Ron Dennis: Szóhoz sem jutok

2007.10.22. 16:10
Hamilton csalódottan nyilatkozott, de igyekezett megtalálni a pozitívumokat, Alonso újra összevissza beszélt, Ron Dennis ezúttal is szavaival ellentétesen cselekedett a McLaren brazíliai bukása után.

Amíg a Ferrarinál ünnepeltek, a McLarennél sírtak a Brazil Nagydíjat követő pillanatokban: Kimi Raikkönen megnyerte, Fernando Alonso, de főleg Lewis Hamilton favoritként elbukta a 2007-es világbajnokságot.

A 22 éves újonc a boxban gratulált a finn klasszisnak, de az újságíróknak ezúttal nem állt meg, csak jóval később került elő és nyilatkozott.

"Kétségtelen, hogy borzasztó csalódott vagyok. Annyi ideig vezettem a szezont, és mégsem lettem bajnok - mondta az autosport.com-nak a fiatal mclarenes, aki áprilistól vasárnap kora délutánig állt a lista elején, de végül egy ponttal lemaradt a címről. Igyekezett persze optimistán értékelni az idényét, amiben minden idők legjobb újonca lett, megdöntött jó néhány rekordot. "Végül is ez volt az első évem az F-1-ben, összességében fenomenálisan sikerült. Fiatal vagyok, sok időm van még, hogy elérjem az álmom, és bajnok legyek."

Raikkönen a futam előtt hét, két futamra a szezon végétől 17 ponttal volt lemaradva Hamiltontól, ám sikerült behoznia az angolt. "Kimi egész évben remekül ment, ezúttal is nagyon jól, megérdemli a sikerét" - dicsérte Hamilton.

A McLaren másik vesztese, Fernando Alonso a hivatalos sajtótájékoztatón szintén a finnt magasztalta - "gratulálok Kiminek, nagy év van mögötte, megérdemli a vb-t" - , majd gyorsan rátért a csapatával fennálló viszonyára, ami a nyár eleje ót finoman szólva is balhés.

"Fantasztikus autónk volt, még ha kemény szezon volt is, szép emlékeim lesznek róla, elégedett vagyok" - mondta váratlanul Alonso. Néhány óra múlva ugyanerről a spanyol Cadena Ser rádiónak már így vallott: "Az utolsó futamokon kezem, lábam meg volt kötve, semmi erőm nem volt. Mindent úgy kellett csinálnom, ahogy a csapatból mondták, így jóval nehezebb lett volna ledolgoznom a hátrányom. A végeredmény magáért beszél, a McLaren elveszítette a vb-t, leginkább saját döntései miatt. Nem menedzselték valami jól az idényt, nem titok, hogy nekem nem segítettek eleget".

Versenyzőinél jóval csalódottabb volt Ron Dennis McLaren-főnök, hiszen a kémügy miatt elveszített konstruktőr-vb után a pilótabajnokságot is elbukta.

"Az ilyen nehéz pillanatokban sportszerű felfogással kell kezelni az eredményt. Nehezen találok szavakat, de azt hiszem, a csapatunk jól dolgozott egész évben, és büszke lehet arra, amit elért" - nyilatkozta Dennis, nem törődve azzal, hogy végül semmi nem jutott nekik.

Hamilton technikai zűrjét, amire lehet azt mondani, elvitte az újonc vb-címét, néhány szóval elintézte: "A Ferrarinak az idény elején, nekünk a végén voltak megbízhatósági gondjaink. Lewis alatt egész évben tökéletesnek bizonyult az autó, pont rosszkor került rá a sor".

Dennis augusztus eleje óta nem beszél Alonsóval, a kétszeres bajnok azzal vádolta, elfogult Hamiltonnal. "Kihívás volt a 2007-es szezon, tudják, mire gondolok. De pozitívan és sportszerűen kell hozzáállnunk, készülnünk a következő évre. Ez egy sport, és mi akként kezeljük."

Miután ezt kijelentette Dennis, felmerült, a 4-6. helyen végzett Williams, illetve BMW-kocsikat szabálytalan üzemanyagjuk miatt utólag kizárhatják a Brazil GP-ről, ami Hamilton vb-sikerét jelentené. Néhány órával később az FIA közölte, nem bünteti meg a három versenyzőt, azaz a cím marad Raikkönennél.

A McLaren viszont ezt követően megóvta a futam végeredményét, vagyis bíróságon még megszerezheti Hamiltonnak a bajnokságot.

Alonso ezt a lépést így értékelte: "Ha helyt adnának az óvásnak, az vicc lenne, és abból volt már elég idén. Ha ilyesmi megtörténhet, eltemetheti magát ez a sportág".

Kimi Raikkönen vb-je jelenleg hivatalos, ám óvás alatt áll. A következő napokban, de lehet, hogy hetekben derül csak ki, megtarthatja-e, bár nagyon kicsi a valószínűsége, hogy elveszik tőle.