A kémügy vége: nem fellebbez a McLaren

2007.09.21. 17:53
Mintegy négy hónap után fejeződött be pénteken a Forma-1 történetének legnagyobb botránya, a Ferrari és a McLaren közötti kémügy. Az angol istálló nem fellebbez, de lépése háttáralku eredménye lehet.

Nem fellebbez a McLaren a kémper múlt csötörtöki ítélete ellen, azaz helyben marad: az istállót kizárják a 2007-es konstruktőr-világbajnokságból és 100 millió dollár pénzbírságot kell fizetnie.

A határozat elfogadását péntek délután közölte a McLaren a Nemzetközi Autós Szövetséggel (FIA).

A Ferrari McLaren elleni kémügye a nyár elején pattant ki, amikor egy London melletti fénymásoló szalonban az angolok főmérnökének felesége, Trudy Coughlan az olaszok titkos dokumentumait akarta sokszorosíttatni, de az üzlet alkalmazottja lebuktatta, értesítette a Ferrarit.

Később kiderült, Mike Coughlan egy Ferrari-főszerelőtől, Nigel Stepney-től kapta a 780 oldalas dossziét, illetve már adatokat, hónapokon át.

A múlt csütörtöki tárgyaláson a Motorsport Világtanács (MV) bizonyítottnak látta, a McLaren a rivális bizalmas információihoz jutott, és felhasználta őket saját céljaira a 2007-es világbajnokság alatt.

A McLaren-főnök Ron Dennis azt nyilatkozta, vétkességüket nem tudja elfogadni, nem bizonyították be, bármit is használtak volna, de a büntetésről azt mondta, "lenyelhető", és már két nappal később jelezte, valószínűleg nem fellebbeznek.

Így is lett, mint a pénteken kiadott McLaren-nyilatkozatban áll, a Forma-1 érdekében hagyják annyiban az ügyet, azért, hogy az eset, ami a Forma-1 sötét részét mutatja, lezárulhasson.

Természetes viszont, ezzel Dennis elismeri vétkességüket: elhamarkodott, megalapozatlan büntetésre hivatkozik, mégsem megy el az összes elérhető fórumig, hogy saját igazát, illetve az ítélet igazságtalanságát bizonyítsa.

Jogosak a feltételezések, a kémügy-ítélet egy megállapodás része, amiben a McLarennek azt a lapot osztották: az ítélet enyhe lesz, ellenben nem fellebbezhet.