A Force Indiáért küzd két bukott reménység

2007.11.29. 14:37
Hét pilótát tesztel a jövő héten Jerezben az F1 legkisebb csapata, a Force India, köztük Ralf Schumachert és Giancarlo Fisichellát. Ha jól mennek, egyikük versenyzői szerződést kaphat, bár Bernie Ecclestone F-1-főnök már kirúgná őket a sorozatból.

A leggyengébb Forma-1-es istálló egyetlen szabad helyéért harcol Ralf Schumacher és Giancarlo Fisichella. A Toytotától elküldött németnek és a Renault-tól távozóban lévő olasznak további öt pilótával kell megküzdenie a jövő heti, jerezi teszten a Force India versenyzői posztjáért.

Ellenfeleik Vitantonio Liuzzi, Christian Klien, Roldan Rodriguez, Giedo van der Garde és Franck Montagny.

A fiatalabbik Schumacher hat, Fisichella három futamot nyert meg korábban, előbbi 180, utóbbi 196 nagydíjon állt rajthoz. Tíz éve mindkettejüket óriási tehetségnek tartották, de a reményeket sosem váltották be.

Bernie Ecclestone F-1-főnök szerint jobb lenne, ha folytatás helyett a visszavonuláson gondolkodnának, és átadnák helyüket a fiataloknak.

"Mindketten remek istállóknál próbálkozhattak, de nem bizonyultak elég jónak. Meg kéne gondolniuk, okos dolog-e kiscsapatnál folytatniuk" - nyilatkozta a formula1.com-nak adott interjújában a 77 éves menedzser. Fisichelláról megalázó a véleménye: "Csak nézzék meg a Renault-t. Ha 2005-ben és 2006-ban Fisichella lett volna az egyetlen pilótájuk, ki sem derült volna, hogy vb-esélyes autójuk van".

Fernando Alonso kétszer is világbajnok lett mellette, míg ő egy-egy GP-t nyert meg mindkét szezonban. Ecclestone megjegyezte, a csapatváltás talán felébresztené a 34 éves olaszt és a kis Schumachert is, aki közelébe sem ért bátyja sikereinek.

Karrierjük stílusos lezárása lenne a Force India, hiszen 1997-ben csapattársak voltak az istálló elődjénél, a Jordannél, amiből néhány éve Midland, majd Spyker, majd hetekkel ezelőtt Force India lett. A gárda új indiai tulajdonosa, Vijay Mallya viszont egyiküknek sem ígért biztos szerződést akkor sem, ha esetleg a legjobb időt érnék el Jerezben. Ralf Schumacher szerint mindössze annyi derül ki, tudnak-e együtt dolgozni a team mérnökeivel és szerelőivel.

A Force Indiának egy fix versenyzője van 2008-ra: Adrian Sutil, akinek a McLarennél is felmerült a neve, de egyelőre úgy tűnik, nem igazol el.