Az FIA röhög, Dennis örül, Hamilton remeg

2007.09.13. 14:42
A madridi as.com sportoldal vicces filmkockákban játssza le a Ferrari és a Mclaren között zajló kémügyet.

Vicces grafikasorozattal foglalja össze a Ferrari-McLaren kémügy állomásait az ítélethirdetés napján a madridi as.com sportoldal.

Az első kocka az esetet elindító 2006 szeptemberi történteket dolgozza föl, amikor Ross Brawn technikai igazgató közli Jean Todt Ferrari-főnökkel, hogy jövőre pihenőre megy. Búcsúzásuk után a francia menedzser nem a kinevezésre számító Nigel Sptepney-t lépteti a távozó angol helyére, hanem egy olasz kollégáját. (Az AS szerint Luca Baldisserit, valójában Domenico Almondót.)

A dühös Stepney emiatt 2007 márciusában találkozik a mclarenes Mike Coughlannel, és átadja a 2007-es Ferrari titkos dokumentumait.

Kattintson a képre, kezdődik a mozi! (forrás: as.com)

Május: Coughlan felesége egy London melletti fénymásolószalonba viszi sokszorosíttatni a dossziét, az alkalmazott viszont lebuktatja a kémakciót: értesíti a Ferrarit.

Néhány héttel később, május 18-án a Ferrari F-1-es autói mellett furcsa porra bukkannak, a csapat Nigel Stepney-t gyanúsítja, mert állítólag az ő nadrágjában is ugyanarra bukkantak. A rendőrség kihallgatja Stepney-t, felmerül az árulás gyanúja.

Július 2-án Todt behívatja, lehordja, majd kirúgja Stepney-t a Ferraritól. Két nap múlva a cég hivatalosan feljelenti a modenai ügyészségen.

Párhuzamosan Ron Dennis McLaren-főnök ugyanezt teszi Coughlannel, majd felfüggeszti állásából.

Az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) szűk vezetői körét július 12-én tájékoztatják az esetről - a fénymásolós résznél hangos röhögés a teremben -, Max Mosley elnök azonnal bejelenti, július 26-ra a Motorsport Világtanács elé hívja a McLarent.

Az ítélet hatszemközt születik meg. Max Mosley kijelenti, a McLaren bűnös, ezt Jean Todt ujjongva fogadja. Folytatja viszont, közli, nincs elég bizonyíték, ezért nincs büntetés. Ennek Ron Dennis örül ugrálva, még az utcán is.

Miután távozott az angol, Todt meggyőzi Mosley-t, ne zárja le az ügyet, küldje tovább a fellebbviteli bíróságnak. Az elnök beleegyezik, kézfogással zárul a találkozó. Folytatás szeptember 13-án.

Közben viszont Mosley fülest kap, a mclarenes pilóták is tudhattak a kémkedésről, ezért augusztus 31-én levélben szólítja föl Fernando Alonsót, Lewis Hamiltont és Pedro de la Rosát, számoljanak be neki mindenről.

Szeptember 5.: Alonso és de la Rosa megegyeznek, jelentenek, a remegő lábú Hamilton hallgat. A két spanyol elküldi Mosley-nak a kémkedésről szóló e-mailjeit, új bizonyítékot adva az ügy újratárgyalásához.

Ami már a valóság, és még nem szerepel az as.com filmjében: szeptember 13, elindul a tárgyalás. A legutóbbi hírek szerint hosszadalmasabb a vártnál, mert a McLaren és a Ferrari képviselői többet vitatkoznak és hosszabban szólalnak föl, mint azt előzetesen gondolták. Ítélet késő délutánra, ha nem estére várható, de még csütörtökön.