Alonso zsarolta a McLarent Mogyoródon

2007.09.15. 19:06
A Belga Nagydíj helyszínén, Spában, pénteken, illetve szombaton a McLaren-főnök Ron Dennis és az FIA-elnök Max Mosley is elárulta saját verzióját a kémügy részleteiről.

"Fernando betoppant, dühös volt néhány dolog miatt, amit nem akarok részletezni. Azt mondta: van valami a levelezésemben az egyik mérnökötöktől" - emlékezett szombaton, Spában Ron Dennis McLaren-főnök, mi történt a Magyar Nagydíj reggelén, augusztus 5-én a Hungaroringen, néhány órával az után, hogy a versenybírók az elsőről a hatodik rajtkockára sorolták vissza spanyolt, mert feltartotta márkatársát, Lewis Hamiltont.

A McLarent a Motorsport Világtanács csütörtökön 100 millió dollár bírsággal és a 2007-es konstruktőr világbajnokságból való kitiltással büntette<6a>, mert a kémperben bebizonyosodott, vétkes a gárda.

Az ügyet július végén lezárták, ám váratlanul szeptember elején újraindult, mert az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) valahonnét rájött, a McLaren versenyzői tudnak valamit, amit addig nem mondtak el.

Ron Dennis saját csapata ellen súgott?

Max Mosley elnök felhívására Fernando Alonso és Pedro de la Rosa eljuttatták e-mailezésüket a szövetséghez, amiből kiderült, tudtak róla, istállójuk illegálisan megszerzett Ferrari-információkat használ és maguk is értesültek a szigorúan bizalmas iratok tartalmáról.

Szombatig nem lehetett tudni, ki adta a fülest az FIA-nek a pilóták levelezéséről, az autosport.com Ron Dennis szavaira hagyatkozva állítja, maga Dennis volt a besúgó.

"Martin Whitmarsh-sal (McLaren-igazgató) egymásra néztünk, azt mondta, Fernandónak szólnia kell az FIA-nek - idézte Dennist az Autosport. - Amikor Fernando elment, felhívtam az FIA-t. Megmondtam, mi történt, majd letettem a telefont. Fél óra múlva Fernando menedzsere bejött, és bocsánatot kért a versenyző nevében, azt mondta, visszavon mindent."

Dennis megemlítette, ezután újra felhívta az FIA-t, azaz Max Mosley-t, majd bement hozzá maga Alonso, és ő is elnézést kért, ezért azonnal megbocsátott neki: "Úgy vagyok vele, ha valaki mond valamit, de szinte azonnal visszavonja, én továbblépek".

Egy hónapon át semmi sem történt

Mindez augusztus elején történt, Max Mosley a pilótákat szeptember 5-én írt levélben figyelmeztette, ha tudnak valamit a kémügyben, pakoljanak ki. Felmerül a kérdés, miért várt egy hónapot?

"A Magyar Nagydíj napján Ron felhívott, és azt mondta: most járt Alonso nálam, azt állítja, van valamilyen információja, és fenyeget, átadja az FIA-nek - nyilatkozta a brit ITV-nek Max Mosley. - Azt feleltem: és mit mondtál neki, Ron? Azt válaszolta: azt mondtam, menj és add át. Erre, helyeseltem, 'Ron, a lehető legjobban tetted', ám Ron azzal állt elő, nincs is semmiféle bizonyíték".

Ez az a pont, ahol a két Forma-1-es szakember beszélgetés eltér. Mosley nem említi, hány telefonhívása volt Dennistől, de a csapatvezető történetéből arra lehet következtetni, az utolsó sor - "de nincs semmiféle bizonyíték" - már a második beszélgetésük volt. A kettő között Dennist meglátogatta Alonso menedzsere a bocsánatkéréssel.

Az újabb hívás Mosley szerint így folytatódott: "Megkérdeztem, akkor ez üres fenyegetés, Ron? 'Igen, teljesen üres fenyegetés, semmi nincs mögötte, biztosíthatlak, Max, ha bármi is lenne, már elárultam volna neked'."

Az elnök igaznak tartotta Dennis szavait. "Ez egy héttel az után volt, hogy, a Motorsport Világtanács előtt Ron azt mondta nekem, semmi rosszat nem tettek, úgy cselekedtek, ahogy kell, ezért hittem neki. 'Max, az igazat mondom, teljesen őszintén' - szólt a tárgyaláson."

Innét egy hónapon át nem történt semmi, majd szeptember elején a kémügyben nyomozó olasz rendőrség értesítette Mosley-t: az exferraris Nigel Stepney és a McLarentől felfüggesztett Mike Coughlan március és július között napi kapcsolatban volt.

Az olasz rendőrök emlékeztették Mosley-t

"Amikor az olasz rendőrség beszámolt a 323 sms-ről és a három hónapon át tartó telefonbeszélgetésekről Coughlan és Stepney között, rájöttem, létezhet még valami. Ekkor írtam levelet a pilótáknak, sértetlenséget ajánlottam a segítségükért cserébe. A többit meg már tudják."

Valóban úgy tűnik, Dennis dobta föl saját csapatát, de az e-mailezés nem jutott volna az FIA kezébe, ha a rendőrök nem szereznek más bizonyítékokat, és Mosley-nak emiatt nem jut eszébe az augusztus 5-i telefonbeszélgetés.

A napokban zajló Belga GP helyszínén az újságírók szembesítették Dennist Mosley állításaival.

"Meglepett Max véleménye. Keményen dolgozom, hogy lezárjam ezt a kellemetlenséget. Csak annyit akarok megerősíteni, ha valaki kérdez tőlem valamit, én az igazat mondom" - zárta le a vitát Dennis.

Az autosport.com tudósítása szerint Dennis és Mosley az időmérő után, azt követően, hogy történeteik nyilvánosságra kerültek, találkoztak, beszéltek, majd kézfogással, mosolyogva váltak el, amit a fotósok megörökítettek. Dennis annyit nyilatkozott, hamarosan a McLaren és az FIA is közleményben tisztázza a helyzetet, egyszerű félreértés történt.

Miért hagyta Dennis, hogy Alonso fenyegetőzzön?

Dennistől megkérdezték azt is, amikor Alonso első számú pilóta státuszt követelve megfenyegette, miért nem rúgta ki azonnal a spanyolt.

"A munkám az, hogy megnyerjem a világbajnokságot, nem az, hogy szeressenek" - válaszolta.

A McLaren-Mercedes a kémügy miatt 100 millió dollárt veszít költségvetéséből. Pilótáit nem büntette az FIA, Lewis Hamilton vezeti a vb-t három ponttal Fernando Alonso előtt.