A McLaren visszatámad és megvédi Alonsót

2007.09.11. 00:35
A Marca című spanyol sportlap vázolta a McLaren kémperbéli védekező stratégiáját: ellentámadás, a Renault bemártása, a Ferrari illegális megoldásainak elárulása. Az újság szerint Ron Dennis csapatfőnök a csütörtöki tárgyaláson totális háborút indít, hogy mentse, ami még menthető.
Dennis: a legjobb védekezés a támadás (fotó: AFP)

A McLaren-Mercedes kémügybeli védekező stratégiájának részleteiről számolt be hétfőn a madridi Marca című lap.

Kétségtelen, hogy az új bizonyítékot az istálló versenyzőjének, Fernando Alonsónak és tesztpilótájának, Pedro de la Rosának az e-mail váltása jelenti, ám a sportújság egy névtelen informátorra hivatkozva állítja, Ron Dennis csapatfőnök tisztában van a szerepükkel, és megvédi őket.

Briatore a fő ellenség

"Nem kémek és nem árulók, Fernando és Pedro nem akarták bemártani az istállójukat, és a McLarennél ezt tudják. Mindketten tanúk és úgy is fognak viselkedni" - írja a Marca.

A két mclarenes magától nyújtotta be a Nemzetközi Autószövetségnek (FIA) a leveleket, miután a szervezet valakitől fülest kapva felszólította őket, adják elő, amijük van: ha megteszik, sértetlenek maradnak, ha nem, de később kiderül, elhallgattak valamit, büntetésre számíthatnak.

A Forma-1 köreiben azt sejtik, a Renault-csapatfőnök Flavio Briatore jelentette föl a két spanyolt. Pénteken Monzában az olasz menedzser járt is a McLarennél.

Ron Dennis nem békül

"A Marca úgy tudja, Flavio Briatore nem azért ment a McLaren lakóépületébe, hogy Alonso átigazolásáról tárgyaljon, hanem nyugtatni a hangulatot. Elmondta, nem ő adta az új bizonyítékot az FIA-nak, békét akar Ron Dennissel. A Mclaren-főnök viszont elutasította."

Dennis kijelentette, erős védekezésük lesz Párizsban, a sportújság súgója biztos benne, ennél többet, komoly ellentámadást indít az angol.

"Dennis tud a Renault egy titkáról, egy lehetséges illegális dologról, ami a franciák azonnali kizárását jelentené a bajnokságból. Meggyőződése, Briatore rosszindulatúan ügyködött vele szemben a kémüggyel kapcsolatban, ezért készen áll arra, hogy csatában haljon meg, és magával rántsa, akit bír, azaz a Renault-t."

A Ferrari ellen is készül a McLaren

A franciák bemártása csak egyik része a tervének, a kémügyben és a pályán is közvetlen rivális Ferrari ellen is lesz fegyvere: "Ron a Ferrarit szintén megtámadja, olyan listát mutat be az FIA-nak, amin az olaszok illegális alkatrészei és megoldásai szerepelnek".

Egyértelműnek tűnik, a McLaren már nem úszhatja meg büntetés nélkül, mint az első tárgyalás után, így taktikát váltott.

"Briatore el akarja kerülni a totális háborút, mert ha mindenki mindenki elleni csatára kerül sor, az azt provokálhatja ki az FIA-ból, hogy három topcsapatot nem büntet meg, inkább általános amnesztiát hirdet a vb további elhiteltelenedését elkerülendő" - jósolja a Marca.

Csütörtök az igazság napja lehet

A McLaren Monzában egyetlen kémügyre vonatkozó kérdésre sem válaszolt, mint mondták, csütörtöki esélyeiket gyengítené, ha bármit is idő előtt kiszivárogtatnának. Briatore elhülyéskedte a dolgot - "csak a Mclaren új központját akartam látni belülről" - a Ferrari pedig csupán általánosságban és ködösítve nyilatkozott, kiemelve, istállók közötti kompromisszum elképzelhetetlen, az igazság ki fog derülni.