Fernando Alonso elhagyhatja a McLarent

2007.08.06. 16:51
Helyrehozhatatlanul megromlott a kapcsolat Fernando Alonso és Lewis Hamilton között a szombati feltartási botrány miatt: a kétszeres bajnok nem biztos benne, kitölti még két évre szóló megállapodását a csapattal.

Komolyan felmerült a vasárnapi Magyar Nagydíj után, hogy Fernando Alonso nem tölti ki hároméves szerződését a McLaren-Mercedesnél, már az idény végén vált.

A kétszeres bajnokot a futam, illetve a hétvége botránya után megkérdezték, lehetségesnek tartja-e, hogy három éven át versenyezzen együtt Lewis Hamiltonnal. "Nem tudom, nem tudom" - válaszolta a spanyol.

Néhány hónapja folyamatosan pletykál erről a lehetőségről a sajtó, de a mogyoródi balhé után reagált először komolyan a felvetésre Ron Dennis McLaren-főnök. "Mindkét pilótánkkal többéves megállapodásunk van, reméljük, tartják hozzá magukat."

Dennis mindig is a csapatbeli egyenlőséget hangsúlyozta, Alonso állítólag folyamatosan azzal támadja, nem kétszeres világelsőként kezeli őt. A menedzser megerősítette, nincs kivételezés: "Minden döntésem az istállóért hozom, a pártatlansághoz továbbra is keményen ragaszkodni fogunk. Ha valaki ezzel nem ért egyet, nem akar a része lenni, legyen bármilyen pozícióban az istállónál, szabadon léphet. Az értékes irányvonalainktól nem fogunk eltérni."

A budapesti zaklatott víkend után Alonso és Hamilton viszonya gyakorlatilag megszűnt.

"Szombat óta nem szól hozzám, valószínűleg gondja van velem" - idézte Hamiltont az autosport.com. Az ellentmondásos esetért Dennis először egyértelműen az újoncot tette felelőssé, mert nem engedelmeskedett a csapatutasításnak. Egy nap múlva, miután Alonsót sorolták vissza sportszerűtlenségért, illetve a McLarent kizárták a pontszerzők közül, azt mondta, egyik versenyzője sem vétlen. Azon gondolkozik, visszavonja a pontlevonás elleni fellebbezést is.

Hamilton és Dennis, azt követően, hogy Alonso feltartotta társát, aki így az időmérő végén nem futhatott még egy gyors kört, összeveszett, a rádióban durván káromkodtak egymásra. A 22 éves tehetség beszámolója azt sejteti, hamar kibékültek.

"Egyértelmű, Ron nem volt valami boldog, de leültünk, megbeszéltük, elmondtam a nézeteimet. Értékelte ezeket, azt felelte, rendben, elfogadom, mert a személyiséged része" - mesélte Hamilton. Állítja, megértették egymás álláspontját, megegyeztek, tiszta lappal kezdik vasárnaptól.

Fernando Alonsónak még két idényre érvényes a szerződése a Mclaren-Mercedesszel, de a spanyol sajtó szerint már azon dolgozik, hogyan ugorhatna ki belőle. Valószínűleg nem marasztalnák, így nem menne nehezen, előző istállója, a Renault egyik főmérnöke, Pat Symonds épp júliusban nyilatkozta, szívesen visszavennék.

A Magyar Nagydíjat Lewis Hamilton megnyerte, a hatodik rajthelyre büntetett Alonso negyedikként ért be. A világbajnokságot az angol pilóta hét ponttal vezeti márkatársa előtt, még hat futam van hátra.