A McLaren elismerheti, szándékosan szívatta meg Hamiltont

2007.08.06. 10:45
A fellebbezés visszavonásával a McLaren elismerné, szerepe volt újonc pilótája késleltetésében.

A hungaroringi FIA-pontbüntetés elleni fellebbezése visszavonását fontolgatja a McLaren istálló. A szombati időmérő-botrány után a nemzetközi szövetség képviselői a Fernando Alonso és Lewis Hamilton között történtek miatt kizárta a csapatot a másnapi futam konstruktőr-vb pontszerzői közül és öt rajthellyel hátrébb soroltaa spanyol pilótát.

Tizenöt pont a tét

A McLaren Alonso érdekében nem fellebbezhetett, a csapat elmarasztalása miatt ellenben igen, meg is tette egy órával a határozat kiadása után.

Az angol team tizenöt egységet szerzett volna a futamon, másod fokon még megkaphatja azokat, de ha fellebbezését visszavonja, biztosan nem.

Az autosport.com úgy értesült, a Mercedes-sportigazgató Norbert Haug kizártnak tartja az eredeti döntés megváltoztatását, ezért a gárda komolyan gondolkozik az ügy azonnali lezárásán.

Hétfőn döntenek

A McLaren-főnök Ron Dennis elismerte, a magazin jól tájékozott, de csak hétfőn, wokingi bázisukon vitatják meg a lépést.

"Figyelembe veszünk minden lehetséges variációt, huszonnégy órán belül elhatározzuk, továbbvigyük-e a fellebbezést" - mondta Dennis az autosport.com-nak.

Elutasított indokok

Az FIA azért büntette a McLarent, mert szerinte húsz másodpercen át indokolatlanul tartották a depóban Fernando Alonsót. A kétszeres világbajnokot a további tíz másodpercnyi szükségtelen várakozásért. A mögötte álló, kerékcserére váró Lewis Hamilton így elvesztette esélyét még egy kvalifikációs körre. A spanyol ellenben megtett még egy fordulót, amivel átvette az első rajthelyet az addig vezető Hamiltontól.

A McLaren a többi autó kedvezőtlen pozíciójával magyarázta a húsz másodperces késleltetést - ez még nem gátolta volna Hamiltont -, Alonso pedig azt mondta, a további tíz másodpercben arról érdeklődött a csapatvezetőktől, hogy biztosan a megfelelő abroncsokat rakták-e az autójára. Az FIA mindkét indokot elutasította.

Ron Dennis is változtatott véleményén

A fellebbezés egyértelműen azt jelenti, a McLaren jogtalannak tartja a büntetést, ám ha visszavonja azt, elismeri, szerepe volt újonc pilótája késleltetésében.

Ron Dennis az eset után Lewis Hamilton engedetlenségével magyarázta a történteket, aki a megbeszélttel ellentétben a kvalifikáció utolsó harmadának elején nem engedte előre csapattársát. A vasárnapi nagydíj után viszont már azt nyilatkozta, mindkét versenyzője vétkes.