minket a történet - ismerte el a 22 éves tehetség. - A futam mégis jól alakult, bár a kocsi úttartása nem volt tökéletes, jobbra húzott, meg is ijedtem emiatt. Semmi komoly, de nem volt könnyű vezetni az autót, majd kinyomozzuk, miért."

A futam első két harmadában a második Raikkönennel felváltva futották a legjobb köröket, az angol autója valamivel nehezebb volt, de simán tudta tartani vezető pozícióját. A végén, szuperlágy abroncsokon a finn volt a jobb, de annyival nem, hogy előzni tudjon.

"Az utolsó garnitúra gumival az elején lassabb voltam, de ezt bekalkuláltuk. A második tankolás előtti négy plusz köröm elég előnyt adott ahhoz, hogy kihúzzam a célig. Az egyik legkeményebb versenyem a mai, még elégedettebbé tesz, hogy Raikkönen végig kergetett, és a célig nyomnom kellett, hogy magam mögött tartsam."

Unalmas volt Raikkönen szerint

A ferraris másképp látta: "Unalmasan alakult a futam, csak mentem hátul és vártam, hogy történjen valami. Semmi nem történt, így ott végeztem, ahol kezdtem. Úgy néz ki, az autónknak nem fekszik ez a pálya".

Az időmérőn az első rajtkockát sportszerűtlenül megszerző Alonso az FIA-ítélet miatt csak hatodikként indulhatott, öt pontot veszített a világbajnokságban, ám állítja, nem csalódott.

Alonso: Én voltam a gyorsabb

"A dobogót céloztam meg, majdnem sikerült, de hátulról feljönni nem könnyű. Csak egy pontot veszítettem az előzetesen tervezetthez képest, a negyedik hely nem rossz. Végig nagy forgalomban mentem, előbb Ralf Schumacher, utána Heidfeld mögött."

Ahogy mindig, amikor idén Hamilton mögött végzett, Alonso újra elmondta, ő volt a gyorsabb kettejük közül: "Nagy lehetőséget veszítettem, mert ezen a hétvégén én voltam a gyorsabb. Megszereztem a pole pozíciót, és amikor a futamon senki nem volt előttem, nagyon gyorsan mentem. Azt hiszem, nyerhettem volna, de ez nem történhetett meg.

A vb miatt nem aggódik a kétszeres bajnok, hiszen volt már rosszabb helyzetben is.

"Három hét múlva újabb futam, újra dobhatok, a vb az utolsó GP-n dől el. Két ponttal voltam lemaradva a nagydíj előtt, most héttel vagyok, de korábban tizennéggyel, úgyhogy nem idegeskedek."

Vissztértek a Senna-Prost-idők

A McLaren annak ellenére tudott nyerni, hogy pilótái a szombati időmérő-balhé óta nem beszélnek egymással, a csapatban legutóbb szűk húsz éve volt ilyen a hangulat, Ayrton Senna és Alain Prost idején.

"Ami a kvalifikáción történt, elfogadhatatlan, nem hiszem, hogy bármelyik pilótánk is vétlen lenne. Keményebben kellett volna kezelnünk a helyzetet, de az nem az én stílusom. Két hihetetlenül elszánt versenyzőnk van, néha ezért frusztráló velük dolgozni, főleg, ha minden áron egyenlő esélyekkel akarjuk versenyeztetni őket" - értékelte a hétvégét Ron Dennis, aki újra abban a helyzetben van, mint 1988-ban és 89-ben.

"A konstruktőri pontjainkba kerül az eset, hacsak fellebbezés után meg nem kapjuk azokat. Massa szerencsére nem szerzett semmit, továbbra is vezetjük mindkét világbajnokságot" - bizakodott a menedzser a hétfői végleges határozatra várva.

A Forma-1 három hét szünetet tart, a következő, Török Nagydíj augusztus utolsó hétvégéjén lesz.