Kubica: A Magyar GP a hazai versenyem

2008.08.01. 19:40
A BMW első futamgyőztese sosem lesz sztár, a Hungaroringet szereti, a Forma-1-et másnak képzelte. Június óta nyugodtabb, de nem azért, mert fáradt. Robert Kubica nem akar sztár lenni.

Már csütörtökön rengeteg lengyel zászló tűnt föl a Hungaroring környékén, de még Budapest belvárosában is lehetett találkozni Polska feliratos buszokkal: jönnek a szurkolók a Forma-1-re, hogy élőben lássák kedvencüket, Robert Kubicát.

”Fogalmam sincs, mennyi lengyel szurkoló lesz kint, én annyira számítottam, mint tavaly, de azt hallom, a duplája is lehet. Állítólag 50 ezren érkezhetnek. A Magyar Nagydíj a hazai verseny számomra” – mondta istállója, a BMW szokásos Magyar Nagydíj előtti sajtóbeszélgetésén Kubica.

A 23 éves klasszis júniusban lett különösen népszerű, amikor Kanadában megszerezte a BMW és saját maga első Forma-1-es GP-győzelmét. Állítja, sztár nem lett: ”Otthon néhányan azt várják tőlem, hogy szupersztár legyek, de elfelejtik, én nem ezért jöttem a Forma-1-be. Én autóversenyző akartam lenni, a legmagasabb szinten. Nem is pont ilyennek képzeltem az F1-et, kissé másra számítottam.”

A Hungaroring emlékezetes hely neki, itt indult először az F1-ben, 2006-ban, amikor idény közben váltotta a világbajnok Jacques Villeneuve-öt.

”Tavaly és azelőtt is jó versenyem volt a Hungaroringen, igaz, legutóbb a negyediknél előrébb is végezhettem volna. Előtte rögtön hetedik lettem. Két hete Hockenheim nem sikerült jól, de ez a hétvége teljesen más lesz. Oda a legkeményebb, ide a legpuhább gumikat hozta a Bridgestone, itt kivételesen melegre számítunk, a pálya is más” – elemezte múltat és a körülményeket Kubica.

Idén mindenhol, de különösen a lassabb, kanyargósabb, illetve az utcai pályákon tűnik erősebbnek a BMW, azaz Mogyoródon is sikeres lehet a csapat.

”Monacóban második lettem, Kanadában, ha szerencsével is, de győztem. A Hungaroring lassú, mint Monaco, a következő, valenciai verseny meg városban van, így sokat várok mindkét helyen.”

Azzal viccelt, fáradtsága miatt nyugodtabb, mint egy éve ilyenkor, de aztán beismerte, ennek komolyabb okai vannak.

”Egyértelmű, tavaly gyenge idényem volt, ebben az évben Silverstone-ig szinte tökéletes. Jó az autó, remek versenyeim voltak, szerencsém is volt, már nyertem is, talán a kipörgésgátló sem hiányzik. Nagyon magabiztos vagyok.”

Kétségtelen, Kubica lehiggadt, de önbizalma változatlan. A két dolog egyesülése további győzelmekhez segítheti a BMW-t, akár vasárnap, a Hungaroringen, vagy augusztus végén, Valenciában. Az itteni siker persze szebb lenne. Hiszen ez a versenye.