McLaren: A Renault a terveinkből dolgozott

2007.11.23. 16:18
Vádiratot juttatott el a Nemzetközi Autós Szövetséghez (FIA) a McLaren jogi stábja: a Renault felhasználta titkos tervrajzaikat, és jogosulatlan előnyhöz jutott. A franciáknak december 6-án kell felelniük az újabb kémtárgyaláson.

Újabb beszámolót adtak át az FIA-nek a McLaren jogászai, és állítják: a Renault jogosulatlan előnyhöz jutott az angol csapattól megszerzett technikai adatokból.

A mérnököt felfüggesztették

Az FIA november elején idézte be december 6-ra meghallgatásra a francia team főnökeit, miután bebizonyosodott, egyik mérnökük, Phil Mackareth, akit a McLarentől szerződtettek, magával vitt bizalmas információkat volt gárdájától.

Az ügyvédek állítják, 11 floppy lemez 33 file-járól van szó, amikben 780 mclarenes tervrajz szerepel.

Flavio Briatore Renault-főnök korábban kijelentette, nem használták föl az adatokat, amikor megtudták, a birtokukban van, a mérnököt felfüggesztették, az FIA-t értesítették.

Meg is beszélték

A McLaren jogi stábjának jelentése szerint viszont 18 magas rangú szakember is tudott a tervekről, illetve látta azokat, közülük heten a legfontosabb pozíciókat töltik be. Továbbá nemcsak értesültek a papírokról, de meg is vitatták tartalmukat.

"Egyértelmű, a McLaren bizalmas rajzairól szándékosan és széles körben konzultált a Renault tervezőcsapata, amiből sportszerűtlen előnyhöz jutott" - idézett a McLaren-stáb vádiratából az autosport.com.

Megjegyezték azt is, hogy míg a legfontosabb Renault-alkalmazottak együttműködtek velük a nyomozásnál, alacsonyabb pozícióban lévő kollégáik hiányos vagy félrevezető tanúvallomásokat tettek.

A Renault 2006 szeptemberétől egy éven át dolgozhatott a Mclarentől származó iratokból.

Vádlottból vádló

Az angol istálló 2007 tavaszán keveredett ugyanilyen szituációba, amikor egyik mérnöke a Ferraritól kapott 780 oldalas titkos dossziét. A McLarent szeptemberben, a Kémper I.-ben 100 millió dollárra büntették, és kizárták a Forma-1-es konstruktőr-világbajnokságból.

Ha a Renault-t vétkesnek találják, valószínűleg hasonló büntetésre számíthat.

Briatore állítja, a McLaren-főnök Ron Dennis bosszúja áll az ügy hátterében. Az előző kémpernél ugyanis felmerült, az angolok elleni bizonyítékok egy részét az olasz menedzser szolgáltatta.